GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HNB: Kamatne stope u srpnju za stanovništvo blago smanjene

HNB: Kamatne stope u srpnju za stanovništvo blago smanjene
KAMATNE STOPE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.09.2022 / 18:22
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Kamatne stope za najvažnije vrste kredita odobrenih u srpnju kod kućanstava uglavnom upućuju na nastavak višegodišnjeg trenda pada, pri čemu su kod kunskih kredita na osnovi dopuštenih prekoračenja manje za 0,39 p.b. na godišnjoj razini, a kod stambenih kredita s valutnom klauzulom za 0,07 p.b., priopćeno je iz HNB-a.

"Kod glavnih kategorija kredita odobrenih kućanstvima, u srpnju 2022. najviši prosjek kamatnih stopa zabilježen je za kunske kredite na osnovi dopuštenih prekoračenja po transakcijskim računima, 6,96 posto, što je za 0,39 postotnih bodova (p.b.) manje nego u srpnju 2021., a najniži za stambene kredite odobrene s valutnom klauzulom, 2,49 posto, što je za 0,07 postotnih bodova manje nego u sedmom mjesecu prošle godine", ističe se u objavi Hrvatske narodne banke (HNB) o statističkim pokazateljima o kamatnim stopama.

Prosjek kamatnih stopa za kunske oročene depozite u srpnju 2022. iznosio je 0,05 posto za kućanstva, što je za 0,03 postotna boda manje nego u istom mjesecu prethodne godine, dok su prosjeci kamatnih stopa za eurske oročene depozite kućanstava iznosili 0,09 posto za kratki rok i 0,1 posto za dugi rok, navode iz HNB-a.

No, za razliku od pokazatelja za stanovništvo, kod nefinancijskih društava bilježi se rast kamatnih stopa.

Tako, kod glavnih kategorija kredita odobrenih nefinancijskim poduzećima u srpnju ove godine najviši prosjek kamatnih stopa zabilježen je kod dugoročnih kunskih kredita, 2,79 posto, odnosno za 0,38 postotnih bodova više nego u srpnju lani, a najniži kod kratkoročnih eurskih kredita, 1,17 posto, odnosno za 0,61 postotni bod više nego u srpnju prošle godine.

Uz porast kamatnih stopa kod posljednje navedene vrste kredita, još veća promjena zabilježena je kod kratkoročnih dolarskih kredita, za 1,6 postotnih bodova više nego u srpnju 2021. godine, a to je posebno došlo do izražaja tijekom posljednjih nekoliko mjeseci u 2022. godini, priopćeno je iz HNB-a.

Tagovi: Hrvatska narodna banka, kamatne stope
PROČITAJ I OVO
Oko 35 milijardi kuna u kućnim zalihama: Banke se pripremaju na kunske viškove
USUSRET EURU
Oko 35 milijardi kuna u kućnim zalihama: Banke se pripremaju na kunske viškove
RIJEKA – Oko 35 milijardi kuna procjenjuje se da građani drže u kućnim zalihama, pa se bankarski sektor priprema na pojačani priljev kunskih viškova uoči uvođenja eura, a radi automatske konverzije u euro s 1. siječnja 2023.
Dvije turske banke suspendirale plaćanja ruskom karticom nakon američkih sankcija
POTEZI
Dvije turske banke suspendirale plaćanja ruskom karticom nakon američkih sankcija
ISTANBUL - Turski zajmodavci Isbank i Denizbank objavili su da su obustavili plaćanja ruskom karticom Mir nakon američkih sankcija čelniku ruskog sustava kartičnog plaćanja Mir.
Banca Intesa sklopila dogovor o garanciji kreditnog portfolija sa DFC
GARANCIJA
Banca Intesa sklopila dogovor o garanciji kreditnog portfolija sa DFC
BEOGRAD – Postizanjem dogovora o dvanaestogodišnjoj garanciji kreditnog portfolija sa Američkom razvojnom finansijskom korporacijom (DFC) Banca Intesa obezbedila je garantnu podršku za plasiranje dodatnih 82 miliona dolara za razvoj mikro, malih i srednjih preduzeća, registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, kao i preduzeća koja vode žene i onih koja posluju u manje razvijenim regionima u Srbiji.
UniCredit želi veći udio na njemačkom tržištu
AMBICIJE
UniCredit želi veći udio na njemačkom tržištu
BERLIN - Talijanski bankarski div UniCredit razmatra akvizicije u Njemačkoj kako bi ostvario svoj plan i postao prava europska banka, izjavio je u utorak izvršni direktor Andrea Orcel za njemački list Handelsblatt.
Banke će za pranje novca sada prijavljivati svaku uplatu veću od 10.000 eura
REGULATIVA
Banke će za pranje novca sada prijavljivati svaku uplatu veću od 10.000 eura
ZAGREB - Zakon je u javnoj raspravi samo dva tjedna, odnosno do 24. rujna, a predlaže se njegovo donošenje po hitnom postupku kako bi na snagu stupio početkom sljedeće godine, i zbog toga što su navedene promjene dio akcijskog plana za borbu protiv pranja novca, ali i zato što se dio promjena mora ugraditi u zakon zbog uvođenja eura kao službene valute u Hrvatskoj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE