GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HPB uvodi instant plaćanja na broj iz mobitela ili e-mail

HPB uvodi instant plaćanja na broj iz mobitela ili e-mail
INSTANT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.10.2020 / 13:42
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Izvršavanje platnih naloga uz trenutni prijenos sredstava na račun primatelja za klijente Hrvatske poštanske banke postaju stvarnost 29. listopada 2020. Tog dana s radom počinje NKSInst, novi platni sustav u Republici Hrvatskoj, koji je razvila Fina, a Hrvatska narodna banka odobrila rad čime ulazimo u novo doba razvoja modernih usluga plaćanja, izvijestili su u petak iz te banke.

USLUGA DOSTUPNA 24/7/365: HPB je među prvim bankama u Hrvatskoj pristupila novoj shemi za instant plaćanja u kunama te svojim klijentima ponudila uslugu provođenja platnih transakcija u gotovo realnom vremenu, najduže 10 sekundi, kontinuirano dostupnu 24/7/365. Brzina transakcije i stalna dostupnost, uz kao i uvijek maksimalnu sigurnost, upravo su glavne prednosti novog platnog sustava u usporedbi sa standardnim plaćanjima. Da bi nalog zadovoljio preduvjete za instant plaćanje mora biti u kunama, maksimalnog iznosa do 100.000 kuna te zadan prema banci koja je također pristupila instant shemi.

PLAĆANJA NA DIGITALNIM KANALIMA: Instant plaćanja namijenjena su fizičkim osobama i poslovnim subjektima, a pristup usluzi omogućen im je putem naših digitalnih kanala, mHPB i internetskog bankarstva. HPB u novom platnom sustavu sudjeluje i u svojstvu banke primatelja i banke platitelja.

PREDNOSTI ZA PLATITELJA I PRIMATELJA: Instant plaćanja omogućuju ne samo da se skrati vrijeme potrebno za transakciju, nego da se ona izvrši u trenutku kad to najviše odgovara korisniku usluge. Platitelju pruža mogućnost jednostavnog ispunjenja obveze odmah, odnosno bilo kad, a primatelju trenutnu raspoloživost sredstava na računu te bolje upravljanje likvidnošću.

IBAN ILI BROJ MOBITELA: Osim plaćanja na IBAN, nalozi će se uskoro moći zadavati prema dodatnim identifikatorima kao što su OIB, broj mobitela i e-mail adresa, koje će korisnik prethodno registrirati u Registru Posrednih Identifikatora Računa (RPIR). Korisnicima će za ove opcije biti omogućena jednostavna registracija na mHPB-u te plaćanje u nekoliko klikova na određeni broj mobitela iz imenika ili upisujući e-mail odnosno OIB umjesto IBAN-a primatelja. Nalozi zadani na ovaj način moći će se provesti i redovnim i instant plaćanjem.

HPB LIDER U INOVATIVNIM USLUGAMA: Primjena nove inovativne usluge instant plaćanja koja klijentima omogućava brže i jednostavnije upravljanje financijama je potvrda uspješne provedbe strategije digitalizacije HPB-a, daljnjeg tehnološkog napretka te predanog rada na kvaliteti ponude koji donosi nove trendove u bankarstvu i jača konkurentost Banke.

Prvi sudionici NKSInst platnog sustava osim HPB-a su Partner banka i PBZ, a Hrvatska narodna banka je priopćila kako podržava razvoj modernih platnih usluga te očekuje da će i ostale banke tijekom 2021. svojim klijentima omogućiti međubankovna instant plaćanja.

NKSInst osigurava izvršenje platnih transakcija u skladu sa standardima SEPA instant platne sheme koja se za eurska plaćanja primjenjuje u članicama EU-a. S datumom uvođenja eura u Hrvatsku, platni sustav bit će usklađen sa svim standardima za eurska plaćanja.

Tagovi: Hrvatska poštanska banka, NKSInst, instant plaćanja
PROČITAJ I OVO
Credit Suisse mora bivšem premijeru Gruzije isplatiti 926 milijuna dolara
NOVI PROBLEMI
Credit Suisse mora bivšem premijeru Gruzije isplatiti 926 milijuna dolara
BERN - Sud u Singapuru donio je odluku da švicarska banka Credit Suisse mora isplatiti 926 milijuna dolara odštete bivšem premijeru Gruzije Bidzini Ivanišviliju.
Njemačke banke imaju svježeg novca za gospodarstvo - ponuda veća od potražnje
FINANCIRANJE
Njemačke banke imaju svježeg novca za gospodarstvo - ponuda veća od potražnje
BERLIN - Unatoč nedavnim problemima na financijskim tržištima u Americi i Švicarskoj, komercijalne banke u Njemačkoj kažu da nema negativnih učinaka na kredite koje nude.
Dobit banaka u Federaciji BiH u prvom kvartalu 134,8 miliona KM
U PLUSU
Dobit banaka u Federaciji BiH u prvom kvartalu 134,8 miliona KM
SARAJEVO - Banke u Federaciji ostvarile su u prvom kvartalu 2023. godine neto dobit od 134,8 miliona KM, prema preliminarnim podacima Agencije za bankarstvo FBiH.
Financiranje malih i srednjih poduzetnika za uspješniju lokalnu i globalnu zajednicu
PODUZETNIŠTVO
Financiranje malih i srednjih poduzetnika za uspješniju lokalnu i globalnu zajednicu
Hrvatska poštanska banka prepoznala je važnost financiranja malih i srednjih poduzeća za gospodarski i društveni razvoj te je u 2022. plasirala 137 milijuna eura za praćenje klijenata u njihovim poslovanjima
Dobit banaka u RS u prvom kvartalu skočila 44%
SKOK
Dobit banaka u RS u prvom kvartalu skočila 44%
BANJA LUKA - Neto dobit bankarskog i mikrokreditnog sektora u Republici Srpskoj u prvom kvartalu ove godine je mnogo veća u odnosu na isti period prošle godine, pokazuju podaci Agencije za bankarstvo RS.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE