GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HNB prilagodio pristup superviziji banaka kako bi one lakše osigurale likvidnost

HNB prilagodio pristup superviziji banaka kako bi one lakše osigurale likvidnost
PRILAGODBA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.03.2020 / 13:43
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatska narodna banka (HNB) prilagodila je pristup superviziji poslovanja banaka kako bi one lakše osigurale likvidnost i time poduprle održavanje gospodarske aktivnosti i očuvanje radnih mjesta, izvijestili su u petak iz HNB-a, koja će uz ostalo bankama naložiti i zadržavanje prošlogodišnje dobiti.

HNB je kao odgovor na poremećaj u gospodarstvu prouzročen pandemijom koronavirusa prilagodio pristup superviziji poslovanja kreditnih institucija u skladu sa stajalištima Europskoga nadzornog tijela za bankarstvo (EBA) i Europske središnje banke (ESB).

"HNB, naime, smatra da banke trebaju dati važan doprinos u naporima da se ublaže društvene i gospodarske posljedice pandemije koronavirusa te se stoga odlučio na fleksibilan pristup u primjeni postojećega regulatornog okvira u ovim iznimnim okolnostima", ističe se u priopćenju.

HNB je tako odgodio određene supervizorske aktivnosti (testiranje otpornosti kreditnih institucija na stres, izravne nadzore poslovanja) i uputio kreditne institucije kako se koristiti likvidnosnim rezervama i klasificirati postojeće i nove izloženosti prema urednim dužnicima u sljedećih godinu dana.

Uz to, HNB je izrazio spremnost da na pojedinačnoj razini razmotri i redefinira vremenski okvir ispunjavanja prethodno naloženih supervizorskih mjera, navode iz središnje banke.

"Kreditna institucija može odgoditi obveze plaćanja ili na drugi način restrukturirati kreditne obveze i odobriti nove kredite za postojeće i nove izloženosti prema svojim urednim klijentima, koji su 31. prosinca 2019. bili klasificirani kao A klijenti - čije je poslovanje već pogođeno ili će biti pogođeno pandemijom koronavirusa, a sve s ciljem izbjegavanja daljnjeg pogoršavanja financijskog stanja klijenata", ističu iz HNB-a.

Banka u tom razdoblju i dalje te klijente može klasificirati kao A klijente te za njih ne mora izdvajati rezervacije. Pritom se, navode iz HNB-a, na A klijente odnosi više od 90 posto ukupnih plasmana kreditnih institucija.

Pojašnjavaju da takvim načinom klasifikacije plasmana HNB bankama omogućuje da donesu odluku prema kojoj za naplatu duga svojih dužnika koji u tri mjeseca, počevši od travnja 2020., ne podmire tri rate svojih kreditnih obveza, neće pokretati mjere prisilne naplate (ovrhe, instrumente osiguranja). Mjera se primjenjuje na pravne i na fizičke osobe, zaposlene kod tih poduzetnika.

"Sve navedene mogućnosti odgode obveze plaćanja, restrukturiranja kreditne obveze ili odobravanja novih kredita za poduzetnike i fizičke osobe odnose se isključivo na namjensko financiranje održavanja kontinuiteta poslovanja klijenta i radnih mjesta te financiranje nepredviđenih troškova poslovanja nastalih zbog pandemije koronavirusa i trajat će do 31. ožujka 2021. godine", navodi se u priopćenju.

Korištenje likvidnosnih rezerva, zadržavanje dobiti iz 2019.

Mjere središnje banke vezane su i uz korištenje likvidnosnih rezervi, a HNB će bankama naložiti i zadržavanje prošlogodišnje neto dobiti, dok od njih očekuje i da se primjereno prilagode isplati bonusa, otpremnina i sl.

Budući da zahtjev za likvidnosnu pokrivenost služi za očuvanje kreditnih institucija u stresnim situacijama, u razdoblju do 30. lipnja 2021. kreditne institucije privremeno se mogu koristiti tim zaštitnim slojem likvidnosti, ističu iz HNB-a.

"Hrvatska narodna banka kreditnim će institucijama naložiti i mjere u vezi sa zadržavanjem neto dobiti ostvarene iz poslovanja u 2019., a dodatno se od kreditnih institucija očekuje da primjereno prilagode isplate varijabilnih primitaka (bonusi, otpremnine i sl.)", naglašavaju iz središnje banke.

S obzirom na visoku razinu kapitaliziranosti i likvidnosti kreditnih institucija u cjelini, ispunjenje supervizorskih očekivanja trebalo bi ublažiti negativan utjecaj pandemije koronavirusa na gospodarsku aktivnost u Republici Hrvatskoj, ističu iz HNB-a, poručujući i da će nastaviti i svojim monetarnim mjerama omogućivati sigurnost i stabilnost poslovanja kreditnih institucija u Republici Hrvatskoj.

Tagovi: Hrvatska narodna banka, bankovni sustav, likvidnost, bankarski sektor, zadržavanje dobiti
PROČITAJ I OVO
Tabaković: Banke da shvate - bez građana i privrede ne postoje
PORUKE
Tabaković: Banke da shvate - bez građana i privrede ne postoje
BEOGRAD - Bankarski sektor u Srbiji je stabilan, likvidan i u dobrom stanju, izjavila je guverner Narodne banke Srbije, dr Jorgovanka Tabaković.
Žugić: Banka ne može da naplaćuje troškove odlaganja otplate kredita
JASNA PORUKA
Žugić: Banka ne može da naplaćuje troškove odlaganja otplate kredita
PODGORICA - Prema preliminarnim podacima kojima raspolaže Centralna banka, više od 40.000 korisnika kredita je do sada predalo inicijativu banakama za korišćenje prava na moratorijum, saopštio je guverner CBCG.
NBS: Isplata penzija i tokom vikenda
INSTRUKCIJE BANKAMA
NBS: Isplata penzija i tokom vikenda
BEOGRAD - Narodna banka Srbije (NBS) dala je instrukciju bankama i Pošti da isplaćuju penzije i tokom narednog vikenda.
Banke u BiH u 2019. ostvarile rekordnu dobit
REKORDI
Banke u BiH u 2019. ostvarile rekordnu dobit
SARAJEVO - Bankarski sektor u Bosni i Hercegovini ostvario je u 2019. godini istorijski najveću dobit od 370,5 miliona KM.
U siječnju nastavak rasta kreditiranja stanovništva
KREDITI
U siječnju nastavak rasta kreditiranja stanovništva
ZAGREB - Ukupni krediti stanovništvu na kraju siječnja iznosili su 133,6 milijardi kuna, što je nominalno sedam posto više nego u siječnju prošle godine, pokazuju podaci Hrvatske narodne banke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE