GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvati i dalje gladni gotovinskih kredita

Hrvati i dalje gladni gotovinskih kredita
KREDITIRANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.05.2024 / 09:06
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema podacima Hrvatske narodne banke, ukupni krediti kućanstvima iznosili na kraju prvog ovogodišnjeg tromjesečja 22,3 mlrd. eura.

U odnosu na isto razdoblje 2023. godine, na osnovi stanja, rast promatranih kredita iznosio je na 10,7% (+2,2 mlrd. eura), isto kao i u veljači, što je za 1,3 postotnih bodova više u odnosu na godišnju promjenu na kraju 2023. Ubrzanje godišnjeg rasta kredita plasiranih kućanstvima trajalo je neprekidno od veljače 2023., a potaknuto je najprije od strane rasta stambenih kredita uslijed zadnjeg kruga državnih subvencija, da bi se nastavilo intenziviranjem rasta gotovinskih nenamjenskih kredita. Na mjesečnoj razini zabilježen je rast ukupnih kredita kućanstvima za 229,7 mil. eura ili 1,0%. Najsnažniji je to mjesečni rast od srpnja prošle godine.

Na osnovi stanja, stambeni krediti s iznosom od gotovo 11,1 mlrd. eura na kraju ožujka činili su 49,7% ukupnih kredita plasiranih stanovništvu uz godišnju stopu rasta od 10,8% (+0,6% u odnosu na veljaču, treći mjesec zaredom ista dinamika mjesečnog rasta). Dvoznamenkastim godišnjim stopama rasta pridonose mjesečne promjene tijekom proljetnih i ljetnih mjeseci prošle godine kada su iste bile pod utjecajem posljednjeg kruga državnih subvencija.

Gotovinski nenamjenski krediti iznosili su 8,3 mlrd. eura ili 37,2% ukupnih kredita, najviše od travnja 2022. Rast promatrane kategorije ubrzava od početka 2023. godine na godišnjoj razini, a pozitivne godišnje stope rasta traju od srpnja 2021. U ožujku je ostvaren rast u odnosu na ožujak 2023. iznosio 12,6%. Na mjesečnoj razini rast je iznosio 1,6% (+127,9 mil. eura), najviše od ožujka 2019. Jačanje plasmana promatranih kredita odraz je vjerojatno snažnije sklonosti nabavi trajnih potrošnih dobara uslijed rasta nominalnih (i realnih) plaća te, s druge strane, rastuće potrebe za financijskim pozajmicama. U uvjetima stanovitog rasta nominalnih plaća, za očekivati je nastavak solidne potražnje za promatranim kreditima.

Treća najveća stavka, prekoračenja po transakcijskim računima, s iznosom od 787,4 mil. eura (3,5% ukupnih kredita), bilježila su pad na godišnjoj razini od kraja 2022. Nakon skromnog godišnjeg rasta u siječnju i veljači, u ožujku je ponovno zabilježen pad, za 1,6%. Na mjesečnoj razini rast je iznosio 0,4%.

Krediti po kreditnim karticama (1,8% ukupnih kredita) iznosili su na osnovi stanja 399 mil. eura (+0,9% na mjesečnoj razini), a u ožujku je godišnja stopa rasta iznosila 2,4%.

Prema posljednjim podacima HNB-a, prosječna kamatna stopa na prvi put ugovorene gotovinske nenamjenske kreditne iznosila je u ožujku 6,0%, što je u odnosu na razdoblje prije početka zaoštravanja monetarne politike više za 70 baznih bodova. Istovremeno je prosječna kamatna stopa na prvi put ugovorene stambene kredite iznosila 3,9%, što je za otprilike 160 baznih bodova više u odnosu na lipanj 2022. Međutim, mjesečne promjene sugeriraju da su kamatne stope na promatrane kredite dosegnule vrhunac početkom godine s obzirom na to da su u odnosu na veljaču kamatne stope na prvi put ugovorene gotovinske nenamjenske kredite niže za 20 baznih bodova, dok su na stambene kredite ostale gotovo nepromijenjene (-1bb).

Tagovi: gotovinski krediti, krediti, keš krediti, hnb, erste, zaduivanje
PROČITAJ I OVO
Erste i Addiko imale problema zbog globalnog IT kvara
BANKARSKI SEKTOR
Erste i Addiko imale problema zbog globalnog IT kvara
ZAGREB - Veliki globalni računalni kvar nije značajnije utjecao na rad kompjuterskih sustava te pružanje usluge banaka u Hrvatskoj, izvijestila je u petak Hrvatska udruga banaka (HUB).
Euromoney 2024.: PBZ najbolja banka u Hrvatskoj
PRIZNANJA
Euromoney 2024.: PBZ najbolja banka u Hrvatskoj
ZAGREB – Nagradu za izvrsnost Euromoney 2024. (The Euromoney Awards for Excellence 2024) dobila Privredna banka Zagreb (PBZ), dio Intesa Sanpaolo Grupe, u kategoriji za najbolju banku u Hrvatskoj (Croatia's Best Bank).
HSBC imenovao Georgesa Elhederya glavnim izvršnim direktorom grupe
IMENOVANJA
HSBC imenovao Georgesa Elhederya glavnim izvršnim direktorom grupe
HONG KONG - HSBC je u srijedu objavio da je imenovao Georgesa Elhederyja glavnim izvršnim direktorom grupe, počevši od 2. rujna.
Njemački regulator kritizirao Deutsche Bank
KRITIKE
Njemački regulator kritizirao Deutsche Bank
BERLIN - Deutsche Bank netočno je objavila odgođenu poreznu imovinu u svom financijskom izvješću za 2019. koja nije udovoljavala međunarodnim računovodstvenim standardima, priopćio je njemački regulator BaFin u utorak.
Više od milijun građana ugovorilo dopušteno prekoračenje po tekućem računu
MINUSI
Više od milijun građana ugovorilo dopušteno prekoračenje po tekućem računu
ZAGREB - Krajem lipnja ove godine okončan je postupak prelaska građana s prešutno prihvaćenih na dopuštena prekoračenja, a sukladno Memorandumu o razumijevanju u vezi prekoračenja po tekućem računu kojeg su 22. srpnja 2022. godine potpisali Vlada RH, Hrvatska narodna banka i 13 banaka koje su u to vrijeme odobravale prešutno prihvaćena prekoračenja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE