GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HNB putem redovne operacije bankama plasirao 200 milijuna kuna

HNB putem redovne operacije bankama plasirao 200 milijuna kuna
PLASMAN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.05.2020 / 12:32
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatska narodna banka (HNB) u ponedjeljak je putem redovite operacije na otvorenom tržištu bankama plasirala 200 milijuna kuna na rok od tjedan dana, uz unaprijed utvrđenu kamatnu stopu od 0,05 posto.

Kroz redovite operacije HNB bankama nudi dodatnu likvidnost na tjedan dana, a današnji je iznos najniži od sredine ožujka od kada je središnja banka počela ponovno provoditi redovite tjedne operacije te je za 450 milijuna kuna manji nego prošli tjedan.

Naime, HNB je prošli tjedan, 4. svibnja bankama kroz redovitu operaciju plasirao 650 milijuna kuna, također po kamatnoj stopi od 0,05 posto, a taj iznos kratkoročnog kredita dospijeva u srijedu, 13. svibnja.

Na današnju su, pak, redovitu tjednu aukciju pristigli zahtjevi banaka u iznosu od 200 milijuna kuna, a HNB ih je sve prihvatio. Datum namire je srijeda, 13. svibnja, a datum dospijeća idući tjedan, 20. svibnja.

Redovne operacije jedna su od mjera povećanja likvidnosti bankovnog sustava, a koje središnja banka poduzima s ciljem održavanja stabilnosti tečaja i financijske stabilnosti u tijeku krize izazvane epidemijom koronavirusa u Republici Hrvatskoj.

Tako je sredinom ožujka, 16. ožujka HNB proveo strukturnu operaciju na otvorenom tržištu, na kojoj je bankama plasirao 3,8 milijardi kuna na rok od pet godina, uz kamatnu stopu od 0,25 posto.

Središnja je banka 16. ožujka ponovo počela provoditi i redovite tjedne operacije, a iznosi se tih jednotjednih kredita kreću od 200 milijuna kuna koliko je plasirano na današnjoj aukciji do najviših 1,52 milijarde kuna na aukciji početkom travnja. Kamatna stopa na redovnoj operaciji sredinom ožujka bila je 0,30 posto godišnje, no već je na aukciji održanoj tjedan dana kasnije, 23. ožujka kamatna stopa na te kratkoročne plasmane pala na 0,05 posto i od tada se zadržala na toj razini.

Tagovi: Hrvatska narodna banka, redovita operacija na otvorenom tržištu, repo aukcija
PROČITAJ I OVO
NLB: Neto dobit u prvom kvartalu pala 22 posto
PAD
NLB: Neto dobit u prvom kvartalu pala 22 posto
LJUBLJANA - U prvoj polovici godine NLB Grupa ostvarila je 73,7 milijuna eura neto dobiti, što je 22% manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine.
SoftBank Group prodajom imovine podigao dobit na 11,8 mlrd dolara
U PLUSU
SoftBank Group prodajom imovine podigao dobit na 11,8 mlrd dolara
TOKYO - Japanska multinacionalna holding kompanija SoftBank Group izvijestila je o skoku dobiti u prvom fiskalnom tromjesečju zahvaljujući prodaji vlasničkih udjela u više tvrtki, uključujući onaj u američkoj podružnici Deutsche Telekoma.
Dobit Raiffeisen Bank Internationala snažno pala u drugom tromjesečju
PAD
Dobit Raiffeisen Bank Internationala snažno pala u drugom tromjesečju
BEČ - Austrijska Raiffeisen Bank International (RBI) izvijestila je u utorak da joj je dobit snažno pala u drugom tromjesečju a prihodi su stagnirali najvećim dijelom zbog ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa u zemljama u kojima posluje.
Koronakriza ubija njemačke banke
TEŠKE POSLJEDICE
Koronakriza ubija njemačke banke
BERLIN - Svima je bilo jasno da će korona i mjere protiv pandemije pogoditi i bankarski sektor, ali procjena Leibnizovog instituta za ekonomska istraživanja u Halleu objavljena ovog srpnja je ipak izazvala šok.
Neto dobit VTB banke gotovo se istopila u drugom kvartalu zbog koronakrize
PRITISCI
Neto dobit VTB banke gotovo se istopila u drugom kvartalu zbog koronakrize

MOSKVA - Ruska državna banka VTB izvijestila je o snažnom padu neto dobiti u drugom tromjesečju zbog povećanih rezervacija za loše zajmove u vrijeme koronakrize.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE