GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HNB: U travnju nastavljen snažan rast kredita poduzećima

HNB: U travnju nastavljen snažan rast kredita poduzećima
KREDITI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.05.2022 / 14:29
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Krediti nefinancijskim poduzećima u travnju su porasli za 1,9 milijardi kuna, nastavivši svoj snažan rast, a kako ocjenjuju iz Hrvatske narodne banke (HNB), potražnja za kreditima se vjerojatno povećala zbog izraženog poskupljenja uvoznih energenata i sirovina.

Ukupni plasmani monetarnih institucija domaćim sektorima, osim središnje države, porasli su tijekom travnja za 2,7 milijardi kuna ili 1,1 posto na osnovi transakcija u odnosu na ožujak te su na kraju travnja iznosili 254,5 milijardi kuna. Taj se porast u potpunosti odnosi na kredite, koji čine glavnu stavku plasmana, a pritom su već treći mjesec zaredom snažno porasli krediti nefinancijskim poduzećima, za 1,9 milijardi kuna, stoji u HNB-ovom komentaru monetarnih kretanja za travanj, objavljenom u utorak.

Analitičari HNB-a smatraju da se potražnja poduzeća za kreditima vjerojatno povećala zbog izraženog poskupljenja uvoznih energenata i sirovina, što je povećalo trošak njihove nabave, kao i nastojanja poduzeća da se zaduže uz povoljne uvjete i time preduhitre očekivani porast troškova zaduživanja.

"Naime, napetost i pojačana nesigurnost na tržištima izazvane ruskom agresijom na Ukrajinu ponajviše se ogledaju u jačim inflatornim pritiscima, osobito u segmentu energenata i sirovina, a time jačaju i rizici brže i snažnije promjene smjera monetarne politike i rasta tržišnih kamatnih stopa", napisali su iz središnje banke.

Po podatcima HNB-a, ukupni su krediti (osim središnjoj državi) krajem travnja ove godine dosegnuli iznos od 247,9 milijarde kuna, što je u odnosu na travanj prošle godine više za 14,9 milijardi kuna, odnosno više za 6,4 posto.

Na mjesečnoj su razini ukupni krediti (na osnovu transakcija) porasli za 2,7 milijardi kuna ili za 1,1 posto.

Što se tiče kreditiranja ostalih sektora, na mjesečnoj razini blago su porasli krediti ostalim domaćim sektorima, za 200 milijuna kuna, na 10,6 milijardi kuna, te krediti stanovništvu, za 600 milijuna kuna, na 143,7 milijardi kuna.

Na mjesečnoj razini podjednako su, za 200 milijuna kuna, porasli stambeni i gotovinski nenamjenski krediti stanovništvu, dok su na godišnjoj razini stambeni krediti tek neznatno ubrzali rast, s osam na 8,1 posto. Rast gotovinskih nenamjenskih kredita ostao je nepromijenjen, 3,4 posto.

Po podatcima središnje banke, stambeni krediti stanovništvu su krajem travnja iznosili 69 milijardi kuna, a gotovinski nenamjenski krediti 53,9 milijardi kuna.

Kao odraz spomenutoga znatnog ubrzavanja rasta plasmana poduzećima, sa 7,5 na 10,2 posto na godišnjoj razini, dodatno su ubrzali godišnji rast i ukupni plasmani, s pet na 6,5 posto, izvijestili su iz HNB-a.

Tagovi: Hrvatska narodna banka, krediti
PROČITAJ I OVO
Tržišna kapitalizacija američkih banaka pala za 229 milijardi dolara
TEŽAK PAD
Tržišna kapitalizacija američkih banaka pala za 229 milijardi dolara
LONDON - Što nije u redu s bankama, zapitao se i britanski tjednik The Economist.
Gotovo 100 milijardi dolara depozita izvučeno iz američkih banaka
ODLJEV
Gotovo 100 milijardi dolara depozita izvučeno iz američkih banaka
WASHINGTON - Regulatori su ponovno uvjeravali javnost da je bankarski sustav siguran, budući da su svježi podaci pokazali da su klijenti nedavno povukli gotovo 100 milijardi dolara depozita.
Deutsche Bank na meti panične rasprodaje, Scholz smiruje investitore
RASPRODAJA
Deutsche Bank na meti panične rasprodaje, Scholz smiruje investitore
FRANKFURT - Dionice Deutsche Banka skliznule su u petak, dok su troškovi osiguranja od neplaćanja naglo porasli, jer se njemački zajmodavac našao na meti panične rasprodaje zbog briga oko stabilnosti europskog bankarskog sektora.
Erste banka u 2022. ostvarila rast ukupnih kredita i depozita
RAST
Erste banka u 2022. ostvarila rast ukupnih kredita i depozita
ZAGREB – Prema nekonsolidiranom financijskom izvještaju, koji obuhvaća rezultate Erste&Steiermärkische Bank d.d. bez ovisnih društava, neto dobit u 2022. godini iznosila je 977,0 milijuna kuna, 15,3% više u odnosu na 847,0 milijuna kuna u 2021.
Europska središnja banka vrši pritisak na Raiffeisen da napusti Rusiju
PRITISCI
Europska središnja banka vrši pritisak na Raiffeisen da napusti Rusiju
FRANKFURT - Europska središnja banka vrši pritisak na austrijsku Raiffeisen banku da zatvori svoje visokoprofitabilne operacije u Rusiji, potvrdilo je Reutersu pet obaviještenih izvora.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE