GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HNB kroz redovnu operaciju plasirao 1,52 milijarde kuna

HNB kroz redovnu operaciju plasirao 1,52 milijarde kuna
PLASMAN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.04.2020 / 14:07
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatska narodna banka (HNB) u ponedjeljak je putem redovne operacije na otvorenom tržištu bankama plasirala 1,52 milijarde kuna na rok od tjedna dana, uz kamatnu stopu od 0,05 posto, isto kao i na prošlotjednoj aukciji.

Kroz redovne operacije HNB bankama nudi dodatnu likvidnost na tjedan dana, a današnji je iznos znatno veći nego prošli tjedna, kada su banke zatražile i dobile 350 milijuna kuna.

Naime, središnja je banka prošli tjedan, 30. ožujka bankama kroz redovnu operaciju plasirala 350 milijuna kuna, također po kamatnoj stopi od 0,05 posto, a taj iznos kratkoročnog kredita dospijeva u srijedu, 8. travnja.

Na današnju su, pak, redovnu tjednu aukciju pristigli zahtjevi banaka u iznosu od 1,52 milijarde kuna, a HNB ih je sve prihvatio. Datum namire je srijeda, 8. travnja, a datum dospijeća idući tjedan, 15. travnja.

Redovne operacije jedna su od mjera povećanja likvidnosti bankovnog sustava, a koje središnja banka poduzima s ciljem održavanja stabilnosti tečaja i financijske stabilnosti u tijeku krize izazvane epidemijom koronavirusa u Republici Hrvatskoj.

Tako je sredinom ožujka, 16. ožujka HNB održao strukturnu operaciju na otvorenom tržištu, na kojoj je bankama plasirao 3,8 milijardi kuna na rok od pet godina, uz kamatnu stopu od 0,25 posto, a nakon dužeg vremena banke su pokazale interes i za redovnu operaciju te je tada plasirano 750 milijuna kuna na rok od tjedan dana.

Kamatna stopa na toj redovnoj operaciji sredinom ožujka bila je 0,30 posto godišnje, no već je na aukciji održanoj tjedan dana kasnije, 23. ožujka kamatna stopa na te kratkoročne plasmane pala na 0,05 posto i od tada se zadržala na toj razini.

Uz strukturnu i redovne operacije na otvorenom tržištu, središnja je banka proteklih tjedana poduzela i druge mjere povećanja likvidnosti bankovnog sustava.

Tako je sredinom ožujka putem dvije aukcije otkupila državne obveznice u iznosu od 4,3 milijarde kuna, što je bio prvi put da je središnja banka djelovala na taj način.

Također je u drugoj polovici ožujka (23. ožujka) HNB smanjio stopu obvezne pričuve, čime je bankama oslobođeno dodatnih 10,5 milijardi kuna.

Kako bi očuvala stabilnost tečaja, središnja je banka u ožujku održala i pet deviznih intervencija, u kojima je bankam prodala ukupno gotovo 2,25 milijardi eura.

Tagovi: Hrvatska narodna banka, plasman na otvorenom tržištu
PROČITAJ I OVO
Kreditne institucije započinju s obradom i razmjenom podataka o novčanim obvezama svojih klijenata
PODACI
Kreditne institucije započinju s obradom i razmjenom podataka o novčanim obvezama svojih klijenata
ZAGREB – Kreditne institucije započinju s obradom i razmjenom podataka u Osnovnom sustavu registra (OSR sustav) posredstvom Hrvatskog registra obveza po kreditima d.o.o., priopćeno je iz Hrvatske udruge banaka.
HBOR: Obrtna sredstva za ruralni razvoj uz kamatnu stopu 0,5 posto
KREDITI
HBOR: Obrtna sredstva za ruralni razvoj uz kamatnu stopu 0,5 posto
ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede i HBOR pripremili su novi financijski instrument "Obrtna sredstva za ruralni razvoj", za koji je osigurano 130 milijuna kuna, a kredite će odobravati izravno HBOR, uz kamatnu stopu od 0,5 posto, dok će korisnici biti oslobođeni svih naknada.
Zagrebačka banka neće isplatiti dividendu
DIVIDENDA
Zagrebačka banka neće isplatiti dividendu
ZAGREB - Iz najave sjednice glavne skupštine Zagrebačke banke koja će se održati 8. srpnja ove godine razvidno je kako Zaba ove godine neće isplatiti dividendu.
Neizbježna konsolidacija među najvećim europskim bankama
SPAJANJA
Neizbježna konsolidacija među najvećim europskim bankama
FRANKFURT - Spajanje velikih banaka širom Europe je neizježno, ali ne treba ga očekivati odmah nego će doći u 2021. i 2022. godini, piše magazin Euromoney pozivajući se na riječi neimenovanog izvršnog direktora jedne banke.
Munteanu napušta Addiko banku
SUKOBI
Munteanu napušta Addiko banku
BEČ - Nakon nedavnih ostavki i personalnih rošada u vrhu Addiko banke u Austriji, odlazak zbog "neslaganja" najavio je i glavni direktor banke Razvan Munteanu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE