GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HNB-ova preporuka o beskontaktnom plaćanju u primjeni od 6. travnja

HNB-ova preporuka o beskontaktnom plaćanju u primjeni od 6. travnja
PREPORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.04.2020 / 16:18
Autor: SEEbiz

ZAGREB - Preporuka Hrvatske narodne banke (HNB) o beskontaktnom plaćanju u maksimalnom iznosu od 250 kuna bez PIN-a primjenjivat će se od 6. travnja, objavili su u petak iz HNB-a.

HNB je, kako se navodi, s ciljem smanjenja mogućnosti zaraze koronavirusom, dao bankama i kartičnim kućama preporuku povećanja maksimalnog iznosa beskontaktne platne transakcije bez upotrebe PIN-a sa 100 na 250 kuna.

Pri izdavanju preporuke HNB je prvotno zadao rok primjene najkasnije do 21. travnja ove godine.

Sve su se banke i kartične kuće pozitivno odazvale na preporuku i unatoč prvotno postavljenom konačnom roku primjene, velika većina banaka/ kartičnih kuća bit će spremna ispuniti preporuku već od 6. travnja, ističu iz HNB-a napominjući kako iznimku čini manji broj izdavatelja platnih kartica koji zbog tehničkih značajki samih kartica ne mogu provesti navedenu promjenu bez zamjene tih kartica.

S obzirom na to da je provođenje ove preporuke složen i tehnički zahtjevan proces koji uključuje razne dionike, moguće je da će kod određenoga manjeg broja trgovaca biti potrebna prilagodba sustava i u kraćem razdoblju nakon 6. travnja, istaknuli su iz HNB-a.

Podsjećaju da je iznosom od 250 kuna maksimalne beskontaktne platne transakcije bez PIN-a obuhvaćen velik dio svakodnevnih platnih transakcija građana,čime se dodatno smanjuje mogućnost zaraze koronavirusom pri plaćanju.

"HNB će i nadalje aktivno pratiti preporuke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, postupati u skladu s njima te pridonositi da se navedeno što učinkovitije i provodi", zaključuje se u priopćenju.

Tagovi: beskontaktno plaćanje, Hrvatska narodna banka
PROČITAJ I OVO
Lloyds: Visoki troškovi smanjili kvartalnu dobit
PRITISCI
Lloyds: Visoki troškovi smanjili kvartalnu dobit
LONDON - Britanski bankarski div Lloyds u prvom je ovogodišnjem tromjesečju zabilježio neto dobit od 1,1 milijardu funti (1,28 milijardi eura), što je 29 posto manje nego u istom razdoblju lani.
Sberbank isplaćuje rekordne dividende
DIVIDENDA
Sberbank isplaćuje rekordne dividende
MOSKVA - Nadzorni odbor ruske Sberbanke preporučio je isplatu rekordnih dividendi od 750 milijardi rubalja (8,03 milijarde dolara), odnosno 50 posto neto dobiti banke, rekao je direktor banke German Gref.
Vlaho preuzima poziciju predsjednika Uprave Bank Austria, Ćubela novi predsjednik Uprave Zabe
KARIJERE
Vlaho preuzima poziciju predsjednika Uprave Bank Austria, Ćubela novi predsjednik Uprave Zabe
ZAGREB – Dalibor Ćubela novi je predsjednik Uprave Zagrebačke banke te će zamijeniti Ivana Vlahu koji preuzima poziciju predsjednika Uprave UniCredit Bank Austria. Nova imenovanja podliježu odobrenju nadzornih tijela.
HUB: Vjerojatno počinje ciklus pada kamatnih stopa
KAMATNE STOPE
HUB: Vjerojatno počinje ciklus pada kamatnih stopa
ZAGREB - Hrvatska udruga banaka objavila je "HUB Analize 78: Inflacija i kamatne stope: nova stvarnost 2024." gdje se istražuju dva ekonomska scenarija u europodručju za ovu godinu i početak 2025., odnosno predviđa se daljnje kretanje inflatornih pritisaka i kamatnih stopa za koje se ističe da počinju padati.
UBS: Pet valova otpuštanja počinje u lipnju
OTPUŠTANJA
UBS: Pet valova otpuštanja počinje u lipnju
BEČ - Otkazi u sklopu programa rezanja troškova švicarskog bankarskog diva UBS-a, najavljenog nakon preuzimanja Credit Suisse, odvijat će se u pet valova ove godine počevši od lipnja, izvijestile su u nedjelju novine SonntagsZeitung.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE