GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvati u kriznoj godini uštedjeli 20 milijardi kuna

Hrvati u kriznoj godini uštedjeli 20 milijardi kuna
ŠTEDNJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.12.2020 / 11:31
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Unatoč pandemiji i povijesnom padu BDP-a, u prvih osam mjeseci ove godine bankovni depoziti hrvatskih građana i tvrtki narasli su za gotovo 20 milijardi kuna i tako premašili iznos od 322 milijarde kuna, piše u četvrtak Večernji list.

Mjesečni je rast hrvatske štednje iznosio prosječno 3,2 milijarde kuna, a do kraja godine očekuje se da će se štednja povećati bar još koju milijardu.

Na osnovi Ankete o financijama i potrošnji Hrvatske narodne banke, Hrvatska se s koeficijentom raspodjele dohotka od 0,5 svrstava među zemlje u svijetu s najizraženijom nejednakošću, a socijalne su razlike svaki dan sve veće.

U bankama tako 220 milijardi kuna drži oko tri milijuna građana, od toga 51 tisuća njih ima depozite veće od milijun kuna, što je samo 1,7 posto štediša. Prosječan je iznos depozita po stanovniku 6571 euro, a depoziti iznose 50,7 posto financijske imovine kućanstava. Prema Allianzovoj klasifikaciji financijskog bogatstva, u srednju klasu ubraja se nešto više od milijun građana.

Gotovo 20 milijardi kuna spremili su hrvatski građani u banke u godini najveće krize koju statistika "pamti"! Istodobno je u blokadi za 16,4 milijarde kuna duga oko 250 tisuća građana - s obiteljima više od deset posto stanovništva. Nad oko 83 tisuće naših sugrađana provodi se postupak jednostavnog stečaja potrošača što je eufemizam za bankrot. I to su samo oni s dugom nižim od 20.000 kuna, a oni s većim dugovima ne mogu čak ni jednostavno bankrotirati.

No u Hrvatskoj se odvija i paralelni život: samo u prvih osam mjeseci ove godine, do kraja kolovoza, ukupni su depoziti u bankama, uključujući i pravne osobe, premašili iznos od 322 milijarde kuna i na godišnjoj se razini povećali čak 19,8 milijardi kuna, donosi Večernji list.

Tagovi: štednja u Hrvatskoj, štednja, depoziti, devizni depoziti, Hrvatska narodna banka
PROČITAJ I OVO
UniCredit klijentima u Italiji nudi moratorij na otplatu kredita, ali u Zabi to nije moguće
MORATORIJ
UniCredit klijentima u Italiji nudi moratorij na otplatu kredita, ali u Zabi to nije moguće
ZAGREB - UniCredit banka u Italiji na svojim web stranicama i dalje nudi mogućnost ugovaranja moratorija na kredite za tamošnje korporativne klijente, odnosno poduzeća, a vezano uz situaciju s bolesti COVID-19.
U prvom kvartalu nastavak rasta stambenog kreditiranja
RAST
U prvom kvartalu nastavak rasta stambenog kreditiranja
ANALIZA - Uz mjesečnu stopu rasta od 0,3% ukupni krediti stanovništvu krajem ožujka dosegnuli su 137,7 mlrd. kuna.
Svjetska banka odobrila HBOR-u zajam od 200 mln eura za pomoć poduzećima
ZAJAM
Svjetska banka odobrila HBOR-u zajam od 200 mln eura za pomoć poduzećima
WASHINGTON - Odbor direktora Svjetske banke u petak je Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak (HBOR) odobrio zajam u iznosu od 200 milijuna eura za Projekt pomoći poduzećima u osiguravanju likvidnosti u Republici Hrvatskoj (HEAL), priopćeno je u subotu iz Svjetske banke.
I u Hrvatskoj sve više zombi poduzeća
HNB
I u Hrvatskoj sve više zombi poduzeća
ZAGREB - Unatoč sve bržem oporavku gospodarske aktivnosti, ukupna izloženost domaćeg financijskog sustava sistemskim rizicima zadržala se na povišenoj razini, upozorila je jučer Hrvatska narodna banka nakon sjednice Savjeta.
Zagrebačkoj banci 100 milijuna eura za kredite klijentima pogođenima krizom
KREDITI
Zagrebačkoj banci 100 milijuna eura za kredite klijentima pogođenima krizom
ZAGREB - UniCreditu je kroz Paneuropski jamstveni fond odobreno 300 milijuna eura za kredite klijentima pogođenima krizom, a od tog iznosa 100 milijuna eura ići će Zagrebačkoj banci, priopćili su u četvrtak iz te banke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE