GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HNB: Vrijednost bezgotovinskih transakcija u pet godina skočila 47 posto

HNB: Vrijednost bezgotovinskih transakcija u pet godina skočila 47 posto
SKOK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.10.2020 / 15:30
Autor: SEEbiz
ZAGREB - U Hrvatskoj je broj nacionalnih kartičnih platnih transakcija zadnjih pet godina povećan za 58 posto, a ukupna vrijednost transakcija za 47 posto, navodi se u publikaciji Hrvatske narodne banke (HNB) "Bezgotovinske platne transakcije 2019.".

Podaci iz publikacije pokazuju da hrvatski građanin u novčaniku ima u prosjeku 2,55 platnih kartica, što Hrvatsku svrstava na sam vrh Europske unije.

Istodobno, 26 posto potrošača i 50 posto poslovnih subjekata u Hrvatskoj ima ugovorenu uslugu internetskog bankarstva.

Raste i broj korisnika mobilnog bankarstva, a broj transakcija u 2019. godini u Hrvatskoj koje su zadali potrošači korištenjem usluge mobilnog bankarstva veći je od broja zadanih platnih transakcija korištenjem usluge internetskog bankarstva.

Analiza strukture broja nacionalnih bezgotovinskih platnih transakcija na razini 2019. pokazuje kako najveći udio (38 posto) u ukupnom broju nacionalnih bezgotovinskih platnih transakcija imaju transakcije kreditnog transfera. Slijede transakcije platnim karticama s udjelom od 38 posto i transakcije terećenja bez naloga s udjelom od 19 posto. Potonje su transakcije koje iniciraju i izvršavaju kreditne institucije, npr. kamate, naknade za pojedine platne usluge, kao što je primjerice naknada za vođenje računa.

Transakcije izvršene korištenjem usluge plaćanja računa sudjeluju s oko dva posto, dok transakcije usluge izravnog terećenja sudjeluju s udjelom od tri posto.

Najveći udio u strukturi broja međunarodnih bezgotovinskih platnih transakcija imaju transakcije platnim karticama s 89 posto i transakcije obavljene korištenjem usluge kreditnog transfera s ukupnim udjelom od 11 posto.

U strukturi ukupne vrijednosti bezgotovinskih platnih transakcija izrazito dominantan udio imaju transakcije izvršene korištenjem usluge kreditnog transfera. One su u 2019. činile oko 95 posto ukupne vrijednosti svih izvršenih nacionalnih i međunarodnih bezgotovinskih platnih transakcija.

Kreditni transferi uobičajen su način izvršenja plaćanja između trgovačkih društava, između trgovačkih društava i banaka, plaćanja između fizičkih osoba, isplate plaća i mirovina i slično. To je vidljivo i iz prosječne vrijednosti pojedinačne transakcije kreditnog transfera, koja je znatno veća od, na primjer, prosječne vrijednosti kartične transakcije, koja se ponajprije koristi za kupoprodaju robe i usluga u maloprodaji.

Tagovi: Hrvatska narodna banka, bezgotovinske transakcije
PROČITAJ I OVO
Kartice u eurozoni privlačnije u pandemiji
TREND
Kartice u eurozoni privlačnije u pandemiji
FRANKFURT - Potrošači u eurozoni više plaćaju karticama nego gotovinom od početka pandemije koronavirusa i planiraju nastaviti s tom praksom, potaknuti boljim uvjetima za elektroničko plaćanje, pokazalo je istraživanje Europske središnje banke (ECB-a).
Sberbank igra na kartu e-trgovine
STRATEŠKI
Sberbank igra na kartu e-trgovine
MOSKVA - Najveći ruski zajmodavac Sberbank očekuje da će do 2030. više od polovine prihoda ostvarivati u sektorima izvan temeljnog bankovnog poslovanja, najavivši fokus na elektronsku trgovinu.
HNB: U Hrvatskoj 46 posto klijenata banaka koristi internetsko i mobilno bankarstvo
ISPOD PROSJEKA EU
HNB: U Hrvatskoj 46 posto klijenata banaka koristi internetsko i mobilno bankarstvo
ZAGREB - U Hrvatskoj se 46 posto klijenata banaka koristi internetskim i/ili mobilnim bankarstvom, dok je prosjek EU-a 58 posto, pokazuje anketa stručnjaka Hrvatske narodne banke (HNB) provedena u 2019. godini.
Bankama u devet mjeseci bruto dobit pala 44 posto
OŠTAR PAD
Bankama u devet mjeseci bruto dobit pala 44 posto
ZAGREB - Banke u Hrvatskoj u prvih su devet mjeseci ove godine ostvarile ukupnu dobit prije oporezivanja u iznosu od 2,96 milijardi kuna, što je u odnosu na isto razdoblje prošle godine smanjenje za 44,2 posto, pokazuju najnoviji podaci Hrvatske narodne banke (HNB).
Addiko Bank donijela odluku o uvjetnoj isplati dividende
DIVIDENDA
Addiko Bank donijela odluku o uvjetnoj isplati dividende
BEČ - Skupština Addiko Bank AG, sa sjedištem u Beču, donijela je odluku o uvjetnoj isplati dividende od 2,05 eura po dionici za financijsku 2019. godinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE