GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HNB putem redovne operacije bankama plasirao 200 milijuna kuna

HNB putem redovne operacije bankama plasirao 200 milijuna kuna
PLASMAN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.05.2020 / 12:32
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatska narodna banka (HNB) u ponedjeljak je putem redovite operacije na otvorenom tržištu bankama plasirala 200 milijuna kuna na rok od tjedan dana, uz unaprijed utvrđenu kamatnu stopu od 0,05 posto.

Kroz redovite operacije HNB bankama nudi dodatnu likvidnost na tjedan dana, a današnji je iznos najniži od sredine ožujka od kada je središnja banka počela ponovno provoditi redovite tjedne operacije te je za 450 milijuna kuna manji nego prošli tjedan.

Naime, HNB je prošli tjedan, 4. svibnja bankama kroz redovitu operaciju plasirao 650 milijuna kuna, također po kamatnoj stopi od 0,05 posto, a taj iznos kratkoročnog kredita dospijeva u srijedu, 13. svibnja.

Na današnju su, pak, redovitu tjednu aukciju pristigli zahtjevi banaka u iznosu od 200 milijuna kuna, a HNB ih je sve prihvatio. Datum namire je srijeda, 13. svibnja, a datum dospijeća idući tjedan, 20. svibnja.

Redovne operacije jedna su od mjera povećanja likvidnosti bankovnog sustava, a koje središnja banka poduzima s ciljem održavanja stabilnosti tečaja i financijske stabilnosti u tijeku krize izazvane epidemijom koronavirusa u Republici Hrvatskoj.

Tako je sredinom ožujka, 16. ožujka HNB proveo strukturnu operaciju na otvorenom tržištu, na kojoj je bankama plasirao 3,8 milijardi kuna na rok od pet godina, uz kamatnu stopu od 0,25 posto.

Središnja je banka 16. ožujka ponovo počela provoditi i redovite tjedne operacije, a iznosi se tih jednotjednih kredita kreću od 200 milijuna kuna koliko je plasirano na današnjoj aukciji do najviših 1,52 milijarde kuna na aukciji početkom travnja. Kamatna stopa na redovnoj operaciji sredinom ožujka bila je 0,30 posto godišnje, no već je na aukciji održanoj tjedan dana kasnije, 23. ožujka kamatna stopa na te kratkoročne plasmane pala na 0,05 posto i od tada se zadržala na toj razini.

Tagovi: Hrvatska narodna banka, redovita operacija na otvorenom tržištu, repo aukcija
PROČITAJ I OVO
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
BANKARI
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
OPATIJA - Na 27. znanstveno-stručnoj konferenciji Financijsko tržište, koja se 25. i 26. travnja održava u Opatiji, održao se okrugli stol na kojemu su sudjelovali čelni ljudi najvećih hrvatskih banaka.
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
SOLIDNO
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
LONDON - Barclays je u četvrtak izvijestio o neto dobiti u prvom tromjesečju koja se može pripisati dioničarima od 1,55 milijardi funti (1,93 milijarde dolara), nadmašivši očekivanja i vrativši britanskom zajmodavcu na dobit usred velike strateške promjene.
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
UZLET
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
LJUBLJANA - SID banka lani je ostvarila 15,6 milijuna eura čiste dobiti, što je nešto manje od 90 posto više nego godinu prije. Krediti nebankarskom sektoru porasli su za približno tri posto, na 1,43 milijarde eura, objavila je Državna banka za izvoz i razvoj.
Deutsche Bank u prvom kvartalu objavio rezultate iznad očekivanja
DOBRE BROJKE
Deutsche Bank u prvom kvartalu objavio rezultate iznad očekivanja
FRANKFURT - Deutsche Bank je u četvrtak izvijestila o 1,275 milijardi eura (1,365 milijardi dolara) neto dobiti koja se može pripisati dioničarima u prvom tromjesečju, što predstavlja porast od 10 posto na godišnjoj razini.
Rusija plijeni imovinu JPMorgana
POTEZI
Rusija plijeni imovinu JPMorgana
MOSKVA - Ruski sud naredio je zapljenu 439,5 milijuna dolara imovine JPMorgan Chase nakon što je ruska državna VTB banka podnijela tužbu za "naknadu gubitka" protiv najveće američke banke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE