GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HPB uvodi instant plaćanja na broj iz mobitela ili e-mail

HPB uvodi instant plaćanja na broj iz mobitela ili e-mail
INSTANT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.10.2020 / 13:42
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Izvršavanje platnih naloga uz trenutni prijenos sredstava na račun primatelja za klijente Hrvatske poštanske banke postaju stvarnost 29. listopada 2020. Tog dana s radom počinje NKSInst, novi platni sustav u Republici Hrvatskoj, koji je razvila Fina, a Hrvatska narodna banka odobrila rad čime ulazimo u novo doba razvoja modernih usluga plaćanja, izvijestili su u petak iz te banke.

USLUGA DOSTUPNA 24/7/365: HPB je među prvim bankama u Hrvatskoj pristupila novoj shemi za instant plaćanja u kunama te svojim klijentima ponudila uslugu provođenja platnih transakcija u gotovo realnom vremenu, najduže 10 sekundi, kontinuirano dostupnu 24/7/365. Brzina transakcije i stalna dostupnost, uz kao i uvijek maksimalnu sigurnost, upravo su glavne prednosti novog platnog sustava u usporedbi sa standardnim plaćanjima. Da bi nalog zadovoljio preduvjete za instant plaćanje mora biti u kunama, maksimalnog iznosa do 100.000 kuna te zadan prema banci koja je također pristupila instant shemi.

PLAĆANJA NA DIGITALNIM KANALIMA: Instant plaćanja namijenjena su fizičkim osobama i poslovnim subjektima, a pristup usluzi omogućen im je putem naših digitalnih kanala, mHPB i internetskog bankarstva. HPB u novom platnom sustavu sudjeluje i u svojstvu banke primatelja i banke platitelja.

PREDNOSTI ZA PLATITELJA I PRIMATELJA: Instant plaćanja omogućuju ne samo da se skrati vrijeme potrebno za transakciju, nego da se ona izvrši u trenutku kad to najviše odgovara korisniku usluge. Platitelju pruža mogućnost jednostavnog ispunjenja obveze odmah, odnosno bilo kad, a primatelju trenutnu raspoloživost sredstava na računu te bolje upravljanje likvidnošću.

IBAN ILI BROJ MOBITELA: Osim plaćanja na IBAN, nalozi će se uskoro moći zadavati prema dodatnim identifikatorima kao što su OIB, broj mobitela i e-mail adresa, koje će korisnik prethodno registrirati u Registru Posrednih Identifikatora Računa (RPIR). Korisnicima će za ove opcije biti omogućena jednostavna registracija na mHPB-u te plaćanje u nekoliko klikova na određeni broj mobitela iz imenika ili upisujući e-mail odnosno OIB umjesto IBAN-a primatelja. Nalozi zadani na ovaj način moći će se provesti i redovnim i instant plaćanjem.

HPB LIDER U INOVATIVNIM USLUGAMA: Primjena nove inovativne usluge instant plaćanja koja klijentima omogućava brže i jednostavnije upravljanje financijama je potvrda uspješne provedbe strategije digitalizacije HPB-a, daljnjeg tehnološkog napretka te predanog rada na kvaliteti ponude koji donosi nove trendove u bankarstvu i jača konkurentost Banke.

Prvi sudionici NKSInst platnog sustava osim HPB-a su Partner banka i PBZ, a Hrvatska narodna banka je priopćila kako podržava razvoj modernih platnih usluga te očekuje da će i ostale banke tijekom 2021. svojim klijentima omogućiti međubankovna instant plaćanja.

NKSInst osigurava izvršenje platnih transakcija u skladu sa standardima SEPA instant platne sheme koja se za eurska plaćanja primjenjuje u članicama EU-a. S datumom uvođenja eura u Hrvatsku, platni sustav bit će usklađen sa svim standardima za eurska plaćanja.

Tagovi: Hrvatska poštanska banka, NKSInst, instant plaćanja
PROČITAJ I OVO
Ukupni depoziti na kraju svibnja 56,4 mlrd. eura
DEPOZITI
Ukupni depoziti na kraju svibnja 56,4 mlrd. eura

ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, na osnovi stanja, ukupni depoziti (isključujući središnju državu) iznosili su na kraju svibnja 56,4 mlrd. eura.

Rezultati JPMorgana iznad očekivanja analitičara
DOBRE BROJKE
Rezultati JPMorgana iznad očekivanja analitičara
NEW YORK - Američka banka JP Morgan Chase zabilježila je u drugom tromjesečju ove godine neto dobit od 18,1 milijardu dolara (16,6 milijardi eura), što predstavlja rast od 25 posto na godišnjoj razini, ponajviše zahvaljujući boljim rezultatima u investicijskom bankarstvu i dobiti od vlasnički udio u It visi.
Vujčiću još jedan mandat na čelu HNB-a
OČEKIVANO
Vujčiću još jedan mandat na čelu HNB-a
ZAGREB - Hrvatski sabor u četvrtak je većinom izglasao još jedan (treći) šestogodišnji mandat Borisu Vujčiću na čelu Hrvatske narodne banke (HNB).
OTP na vrhu ljestvice banaka s najboljim rezultatima u Europi
NA VRHU
OTP na vrhu ljestvice banaka s najboljim rezultatima u Europi
BUDIMPEŠTA - OTP banka, najveći mađarski komercijalni zajmodavac, predvodi novu ljestvicu europskih banaka s najboljim rezultatima koju je objavio S&P Global Market Intelligence, navodi se u izvješću državnog medija MTI.
Regulatori kaznili Citigroup sa 136 milijuna dolara
KAZNA
Regulatori kaznili Citigroup sa 136 milijuna dolara
NEW YORK - Regulatori su kaznili Citigroup sa 136 milijuna dolara kazne zbog neuspjeha u rješavanju dugotrajnih nedostataka oko kontrola i upravljanja rizicima, što je udarac izvršnoj direktorici Jane Fraser dok pokušava preokrenuti divovsku njujoršku banku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE