GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HPB: Neto dobit u prvom polugodištu smanjena 6,9%

HPB: Neto dobit u prvom polugodištu smanjena 6,9%
BLAGI PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.07.2020 / 17:34
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatska poštanska banka (HPB) je u prvom polugodištu ove godine ostvarila neto dobit od 115 milijuna kuna, što je 6,9 posto manje u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, podaci su iz financijskog izvješća te banke objavljenog u četvrtak.

Operativna dobit je smanjena za 13,2 posto te iznosi 143,4 milijuna kuna, što je posljedica smanjenja operativnih prihoda i većeg porasta troškova.

Operativni prihodi HPB-a u prvom su polugodištu iznosili 395,9 milijuna kuna i manji su za 2,2 posto.

Operativni troškovi su pak porasli za 5,4 posto, na 252,5 milijuna kuna, kako ističu iz te banke, vezano je to uz rast banke, odnosno najvećim dijelom rezultat porasta troškova zaposlenika uslijed akvizicije Jadranske banke i troškova nastalih zbog provođenja mjera donesenih od strane Stožera civilne zaštite.

Po podacima iz izvješća, kamatni prihodi HPB-a u prvom su polugodištu iznosili 295,2 milijuna kuna, a kamatni rashodi 27,1 milijun kuna. Neto kamatni prihodi su porasli za 3,2 posto i dalje uslijed većeg prosječnog volumenta kredita i pada kamatnih troškova ističu iz HPB-a.

Neto prihod od provizija i naknada manji je za 13 posto i iznosi 213,5 milijuna kuna. Iz HPB-a pojašnjavaju kako je razlog tomu ukidanje naknada klijentima s ciljem olakšavanja pristupa njihovim sredstvima, i usporavanje gospodarskih aktivnosti.

Imovina banke na dan 30. lipnja 2020. godine iznosila je 25,2 milijarde kuna, što je 5,3 posto više u odnosu na kraj prošle godine, uz nastavak rasta bruto kreditnog portfelja.

Ukupni bruto krediti su u odnosu na 2019. porasli za 5,8 posto, na 15,7 milijardi kuna, a najveći rast je, kako se navodi, ostvaren u velikim poduzećima i javnom sektoru, dok sektor stanovništva također ima kontinuiran rast.

Depoziti su, pak, povećani za 865 milijun kuna, na 20,9 milijardi kuna.

Po podacima iz konsolidiranog izvješća, HPB Grupa, koju uz matičnu banku, čine i društva HPB Invest te HPB-nekretnine, ostvarila je neto dobit od 115,7 milijuna kuna.

Pritom se rezultat grupe najvećim dijelom odnosi na rezultat samog HPB-a, dok je HPB Invest ostvario neto dobit u iznosu 523,2 tisuće kuna, a HPB-nekretnine 188,5 tisuća kuna.

Inače, HPB je početkom travnja prošle godine pripojila Jadransku banku, a početkom lanjskog prosinca i HPB-Stambenu štedionicu.

Tagovi: Hrvatska poštanska banka, Jadranska banka, poslovni rezultati
PROČITAJ I OVO
HPB ušla u top pet banaka u Hrvatskoj prema imovini
USPJESI
HPB ušla u top pet banaka u Hrvatskoj prema imovini
ZAGREB – Rekordna profitabilnost, povećanje imovine i uspješno pravno pripajanje NHB-a obilježili su 2023.; započinje nova faza razvoja
Donacijom PBZ grupe preuređena i opremljena igraonica osječkog Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje
DONACIJE
Donacijom PBZ grupe preuređena i opremljena igraonica osječkog Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje
OSIJEK – Centar za pružanje usluga u zajednici Klasje iz Osijeka dobio je donaciju u iznosu od 25.745,99 eura kojom je preuredio i opremio igraonicu.
UBS smanjuje bonuse
POTEZI
UBS smanjuje bonuse
BERN - UBS Group AG smanjio je svoj bonus fond za prošlu godinu za 14% nakon teže godine za sklapače poslova i trgovce, budući da švicarska banka povećava svoje ciljeve uštede troškova usred integracije Credit Suisse.
Italija prodaje 12,5% udjela u banci Monte dei Paschi di Siena
PRODAJA
Italija prodaje 12,5% udjela u banci Monte dei Paschi di Siena
RIM - Italija prodaje oko 12,5% Banca Monte dei Paschi di Siena SpA za najmanje 653 milijuna eura (708 milijuna dolara) u sklopu plana vlade Giorgie Meloni da izađe iz vlasništva ovog zajmodavca.
BRICS-ova banka najavila zajmove od pet milijardi dolara u 2024.
ZAJMOVI
BRICS-ova banka najavila zajmove od pet milijardi dolara u 2024.
PEKING - Razvojna banka skupine gospodarstava u nastajanju BRICS namjerava u ovoj godini dodijeliti zajmove u ukupnom iznosu od približno pet milijardi dolara, rekao je u utorak njezin potpredsjednik Zhou Qiangwu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE