GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HNB: U prvom polugodištu ukupni krediti porasli za 4,4 posto

HNB: U prvom polugodištu ukupni krediti porasli za 4,4 posto
KREDITI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.08.2022 / 16:16
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - U prvom polugodištu 2022. godine ukupna imovina kreditnih institucija povećala se u odnosu na kraj 2021. za 24,2 milijarde kuna ili 4,8 posto, na 525,1 milijardu kuna, a banke su u prvih šest mjeseci ostvarile ukupnu dobit od 3,1 milijarde kuna, izvijestili su u utorak iz HNB-a.

Kako stoji u HNB-ovom komentaru kretanja u bankovnom sustavu za prvo polugodište, povećanje ukupnih kredita i predujmova za 4,4 posto i smanjenje neprihodujućih kredita (NPL) za osam posto rezultirali su daljnjim smanjenjem udjela NPL-ova u ukupnim kreditima, s 4,3 posto na kraju 2021. na 3,8 posto na kraju prvog polugodišta 2022.

NPL-ovi su se smanjili i u portfelju kredita nefinancijskim društvima, pri čemu je zabilježen pad udjela NPL-ova s 9,9 na 7,8 posto, kao i u portfelju kredita kućanstvima, uz pad udjela sa 6,6 na 6,1 posto, naveli su iz Hrvatske narodne banke (HNB).

Tako je poslovanje kreditnih institucija u prvom polugodištu 2022. rezultiralo s dobiti u iznosu od 3,1 milijarde kuna.

Pritom je prinos na imovinu (ROA) bio 1,2 posto, kao i na kraju 2021. godine, a prinos na kapital (ROE) povećao se s 8,8 na 9,5 posto.

Iako su ključni pokazatelji kapitaliziranosti bankovnog sustava u prvom polugodištu 2022. još na visokim razinama, stopa ukupnoga kapitala bankovnog sustava ipak se u odnosu na kraj 2021. godine blago smanjila, s 25,9 na 25 posto. Sve kreditne institucije imale su stopu ukupnoga kapitala veću od propisanog minimuma od osam posto, piše u HNB-ovom komentaru.

Na visokoj razini i nadalje je likvidnost sustava kreditnih institucija mjerena koeficijentom likvidnosne pokrivenosti (LCR). Na kraju lipnja 2022. godine sve su kreditne institucije zadovoljavale propisane minimalne likvidnosne zahtjeve, a prosječni LCR iznosio je 187,1 posto.

Iz središnje banke su napomenuli i da su dvije stambene štedionice, PBZ stambena štedionica d.d. i Raiffeisen stambena štedionica d.d., pripojene maticama, Privrednoj banci Zagreb d.d. odnosno Raiffeisenbank Austria d.d., pa se broj kreditnih institucija smanjio na dvadeset i jednu.

Tagovi: Hrvatska narodna banka, krediti, kreditiranje
PROČITAJ I OVO
Financijske institucije i korporacije imat će važnu ulogu u ESG revoluciji
KONFERENCIJE
Financijske institucije i korporacije imat će važnu ulogu u ESG revoluciji
ZAGREB – U organizaciji Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO) i pod pokroviteljstvom Eurizon Asset Management Croatia d.o.o. održana je konferencija „Pridružite se ESG revoluciji“.
Njemačke banke uglavnom otporne na krizu
OTPORNOST
Njemačke banke uglavnom otporne na krizu
BERLIN - Njemačke banke i štedionice uglavnom su otporne na krizu, objavile su nadzorne institucije.
Kažnjene velike američke banke, evo zašto
KAZNA
Kažnjene velike američke banke, evo zašto
NEW YORK - Goldman Sachs, Morgan Stanley, Bank of America I Citigroup u utorak su pogođene kaznama od 1,8 milijardi dolara povezanih s istragama o tome kako tvrtke nisu pratile korištenje neovlaštenih poruka od strane zaposlenika aplikacije.
Gotovinski kredit - koja je definicija i koji su uvjeti za njegovo dobivanje?
KREDITIRANJE
Gotovinski kredit - koja je definicija i koji su uvjeti za njegovo dobivanje?
ANALIZA - Za razliku od stambenih kredita koje je puno teže dobiti i koji se otplaćuju duže vrijeme, keš kredite u banci možete dobiti uz ispunjavanje nekoliko jednostavnih uvjeta, a rok otplate je maksimalno tri godine.
Oko 35 milijardi kuna u kućnim zalihama: Banke se pripremaju na kunske viškove
USUSRET EURU
Oko 35 milijardi kuna u kućnim zalihama: Banke se pripremaju na kunske viškove
RIJEKA – Oko 35 milijardi kuna procjenjuje se da građani drže u kućnim zalihama, pa se bankarski sektor priprema na pojačani priljev kunskih viškova uoči uvođenja eura, a radi automatske konverzije u euro s 1. siječnja 2023.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE