GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HNB: U Hrvatskoj 46 posto klijenata banaka koristi internetsko i mobilno bankarstvo

HNB: U Hrvatskoj 46 posto klijenata banaka koristi internetsko i mobilno bankarstvo
ISPOD PROSJEKA EU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.12.2020 / 10:56
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - U Hrvatskoj se 46 posto klijenata banaka koristi internetskim i/ili mobilnim bankarstvom, dok je prosjek EU-a 58 posto, pokazuje anketa stručnjaka Hrvatske narodne banke (HNB) provedena u 2019. godini.

Direktor direkcije supervizije informacijskih sustava HNB-a Slaven Smojver i savjetnica u direkciji za bonitetnu regulativu i krizno upravljanje HNB-a Ivana Jolić objavili su rad "Digitalizacija - rezultati ankete hrvatskih banaka u 2019.", a anketa je provedena tijekom prošle godine, dakle prije krize uzrokovane pandemijom koronavirusa.

Autori tako u sažetku rada zamjećuju da je pandemija bolesti covid-19 banke dodatno usmjerila ka inovaciji, digitalizaciji i traženju kreativnih i održivih rješenja. "Reakcije banaka na potrebu ograničavanja i izbjegavanja bliskoga fizičkog kontakta u prvom su redu usmjerene na povećanje korištenja digitalnih kanala (mobilno i internetsko bankarstvo i bankomati) te promoviranje udaljenog rada. Ti postupci sugeriraju da će se dosadašnje digitalizacijske inicijative dodatno ubrzati i znatno proširiti", navode Smojver i Jolić u proširenom sažetku rada koji je središnja banka objavila u srijedu.

Njihov se rad odnosi na rezultate ankete kojom su prošle godine bile obuhvaćene sve banke s ciljem procjene razloga, opsega, izazova i utjecaja digitalizacije te digitalne transformacije banaka na njihovo poslovanje.

Ta anketa, navode autori, pokazuje da se razmjerno malo klijenata banaka u Hrvatskoj, njih 46 posto, koristi internetskim i/ili mo­bilnim bankarstvom, u odnosu na 58 posto koliko je prosjek EU-a, dok u Danskoj, Finskoj i Nizozemskoj to čini više od 90 posto građana.

Istraživanje pokazuje da su banke, u kontekstu vrsta usluga koje pružaju klijen­tima, usredotočene na digitalizaciju postojećih, jednostavnijih, proizvoda poput gotovinskih kredita, iako uvode i nove proi­zvode poput digitalnih novčanika.

Digitalizacija dovodi i do repozicioni­ranja organizacijskih jedinica zaduženih za informacijske tehnologije (IT) koje od podrške poslovanju postaju integralni dio poslovnog modela i generator zarade bana­ka.

Također, analiza je pokazala i značajno raslojavanje između manjih i većih banaka.

Naime, veće banke puno ekstenzivnije digitaliziraju svoje poslovanje. Veće banke implementirale su ili planiraju implementirati značajno veći opseg tehnoloških inovacija u odnosu s krajnjim korisnicima, više se koriste ili se planiraju koristiti inovativnim tehnologijama i veći se udio njihovih klijenata koristi internetskim i mobilnim bankarstvom. Manje banke, s druge strane, percipiraju veće prepreke u digitalizaciji poslovanja i više se oslanjaju na vanjske suradnike u procesu programskog razvoja, navode Smojver i Jolić.

Na tržišno natjecanje u segmentu mobilnog bankarstva, uz nova očekivanja klijenata, značaj­no pridonose "fintech" tvrtke koje sve više ulaze i u Hrvatsku te regulatorne promjene, prije svega druga direktiva o platnim uslugama (PSD2 Regulation), ističe uz ostalo autori.

Tagovi: Hrvatska narodna banka, internetsko bankarstvo, mobilno bankarstvo
PROČITAJ I OVO
Bankar HSBC-a: Financijski rizici klimatskih promjena pretjerani
KONTROVERZE
Bankar HSBC-a: Financijski rizici klimatskih promjena pretjerani
LONDON - Središnje banke i vladajuće administracije diljem svijeta pretjeruju s ukazivanjem na financijske rizike klimatskih promjena, rekao je voditelj održivih ulaganja u banci HSBC Stuart Kirk, izazvavši kritike klimatskih aktivista, a HSBC se ogradio od njegovih tvrdnji.
Sberbank napušta Londonsku burzu
ODLAZAK
Sberbank napušta Londonsku burzu
LONDON - Najveći ruski zajmodavac, Sberbank, koji je teško pogođen zapadnim sankcijama, planira napustiti Londonsku burzu.
Ukupni depoziti u godinu dana veći za 1,2 milijarde kuna
DEPOZITI
Ukupni depoziti u godinu dana veći za 1,2 milijarde kuna
ANALIZA - Prema posljednjim podacima središnje banke krajem ožujka ukupni depoziti kod poslovnih banaka koji obuhvaćaju depozitni novac te štedne i oročene depozite iznosili su 364,6 mlrd. kuna što je 1,2 mlrd. kuna ili 0,3% niže u odnosu na kraj 2021.
JPMorgan se kladi na Njemačku
STRATEŠKI
JPMorgan se kladi na Njemačku
FRANKFURT - JPMorgan Chase & Co planira jači prodor u Njemačkoj ciljajući više tvrtki srednje veličine koje čine okosnicu najvećeg europskog gospodarstva, rekli su čelnici američke banke.
Od idućeg tjedna četiri HBOR-ova financijska instrumenta vrijedna 1,1 mlrd kn
INSTRUMENTI
Od idućeg tjedna četiri HBOR-ova financijska instrumenta vrijedna 1,1 mlrd kn
PULA - HBOR od idućeg tjedna kreće s četiri financijska instrumenta u okviru NPOO-a ukupne vrijednosti 1,1 milijardu kuna, kojima će se subvencionirati kamatne stope poduzećima, kao i izravno kreditirati posebne ciljne skupine, istaknuto je u četvrtak na otvaranju 19. HBOR-ove međunarodne konferencije o poticanju izvoza.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE