GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HNB kroz redovnu operaciju plasirao 1,52 milijarde kuna

HNB kroz redovnu operaciju plasirao 1,52 milijarde kuna
PLASMAN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.04.2020 / 14:07
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatska narodna banka (HNB) u ponedjeljak je putem redovne operacije na otvorenom tržištu bankama plasirala 1,52 milijarde kuna na rok od tjedna dana, uz kamatnu stopu od 0,05 posto, isto kao i na prošlotjednoj aukciji.

Kroz redovne operacije HNB bankama nudi dodatnu likvidnost na tjedan dana, a današnji je iznos znatno veći nego prošli tjedna, kada su banke zatražile i dobile 350 milijuna kuna.

Naime, središnja je banka prošli tjedan, 30. ožujka bankama kroz redovnu operaciju plasirala 350 milijuna kuna, također po kamatnoj stopi od 0,05 posto, a taj iznos kratkoročnog kredita dospijeva u srijedu, 8. travnja.

Na današnju su, pak, redovnu tjednu aukciju pristigli zahtjevi banaka u iznosu od 1,52 milijarde kuna, a HNB ih je sve prihvatio. Datum namire je srijeda, 8. travnja, a datum dospijeća idući tjedan, 15. travnja.

Redovne operacije jedna su od mjera povećanja likvidnosti bankovnog sustava, a koje središnja banka poduzima s ciljem održavanja stabilnosti tečaja i financijske stabilnosti u tijeku krize izazvane epidemijom koronavirusa u Republici Hrvatskoj.

Tako je sredinom ožujka, 16. ožujka HNB održao strukturnu operaciju na otvorenom tržištu, na kojoj je bankama plasirao 3,8 milijardi kuna na rok od pet godina, uz kamatnu stopu od 0,25 posto, a nakon dužeg vremena banke su pokazale interes i za redovnu operaciju te je tada plasirano 750 milijuna kuna na rok od tjedan dana.

Kamatna stopa na toj redovnoj operaciji sredinom ožujka bila je 0,30 posto godišnje, no već je na aukciji održanoj tjedan dana kasnije, 23. ožujka kamatna stopa na te kratkoročne plasmane pala na 0,05 posto i od tada se zadržala na toj razini.

Uz strukturnu i redovne operacije na otvorenom tržištu, središnja je banka proteklih tjedana poduzela i druge mjere povećanja likvidnosti bankovnog sustava.

Tako je sredinom ožujka putem dvije aukcije otkupila državne obveznice u iznosu od 4,3 milijarde kuna, što je bio prvi put da je središnja banka djelovala na taj način.

Također je u drugoj polovici ožujka (23. ožujka) HNB smanjio stopu obvezne pričuve, čime je bankama oslobođeno dodatnih 10,5 milijardi kuna.

Kako bi očuvala stabilnost tečaja, središnja je banka u ožujku održala i pet deviznih intervencija, u kojima je bankam prodala ukupno gotovo 2,25 milijardi eura.

Tagovi: Hrvatska narodna banka, plasman na otvorenom tržištu
PROČITAJ I OVO
Sberbank isplaćuje rekordne dividende
DIVIDENDA
Sberbank isplaćuje rekordne dividende
MOSKVA - Nadzorni odbor ruske Sberbanke preporučio je isplatu rekordnih dividendi od 750 milijardi rubalja (8,03 milijarde dolara), odnosno 50 posto neto dobiti banke, rekao je direktor banke German Gref.
Vlaho preuzima poziciju predsjednika Uprave Bank Austria, Ćubela novi predsjednik Uprave Zabe
KARIJERE
Vlaho preuzima poziciju predsjednika Uprave Bank Austria, Ćubela novi predsjednik Uprave Zabe
ZAGREB – Dalibor Ćubela novi je predsjednik Uprave Zagrebačke banke te će zamijeniti Ivana Vlahu koji preuzima poziciju predsjednika Uprave UniCredit Bank Austria. Nova imenovanja podliježu odobrenju nadzornih tijela.
HUB: Vjerojatno počinje ciklus pada kamatnih stopa
KAMATNE STOPE
HUB: Vjerojatno počinje ciklus pada kamatnih stopa
ZAGREB - Hrvatska udruga banaka objavila je "HUB Analize 78: Inflacija i kamatne stope: nova stvarnost 2024." gdje se istražuju dva ekonomska scenarija u europodručju za ovu godinu i početak 2025., odnosno predviđa se daljnje kretanje inflatornih pritisaka i kamatnih stopa za koje se ističe da počinju padati.
UBS: Pet valova otpuštanja počinje u lipnju
OTPUŠTANJA
UBS: Pet valova otpuštanja počinje u lipnju
BEČ - Otkazi u sklopu programa rezanja troškova švicarskog bankarskog diva UBS-a, najavljenog nakon preuzimanja Credit Suisse, odvijat će se u pet valova ove godine počevši od lipnja, izvijestile su u nedjelju novine SonntagsZeitung.
Radović: Geopolitičke tenzije ne ugrožavaju crnogorski bankarski sektor
SMIRIVANJE
Radović: Geopolitičke tenzije ne ugrožavaju crnogorski bankarski sektor
PODGORICA - Pozitivni trendovi crnogorskog bankarskog sektora svjedoče o njegovoj stabilnosti, koja nije ugrožena geopolitičkim tenzijama i brojnim vanjskim šokovima, izjavila je guvernerka Centralne banke (CBCG) Irena Radović.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE