GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HPB u 2019. s neto dobiti od 138,8 milijuna kuna

HPB u 2019. s neto dobiti od 138,8 milijuna kuna
SOLIDNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.02.2020 / 10:54
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatska poštanska banka (HPB) u prošloj je godini ostvarila neto dobit od 138,8 milijuna kuna, što je za 8,6 posto manje nego godinu ranije, objavila je u četvrtak ta banka, iz koje ističu snažan rast operativnih prihoda u prošloj godini.

Poslovna 2019. godina obilježena je ostvarivanjem rekordnih rezultata te su operativni prihodi na najvišim razinama u korporativnoj povijesti Banke uz međugodišnji porast od 9,7 posto, ističe se u financijskom izvješću HPB-a objavljenom na Zagrebačkoj burzi.

Po podacima iz izvješća, operativni su prihodi HPB-a lani iznosili 833,8 milijuna kuna, dok su operativni troškovi porasli za 11,8 posto, na 510,9 milijuna kuna, što iz Banke objašnjavaju organskim rastom, pripajanjem Jadranske banke i HPB stambene štedionice.


Operativna dobit iznosi 322,9 milijuna kuna i viša je za 6,6 posto ili 20,1 milijuna u odnosu na 2018. godinu, radi snažnog rasta operativnih prihoda, čime je neutraliziran neizbježni skok operativnih troškova za 11,8 posto, naglašavaju iz HPB-a.

Neto kamatni prihodi HPB-a u prošloj su godini porasli za 4,2 posto, na gotovo 536 milijuna kuna, što se objašnjava padom kamatnih troškova.

Neto prihod od provizija i naknada porastao je za 3,9 posto, na 199,6 milijuna kuna, "uslijed održivog rasta provizija u poslovanju sa stanovništvom te pravnim osobama".


HPB je u prošloj godini za 97,6 posto povećao troškove rezerviranja, na 232,2 milijuna kuna, zbog, kako navode, porasta plasmana klijentima i poslovne klime na pojedinim tržištima Hrvatske i rezervacijama za sudske sporove koji se vode protiv Banke.

"Unatoč povećanju troškova vrijednosnog usklađivanja i rezerviranja za gubitke, ostvarena je bruto dobit u iznosu 90,7 milijuna kuna, što je za 51 posto manje nego u prethodnoj godini. Međutim, priznavanjem odgođene porezne imovine temeljem neiskorištenih akumuliranih poreznih gubitaka iz pripojene Jadranske banke u ukupnom iznosu od 80 milijuna kuna, te iskorištenjem od gotovo 27 milijuna kuna u 2019. godini, neto dobit iznosi 138,8 milijuna kuna, čime je potvrđen položaj HPB kao profitabilnog poduzeća iz portfelja trgovačkih društava u većinskom vlasništvu RH", ističe se u izvješću.

Po podacima iz izvješća, imovina HPB-a krajem prošle godine iznosila je 23,8 milijardi kuna, što je porast za 12,6 posto.

Ukupni porast bruto kredita stanovništvu iznosi približno 1,3 milijarde kuna u odnosu na kraj 2018. godine, pri čemu iz HPB-a izdvajaju rast stambenih kredita za 39,7 posto, kao rezultat snažne participacije u APN programu subvencioniranih stambenih kredita.

Ističu i kako je porast bruto kredita u segmentu velikih poduzeća i javnog sektora, za 450 milijuna kuna, i u segmentu srednjih i malih poduzeća, za 524 milijuna kuna, "rezultat skupa strukturiranih aktivnosti koje Banka dosljedno provodi tijekom 2019. godine".

Uprava HPB-a u komentaru kao bitan proces pokrenut u zadnjem kvartalu 2019. godine izdvaja poboljšanje sustava upravljanja rizicima i kapitalom, što će biti prioritet i u 2020. godini.

Po podacima iz konsolidiranog izvješća, neto dobit grupe HPB u prošloj godini iznosi 142 milijuna kuna, što je oko devet posto manje nego 2018. godine.

Rezultat grupe se najvećim dijelom odnosi na rezultat matičnog društva, dok je HPB-Stambena štedionica ostvarila neto dobit u iznosu od 4,8 milijuna kuna do pripajanja, Jadranska banka je do pripajanja ostvarila neto gubitak od 3,3 milijuna kuna, HPB Invest neto dobit nešto veću od milijun kuna, a HPB-nekretnine neto dobit u iznosu 692 tisuće kuna. Grupa i dalje ostvaruje odlične rezultate u okruženju niskih kamatnih stopa, ističe Uprava HPB-a.

Tagovi: Hrvatska poštanska banka, HPB Stambena štedionica, Jadranska banka
PROČITAJ I OVO
HBOR: Više od 13,5 milijardi kuna za kreditiranje gospodarstvenika
KREDITI
HBOR: Više od 13,5 milijardi kuna za kreditiranje gospodarstvenika
ZAGREB - Europska komisija odobrila je u četvrtak i drugi hrvatski program za potporu hrvatskom gospodarstvu zbog posljedica pandemije koronavirusa, a ukupni kreditni potencijal dva program je 1,8 milijardi eura (više od 13,5 milijardi kuna) namijenjenih realnom sektoru, priopćio je HBOR.
Pierre Boscq imenovan za člana Uprave Addiko Bank d.d.
KARIJERE
Pierre Boscq imenovan za člana Uprave Addiko Bank d.d.
ZAGREB – Savjet Hrvatske narodne banke potvrdio je Pierrea Boscqa članom Uprave Addiko banke, odgovornim za Poslovanje s građanstvom i malim poduzećima.
Za moratorij kredita mora se platiti solemnizacija
UVJETI
Za moratorij kredita mora se platiti solemnizacija
ZAGREB - Klijenti koji su se ovih dana obratili svojim bankama kako bi pokrenuli proceduru moratorija na otplatu kredita našli su se zatečeni činjenicom da to podrazumijeva i dodatne troškove, a među ostalim, ispostavilo se da će morati platiti solemnizaciju aneksa ugovora o kreditu, piše u četvrtak Jutarnji list.
PBZ grupa donira dodatnih 3,5 milijuna kuna bolnicama
DONACIJA
PBZ grupa donira dodatnih 3,5 milijuna kuna bolnicama
ZAGREB - Nakon donacije od milijun kuna Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu, PBZ grupa donira bolnicama dodatna 3,5 milijuna kuna.
EIB daje 5,2 milijarde eura za odgovor na koronavirus za zemlje izvan EU
FINANCIRANJE
EIB daje 5,2 milijarde eura za odgovor na koronavirus za zemlje izvan EU
BRUXELLES - Grupa Europske investicijske banke, banka Europske unije, objavila je danas detalje sveobuhvatnog odgovora na pandemiju koronavirusa izvan EU-a koja će osigurati do 5,2 milijarde eura u narednim mjesecima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE