GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HNB planira gradnju novog trezora

HNB planira gradnju novog trezora
PLANOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.06.2020 / 09:41
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Hrvatska narodna banka za koju će godinu početi graditi golemi trezor a za lokaciju je odabrano područje vojarne "Tigrova" u Novom Zagrebu, piše u nedjelju Jutarnji list.

Osim što će se u budućem nacionalnom trezoru čuvati sva gotovina koju će komercijalne banke predavati HNB-u, bit će to mjesto ne samo sigurnog skladištenja kovanica nego i najsuvremeniji tech centar upravljanja gotovinom s malo zaposlenih i puno robota.

Za lokaciju budućeg trezora u HNB-u su izabrali vojarnu "1. gardijska brigada Tigrovi - Croatia", koja se nalazi neposredno uz zapadne granice novozagrebačkih naselja Travno i Dugave. Radi se o vrlo velikoj površini te je logično zaključiti kako će prva linija obrane od provalnika biti upravo veliki prostor koji će okruživati centralnu zgradu. Taj prostor čuvat će posebno obučeni hrvatski specijalci, a bit će podijeljen u specifične zone sigurnosti te opremljen kamerama i vrhunski senzorima.

Treba voditi računa kako bi Hrvatsku već za koju godinu mogao čekati ogromni logistički zahvat zamjene kuna u optjecaju s novom valutom, eurom. Trenutačno je oko 34 milijardi kuna u optjecaju. Radi se o ogromnoj količini od 250 tona papira. Kad bi se sve te novčanice posložile jedna do druge, rastegle bi se na 28 kilometara. Tu količinu novca morat će se povući iz optjecaja te nakon toga spremiti kako bi se moglo krenuti sa sistematiziranim uništavanjem. Bilo bi dobro da taj prostor može biti novi trezor, odnosno novi centar za obradu gotovine, ali to nije izvjesno.

HNB je s Ministarstvom obrane dogovorio da prvo raščiste sve imovinsko pravne odnose na zemljištu te tek kad situacija bude čista HNB kreće s realizacijom projekta centralnog nacionalnog trezora. Ako se trezor ne izgradi do ulaska u eurozonu, onda će se za privremeno spremanje svih kuna prije uništavanja potražiti zamjenska lokacija, najvjerojatnije opet u suradnji s MORH-om, piše u nedjelju Jutarnji list.

Tagovi: Hrvatska narodna banka, trezor HNB-a, vojarna Tigrovi, Travno, Dugave
PROČITAJ I OVO
Croatia banka mogla bi se pripojiti HPB-u
OPCIJE
Croatia banka mogla bi se pripojiti HPB-u
ZAGREB - Vlada je odlučila riješiti još jedan dugogodišnji problem u državnom vlasništvu, pa je tako Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka, kao jedini imatelj dionica Croatia banke d.d., objavila jučer poziv za iskaz interesa za kupoprodaju 100 posto dionica te banke, odnosno 4,746.000 dionica nominalne vrijednosti 100 kuna.
Commerzbank ukida više od polovine od gotovo 1.000 podružnica širom Njemačke
REZOVI
Commerzbank ukida više od polovine od gotovo 1.000 podružnica širom Njemačke
FRANKFURT - Izvršni odbor Commerzbanka planira zatvoriti više od polovine od gotovo 1.000 podružnica širom zemlje do kraja 2023. godine.
DAB objavio poziv za iskaz interesa za kupoprodaju dionica Croatia banke
POZIV
DAB objavio poziv za iskaz interesa za kupoprodaju dionica Croatia banke
ZAGREB - Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB) objavila je u ponedjeljak poziv za iskaz interesa za kupoprodaju svih dionica Croatia banke.
Ukupni krediti poslovnih banaka na kraju svibnja 272,3 mlrd. kuna
KREDITIRANJE
Ukupni krediti poslovnih banaka na kraju svibnja 272,3 mlrd. kuna
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupni krediti poslovnih banaka na kraju svibnja iznosili su 272,3 mlrd. kuna čime je na mjesečnoj razini deseti mjesec zaredom zabilježen rast (0,1% ili 15,1 mil. kuna).
Dinko Lucić, predsjednik Uprave PBZ-a dobitnik prestižne nagrade CEO Today Europe Awards 2020
PRIZNANJA
Dinko Lucić, predsjednik Uprave PBZ-a dobitnik prestižne nagrade CEO Today Europe Awards 2020
ZAGREB – Dinko Lucić, predsjednik Uprave Privredne banke Zagreb (PBZ), članice Intesa Sanpaolo Grupe, drugu godinu zaredom dobitnik je prestižne nagrade CEO Today Magazine Europe Awards 2020. u Hrvatskoj za izuzetan doprinos u predstavljanju Privredne banke Zagreb.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE