GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HNB: Na popisu ostalih sistemski važnih kreditnih institucija i dalje sedam banaka

HNB: Na popisu ostalih sistemski važnih kreditnih institucija i dalje sedam banaka
POPIS
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.12.2020 / 17:51
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatska narodna banka (HNB) u četvrtak je objavila najnoviji popis ostalih sistemski važnih (OSV) kreditnih institucija na kojemu je i nadalje ukupno sedam banaka, a za većinu njih je pripadajući zaštitni sloj kapitala ostao isti kao i do sada, osim za Addiko banku za koju je smanjen.

I na najnovijem popisu ostalih sistemski važnih kreditnih institucija i nadalje se nalaze Zagrebačka banka, Privredna banka Zagreb (PBZ), Erste&Steiermaerkische banka (Erste), Raiffeisenbank Austria (RBA), OTP banka Hrvatska, Addiko banka i Hrvatska poštanska banka (HPB), objavila je središnja banka na svojim mrežnim stranicama.

Za svaku od tih banaka utvrđena je i visina stope zaštitnog sloja kojeg moraju održavati i od 1. siječnja 2021. godine.

Prema podacima iz tablice koja je sastavni dio priopćenja HNB-a, visina stope zaštitnog sloja za pet banaka i od početka iduće godine, kao i do sada, iznosi dva posto - Zagrebačku banku, PBZ, Erste, RBA i OTP banku, dok za Addiko banku i HPB iznosi 0,5 posto.

Usporedba s popisom koji je središnja banka objavila krajem prošle godine pokazuje da je za pet banaka visina stope zaštitnog sloja ostala na dva posto, a za HPB na 0,5 posto.

Za Addiko banku je, pak, razina tog kapitalnog zahtjeva smanjena s jedan posto na 0,5 posto, pokazuje usporedba podataka središnje banke.

Kako se pojašnjava u priopćenju, HNB je, kao imenovano tijelo za utvrđivanje ostalih sistemski važnih kreditnih institucija, proveo godišnje preispitivanje sistemske važnosti kreditnih institucija i visine zaštitnog sloja za utvrđene OSV kreditne institucije.

Središnja banka u priopćenju objašnjava da je najnovije preispitivanje je provedeno primjenom iste metodologije kao i u prethodnim ciklusima identifikacije OSV kreditnih institucija (u skladu s člankom 138. Zakona o kreditnim institucijama), a kojim je propisano da se sistemska važnost ocjenjuje na osnovi najmanje jednog od uvjeta - veličine, značenja za gospodarstvo Europske unije ili Republike Hrvatske, značenja prekogranične aktivnosti i povezanosti kreditne institucije ili grupe s financijskim sustavom.

Europsko nadzorno tijelo za bankarstvo donijelo je Smjernice o kriterijima za utvrđivanje uvjeta za primjenu članka 131. stavka 3. Direktive 2013/36/EU u vezi s procjenom drugih sistemski važnih institucija, koje su prenesene u interne procedure HNB-a.

Hrvatska je središnja banka primijenila standardni bodovni pristup za procjenu OSV kreditnih institucija, upotrebljavajući tzv. obvezne pokazatelje razvrstane u sva četiri područja (uvjeta) iz članka 138. Zakona, a raspoložive na datum 31. prosinca 2019. (revidirani podaci za sve kreditne institucije sa sjedištem u RH s odobrenjem za rad u trenutku bodovanja), prilagođeni prag od 275 bodova i stručnu procjenu.

Na osnovi opisane procedure preispitivanjem je utvrđeno ukupno sedam OSV kreditnih institucija, ističu iz HNB-a.

Dodaju i kako stopu zaštitnog sloja za OSV kreditnu instituciju HNB određuje unutar zakonski dopuštenog raspona uzimajući u obzir pokazatelje sistemske značajnosti, povijesne gubitke u sustavu i stručnu procjenu u relaciji s drugim makrobonitetnim instrumentima kao segmentom koordinirane politike središnje banke usmjerene k postizanju i očuvanju financijske stabilnosti.

Tagovi: Hrvatska narodna banka, Zagrebačka banka, Privredna banka Zagreb, Erste, Erste&Steiermaerkische banka, Raiffeisenbank Austria, OTP banka Hrvatska, Addiko banka, Hrvatska poštanska banka
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka banka ponovno najbolja u privatnom bankarstvu u Hrvatskoj
NA VRHU
Zagrebačka banka ponovno najbolja u privatnom bankarstvu u Hrvatskoj
ZAGREB - Zagrebačkoj banci dodijeljeno je još jedno priznanje za najbolje privatno bankarstvo prema istraživanju Euromoneyja 2021.
Fauci: U ožujku počinjemo ispitivati Modernino cjepivo protiv južnoafričkog soja
NAJAVE
Fauci: U ožujku počinjemo ispitivati Modernino cjepivo protiv južnoafričkog soja
WASHINGTON - Sredinom ožujka u Sjedinjenim Državama počinju ispitivanja cjepiva koje je laboratorij Moderne razvio protiv južnoafričkog soja, rekao je Anthony Fauci, savjetnik Bijele kuće.
APN objavio popis 14 banaka koje će davati subvencionirane stambene kredite
POPIS
APN objavio popis 14 banaka koje će davati subvencionirane stambene kredite
ZAGREB - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je u petak popis 14 banaka banaka s kojima je potpisan ugovor o davanju subvencioniranih stambenih kredita, a kod kojih se efektivne kamatne stope reću se od 2,09 do 3,50 posto za kune odnosno od 2,15 do 3,50 posto za eure.
Revolut u Sloveniji otvorio banku, nudi depozitne račune
OTVORENJE
Revolut u Sloveniji otvorio banku, nudi depozitne račune
LJUBLJANA - Revolut, globalna financijska platforma s više od 15 milijuna klijenata širom svijeta, danas je počeo koristiti svoju specijaliziranu europsku bankarsku dozvolu u Sloveniji.
Rezervacije gotovo prepolovile dobit Erste Groupa u 2020.
LOŠA GODINA
Rezervacije gotovo prepolovile dobit Erste Groupa u 2020.
BEČ - Austrijska banka Erste Group preliminarno je u petak izvijestila o gotovo upola nižoj neto dobiti u 2020. i manjim prihodima zbog većih rezervacija za rizike na svim glavnim tržištima u vrijeme pandemije koronavirusa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE