GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HNB: Vrijednost bezgotovinskih transakcija u pet godina skočila 47 posto

HNB: Vrijednost bezgotovinskih transakcija u pet godina skočila 47 posto
SKOK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.10.2020 / 15:30
Autor: SEEbiz
ZAGREB - U Hrvatskoj je broj nacionalnih kartičnih platnih transakcija zadnjih pet godina povećan za 58 posto, a ukupna vrijednost transakcija za 47 posto, navodi se u publikaciji Hrvatske narodne banke (HNB) "Bezgotovinske platne transakcije 2019.".

Podaci iz publikacije pokazuju da hrvatski građanin u novčaniku ima u prosjeku 2,55 platnih kartica, što Hrvatsku svrstava na sam vrh Europske unije.

Istodobno, 26 posto potrošača i 50 posto poslovnih subjekata u Hrvatskoj ima ugovorenu uslugu internetskog bankarstva.

Raste i broj korisnika mobilnog bankarstva, a broj transakcija u 2019. godini u Hrvatskoj koje su zadali potrošači korištenjem usluge mobilnog bankarstva veći je od broja zadanih platnih transakcija korištenjem usluge internetskog bankarstva.

Analiza strukture broja nacionalnih bezgotovinskih platnih transakcija na razini 2019. pokazuje kako najveći udio (38 posto) u ukupnom broju nacionalnih bezgotovinskih platnih transakcija imaju transakcije kreditnog transfera. Slijede transakcije platnim karticama s udjelom od 38 posto i transakcije terećenja bez naloga s udjelom od 19 posto. Potonje su transakcije koje iniciraju i izvršavaju kreditne institucije, npr. kamate, naknade za pojedine platne usluge, kao što je primjerice naknada za vođenje računa.

Transakcije izvršene korištenjem usluge plaćanja računa sudjeluju s oko dva posto, dok transakcije usluge izravnog terećenja sudjeluju s udjelom od tri posto.

Najveći udio u strukturi broja međunarodnih bezgotovinskih platnih transakcija imaju transakcije platnim karticama s 89 posto i transakcije obavljene korištenjem usluge kreditnog transfera s ukupnim udjelom od 11 posto.

U strukturi ukupne vrijednosti bezgotovinskih platnih transakcija izrazito dominantan udio imaju transakcije izvršene korištenjem usluge kreditnog transfera. One su u 2019. činile oko 95 posto ukupne vrijednosti svih izvršenih nacionalnih i međunarodnih bezgotovinskih platnih transakcija.

Kreditni transferi uobičajen su način izvršenja plaćanja između trgovačkih društava, između trgovačkih društava i banaka, plaćanja između fizičkih osoba, isplate plaća i mirovina i slično. To je vidljivo i iz prosječne vrijednosti pojedinačne transakcije kreditnog transfera, koja je znatno veća od, na primjer, prosječne vrijednosti kartične transakcije, koja se ponajprije koristi za kupoprodaju robe i usluga u maloprodaji.

Tagovi: Hrvatska narodna banka, bezgotovinske transakcije
PROČITAJ I OVO
Bank of America: Dobit pala zbog isplate kamata klijentima
PAD
Bank of America: Dobit pala zbog isplate kamata klijentima
NEW YORK - Dobit Bank of America pala je u utorak jer je zajmodavac zaradio manje od plaćanja kamata klijentima.
HPB kredit - Nove kamate za ostvarenje životnih planova
KREDITI
HPB kredit - Nove kamate za ostvarenje životnih planova
Gotovinski nenamjenski kredit HPB-a uz fiksne kamate od 4,95 % godišnje (EKS 5,96 %) osmišljen je za financiranje svih važnih životnih potreba i želja.
Ulaganje stanovništva u trezorske zapise smanjilo ukupne depozite
SPOJENE POSUDE
Ulaganje stanovništva u trezorske zapise smanjilo ukupne depozite
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, na osnovi stanja, ukupni depoziti (isključujući središnju državu) iznosili su na kraju veljače 56,1 mlrd. eura.
Uzlet dobiti Goldman Sachsa u prvom kvartalu
SKOK
Uzlet dobiti Goldman Sachsa u prvom kvartalu
NEW YORK - Dobit Goldman Sachsa (GS) porasla je 28% u prvom tromjesečju kako su prihodi od investicijskog bankarstva porasli, dajući izvršnom direktoru Davidu Solomonu potreban zamah početkom 2024.
U Njemačkoj potražnja za potrošačkim kreditima lani pala 7 posto
POTRAŽNJA
U Njemačkoj potražnja za potrošačkim kreditima lani pala 7 posto
BERLIN - Potražnja za potrošačkim kreditima u Njemačkoj lani je smanjena za 7,3 posto na godišnjoj razini, objavilo je ovoga tjedna udruženje banaka BFACH.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE