GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HNB lani sa značajnim padom neto dobiti

HNB lani sa značajnim padom neto dobiti
OŠTAR PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.04.2021 / 17:12
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatska narodna banka (HNB) u 2020. poslovala je s dobiti od gotovo 266 milijuna kuna, ostvarivši pozitivan rezultat drugu godinu zaredom, no ona je bila gotovo tri i pol puta manja nego u godini ranije, pokazuje revidirano financijsko izvješće središnje banke objavljeno na njezini internetskim stranicama.

Usporedbe radi, u 2019. HNB je ostvario nešto više od 927 milijuna kuna dobiti.

Od lanjske dobiti, 53,2 milijuna kuna raspoređeno je u opće pričuve, a 212,8 milijuna kuna u državni proračun, sukladno Zakonu o HNB-u.

Financijsko izvješće pokazuje i da je lani HNB ostvario 591,7 milijuna kuna neto kamatnog prihoda, što je gotovo 88 milijuna kuna ili 17,4 posto više nego u godini ranije.

Istodobno, neto prihod od naknada i provizija bio je 34,4 milijuna kuna ili 11 posto veći, dok su prihodi od poslovanja iznosili 703,3 milijuna kuna te su bili 48 posto niži nego 2019. godine.

Troškovi poslovanja HNB-a u 2020. godini dosegnuli su 419,5 milijuna kuna ili šest posto više. Pritom se navodi da je u 2020. u HNB-u prosječno bilo 690 zaposlenika, što je 19 više nego godinu ranije, a ukupni troškovi za zaposlenike bili su 203 milijuna kuna.

Inače, Hrvatska narodna banka od 1. srpnja 2020. potpuna je vlasnica Hrvatskog novčarskog zavoda, koji se bavi proizvodnjom novca i medalja od zlata i drugih plemenitih kovina, kovanica i prigodnog optjecajnog novca i dr. Do tog datuma HNB je imao značajan utjecaj u tom zavodu, koji se smatrao pridruženim subjektom.

Zavod je lani imao 78,6 milijuna kuna ukupnih prihoda, što je oko 10 posto manje nego ud 2019. godini, dok je dobit gotovo udvostručio, na 10,1 milijun kuna, navodi se između ostalog u financijskom izvješću.

Tagovi: Hrvatska narodna banka, poslovni rezultati
PROČITAJ I OVO
Bonusi za članove Uprave banjalučke Sberbank
NAGRADE
Bonusi za članove Uprave banjalučke Sberbank
BANJA LUKA - Akcionari Sberbank a.d. Banja Luka odobrit će isplatu varijabilnih naknada (bonusa) za poslovnu 2020. godinu članovima Uprave Banke, sadržano je u prijedlogu za Skupštinu akcionara koja je zakazana za 7. maj 2021. godine.
ING: DeFi nas brine više od bitcoina
BANKE I KRIPTOVALUTE
ING: DeFi nas brine više od bitcoina
AMSTERDAM - Nizozemski bankarski div ING analizirao je rizike i prilike koje pruža rastući prostor decentraliziranih financija (DeFi).
Provizije i naknade poduprle UniCreditove rezultate u prvom tromjesečju
DOBRA GODINA
Provizije i naknade poduprle UniCreditove rezultate u prvom tromjesečju

MILANO - Talijanska banka banka UniCredit izvijestila je u četvrtak o većim prihodima u prvom tromjesečju zahvaljujući naknadama i provizijama i smanjenim rezervacijama za nenaplative zajmove.

Završila integracija OTP-a i Vojvođanske banke: Vodeća u segmentu kredita i druga po veličini aktive u Srbiji
INTEGRACIJA
Završila integracija OTP-a i Vojvođanske banke: Vodeća u segmentu kredita i druga po veličini aktive u Srbiji
NOVI SAD - Nova OTP banka Srbija a.d. Novi Sad, nastala kao rezultat procesa integracije OTP banke Srbija a.d. Beograd (bivše Societe Generale Srbija) i Vojvođanske banke a.d. Novi Sad, počela je sa radom. Najkompleksnija bankarska integracija ikad realizovana na ovim prostorima predstavlja strateški potez OTP Grupe sa ciljem da formira vodeću bankarsku instituciju u Srbiji.
EIB će koristiti kriptovalutu ethereum za registraciju digitalnih novčanica
KRIPTOVALUTE
EIB će koristiti kriptovalutu ethereum za registraciju digitalnih novčanica
BRUXELLES - Europska investicijska banka (EIB) koristit će blockchain tehnologiju za izdavanje dvogodišnjih digitalnih obveznica.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE