GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HNB: Trend pada vrijednosti nacionalne referentne stope nastavljen i u prvom tromjesečju

HNB: Trend pada vrijednosti nacionalne referentne stope nastavljen i u prvom tromjesečju
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.05.2022 / 14:21
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Dugogodišnji trend pada vrijednosti nacionalne referentne stope (NRS) još uvijek traje, iako se dodatno usporio u odnosu na prethodno tromjesečje, pokazali su podatci za prvo tromjesečje ove godine koje je u petak objavila Hrvatska narodna banka (HNB).

Od 24 indeksa NRS-a, u prvom tromjesečju 2022. godine smanjilo se njih 14, dok ih je 10 ostalo na razini od prije tri mjeseca. Indeksi koji su zabilježili pad smanjili su se između jednog i tri bazna boda (0,01-0,03 postotna boda), navodi se u priopćenju središnje banke.

I vrijednosti dva najzastupljenija indeksa u ugovorima o potrošačkim kreditima - šestomjesečni NRS-ovi vezani uz euro i kunu - smanjene su u odnosu na prethodno tromjesečje, obje za jedan bazni bod (0,01 postotni bod) te stoga vrijednost oba ta indeksa sada iznosi 0,08 posto, pokazuju podatci HNB-a.

Inače, središnja je banka početkom 2020. godine preuzela od Hrvatske udruge banaka (HUB) izračun i redovitu objavu nacionalne referentne stope (NRS), koja ponajprije služi kao indeks za određivanje promjenjivog dijela promjenjive kamatne stope u ugovorima o potrošačkim kreditima.

NRS je implicitna kamatna stopa koja služi kao indeks za određivanje promjenjivog dijela promjenjive kamatne stope u financijskim ugovorima.

HNB izračunava NRS iz podataka o kamatnim troškovima i glavnim izvorima sredstava na koje se ti troškovi odnose, koje središnja banka redovito prikuplja od banaka i štednih banaka. Kvaliteta procesa izračuna NRS-a osigurava se kontrolom ulaznih podataka, ustrojenim internim procedurama i redovitim revizijama postupaka kontrole podataka.

NRS i dodatni podaci koji služe za njegov izračun objavljuju se na internetskim stranicama Hrvatske narodne banke četiri puta godišnje, podsjetili su iz HNB-a.

Tagovi: Hrvatska narodna banka, nacionalna referentna stopa
PROČITAJ I OVO
Regionalna direktorica Svjetske banke potvrdila partnerstvo i potporu Hrvatskoj
POTVRDA
Regionalna direktorica Svjetske banke potvrdila partnerstvo i potporu Hrvatskoj
ZAGREB - Regionalna direktorica Svjetske banke za članice Europske unije Gallina A. Vincelette tijekom posjeta Hrvatskoj 4. i 5. srpnja održala je sastanke na visokoj razini s ključnim dionicima, pri čemu je izrazila potporu Hrvatskoj u provedbi reformi i prevladavanju izazova, izvijestila je Svjetska banka u srijedu.
HPB Grupa okončala kreditno-depozitni odnos sa Sberbank Europe
EPILOG
HPB Grupa okončala kreditno-depozitni odnos sa Sberbank Europe
ZAGREB - Hrvatska poštanska banka (HPB) u ponedjeljak je kupila potraživanja i udjele koji se odnose na kreditno-depozitni i ostale odnose Nove hrvatske banke (bivša Sberbank) s društvima Pronam Nekretnine d.o.o. i Sberbank Europe u likvidaciji, a vrijednost transakcije iznosi 74 milijuna eura.
EIB želi prikupiti 100 milijardi eura za obnovu Ukrajine
AMBICIJE
EIB želi prikupiti 100 milijardi eura za obnovu Ukrajine
BRUXELLES/ŽENEVA - Europska investicijska banka, ogranak za ulaganja EU-a, predlaže osnivanje instrumenta financiranja, koji se prethodno koristio u pandemiji covida-19, za pomoć obnovi Ukrajine s do 100 milijardi eura ulaganja, navodi se u dokumentu koji je Reuters dobio na uvid.
Restrukturiranje Commerzbanka bit će okončano prije roka
ROKOVI
Restrukturiranje Commerzbanka bit će okončano prije roka
FRANKFURT - Commerzbank napreduje brže od očekivanog u svom planu otpuštanja oko 10.000 radnih mjesta u sklopu velikog programa restrukturiranja, prema njezinom izvršnom direktoru Manfredu Knofu.
Dio klijenata već je dobio povećane rate kredita
KREDITI
Dio klijenata već je dobio povećane rate kredita
ZAGREB - Mjesečno će korisnik plaćati 7,61 euro više, što je oko 57 kuna više, dok će na godišnjoj razini morati izdvajati 91,32 eura više ili 685 kuna više (tečaj 7,5). Naravno, povećanje ovisi o parametrima konkretnog kredita.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE