GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HNB: Kamate polako rastu i na kredite za stanovništvo

HNB: Kamate polako rastu i na kredite za stanovništvo
KAMATNE STOPE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.05.2023 / 19:22
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Savjet Hrvatske narodne banke ocjenjuje da su rizici za stabilnost financijskog sustava i dalje umjereno povišeni kao odraz naglašenih geopolitičkih rizika i turbulencija na financijskim tržištima te strukturnih slabosti domaćeg gospodarstva uz još uvijek izraženu neizvjesnost.

Vidljivo je, međutim, određeno poboljšanje gospodarskih izgleda i postupno usporavanje inflacije, a uvođenje eura je ojačalo integraciju Hrvatske u europske financijske tokove i gotovo potpuno eliminiralo valutni rizik, ublažilo prijenos sve restriktivnije monetarne politike na uvjete financiranja i pomoglo zadržavanju razmjerno niske razine stresa na domaćem financijskom tržištu, ocijenio je Savjet HNB-a na današnjoj sjednici, priopćila je središnja banka.

To je, kako se dodaje, pridonijelo nastavku uzlazne faze financijskog ciklusa obilježene snažnim rastom cijena nekretnina i kreditiranja. "Te ranjivosti potenciraju neizvjesni gospodarski izgledi i očekivani nastavak rasta kamatnih stopa.

Kamatne stope na kredite poduzećima vidljivo su porasle u drugoj polovici 2022. i na početku 2023., dok su se stope na kredite kućanstvima tek ove godine počele blago povećavati", kažu u HNB-u.

Dodaju da istodobno rastu troškovi otplate duga za postojeće dužnike, što u segmentu kućanstava ublažavaju praksa fiksiranja kamatnih stopa, barem u početnom razdoblju trajanja kredita, upotreba Nacionalne referentne stope kao dominantnog promjenjivog parametra te zakonska ograničenja maksimalnih kamatnih stopa.

Usprkos neizvjesnom okružju, hrvatski je bankovni sustav u 2022. ostao stabilan i likvidan, pri čemu visok iznos likvidnih sredstva u obliku gotovine i sredstava kod središnje banke čini banke otpornijima na iznenadne šokove, smatra HNB. Pritom ističe da je stopa kapitala i dalje među najvišima u europodručju, dok bi profitabilnost mogla rasti u uvjetima porasta kamatnih stopa.

S druge strane, kada bi povećanje kamatnih stopa bilo praćeno slabljenjem gospodarske aktivnosti, rast kreditnog rizika mogao bi umanjiti profitabilnost. HNB nastavlja prilagođavati visinu zaštitnih slojeva kapitala razvoju sistemskih rizika i uvjetima u kojima posluju banke.

Tako je u prošloj godini u dva navrata najavljeno podizanje stope protucikličkog zaštitnog sloja kapitala, ukupno do razine od 1%, kako bi se ojačala otpornost kreditnih institucija na moguće gubitke u slučaju materijalizacije rizika povezanih s ubrzanim kreditiranjem i rastom cijena nekretnina.

Ako se zadrže razmjerno povoljne makrofinancijske okolnosti, stopa protucikličkoga zaštitnog sloja mogla bi se dodatno povećati, kaže se u priopćenju.

Tagovi: Hrvatska narodna banka, kamatne stope, eurozona, Europska središnja banka
PROČITAJ I OVO
Ogroman rast gubitka Bundesbanka
KATASTROFA
Ogroman rast gubitka Bundesbanka
FRANKFURT - Gubici koje je pretrpjela Njemačka središnja banka skočili su u desetke milijardi 2023. godine zbog viših kamata, zbog čega je morala povući sve svoje rezervacije kako bi postigla pokriće.
EIB će uskoro otvoriti ured u Podgorici
NAJAVE
EIB će uskoro otvoriti ured u Podgorici
PODGORICA  - Europska investicijska banka (EIB) uskoro će otvoriti ured u Podgorici, priopćeno je iz EIB-a, uz ocjenu da je to izraz povjerenja u institucije i mjera posvećenosti razvoju Crne Gore.
Dimon prodao dionice JPMorgana za oko 150 milijuna dolara
PRODAJA
Dimon prodao dionice JPMorgana za oko 150 milijuna dolara
NEW YORK - Izvršni direktor JPMorgan Chasea Jamie Dimon prodao je oko 150 milijuna dolara svojih dionica u banci, pokazalo je podnesak SEC-a u četvrtak, što je prvi put da je čelnik najvećeg američkog zajmodavca prodao dionice otkako je preuzeo dužnost 2005. godine.
Europska središnja banka bilježi prvi godišnji gubitak u dva desetljeća
GUBITAK
Europska središnja banka bilježi prvi godišnji gubitak u dva desetljeća
FRANKFURT - Europska središnja banka u četvrtak je izvijestila o svom prvom godišnjem gubitku od 2004. godine, nakon pozamašnih isplata zbog viših kamata.
NLB grupa lani povećala neto dobit 23 posto, na 550,7 milijuna eura
RAST
NLB grupa lani povećala neto dobit 23 posto, na 550,7 milijuna eura
LJUBLJANA - NLB Grupa je u 2023. godini ostvarila 550,7 milijuna eura dobiti nakon oporezivanja, a pritom se nastavila odgovorno i promišljeno strateško planirati te je svojim poslovnim odlukama postavila temelje za buduće stabilno, rastu i održivo profitabilno poslovanje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE