GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HNB: Dvodnevni moratorij za Sberbank, građanima na raspolaganju 7.280 kn dnevno

HNB: Dvodnevni moratorij za Sberbank, građanima na raspolaganju 7.280 kn dnevno
MORATORIJ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.02.2022 / 07:40
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatska narodna banka (HNB) priopćila je u ponedjeljak da je za Sberbank d.d. proglašen dvodnevni moratorij nakon kojega će se odlučiti o sljedećem koraku, a do tada će hrvatski građani i poduzeća moći raspolagati s iznosom do 7280 kuna dnevno.

Kako se naglašava u priopćenju HNB-a, neovisno o konačnoj odluci o sudbini banke, depoziti klijenata Sberbank d.d. osigurani su do 100 tisuća eura u skladu sa Zakonom o sustavu osiguranja depozita, te je u tom smislu više od 90 posto deponenata u Sberbank d. d. zaštićeno.

Nakon ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače 2022., Europska unija i Sjedinjene Države donijele su paket sankcija koje su imale brz i značajan utjecaj i na poslovanje Sberbank d.d., podsjeća HNB. Zbog naglog narušavanja likvidnosti, Europska središnja banka (ESB) koja izravno nadzire ovu banku, u ponedjeljak 28. veljače objavila je da Sberbank d.d. propada ili će vjerojatno propasti.

Kako je priopćeno, u skladu sa svojim mandatom ESB je o toj ocjeni obavijestio Jedinstveni sanacijski odbor (SRB), središnje sanacijsko tijelo unutar bankovne unije. SRB je ustanovio da banka propada ili će vjerojatno propasti i donio odluku o moratoriju poslovanja Sberbank d.d. slijedom koje je i HNB donio odgovarajuće rješenje. Moratorij će trajati do utorka, 1. ožujka, do 23:59:59 sati.

Do isteka moratorija Jedinstveni sanacijski odbor donijet će odluku o sljedećem koraku uzimajući u obzir očuvanje financijske stabilnosti i javni interes.

Za vrijeme dvodnevnog moratorija građani i poduzeća (deponenti) moći će ukupno dnevno raspolagati iznosima do 7280 kuna, priopćeno je iz HNB-a.

Hrvatska narodna banka podsjeća da su "u skladu sa Zakonom o sustavu osiguranja depozita sredstva deponenata na računima kreditne institucije (uključujući tekući račun, oročeni depozit i štedni depozit) osigurana za isplatu do 100.000,00 eura, a iznimno i depoziti koji zadovoljavaju propisane kriterije za privremeni visoki saldo zaštićeni su u iznosu do 130.000,00 eura. Depoziti klijenata Sberbank d.d. osigurani su neovisno o budućoj odluci Jedinstvenog sanacijskog odbora o ovoj banci."

Više od devedeset posto deponenata u Sberbank d.d. zaštićeno je sustavom osiguranja depozita, naglašava se u priopćenju.

Tagovi: Sberbank, Hrvatska narodna banka, Sberbank Hrvatska, Hrvatska agencija za osiguranje depozita, Marija Hrebac, Fortenova grupa, Miodrag Kostić, AIK banka, Gorenjska banka
PROČITAJ I OVO
Rusija plijeni imovinu JPMorgana
POTEZI
Rusija plijeni imovinu JPMorgana
MOSKVA - Ruski sud naredio je zapljenu 439,5 milijuna dolara imovine JPMorgan Chase nakon što je ruska državna VTB banka podnijela tužbu za "naknadu gubitka" protiv najveće američke banke.
Lloyds: Visoki troškovi smanjili kvartalnu dobit
PRITISCI
Lloyds: Visoki troškovi smanjili kvartalnu dobit
LONDON - Britanski bankarski div Lloyds u prvom je ovogodišnjem tromjesečju zabilježio neto dobit od 1,1 milijardu funti (1,28 milijardi eura), što je 29 posto manje nego u istom razdoblju lani.
Sberbank isplaćuje rekordne dividende
DIVIDENDA
Sberbank isplaćuje rekordne dividende
MOSKVA - Nadzorni odbor ruske Sberbanke preporučio je isplatu rekordnih dividendi od 750 milijardi rubalja (8,03 milijarde dolara), odnosno 50 posto neto dobiti banke, rekao je direktor banke German Gref.
Vlaho preuzima poziciju predsjednika Uprave Bank Austria, Ćubela novi predsjednik Uprave Zabe
KARIJERE
Vlaho preuzima poziciju predsjednika Uprave Bank Austria, Ćubela novi predsjednik Uprave Zabe
ZAGREB – Dalibor Ćubela novi je predsjednik Uprave Zagrebačke banke te će zamijeniti Ivana Vlahu koji preuzima poziciju predsjednika Uprave UniCredit Bank Austria. Nova imenovanja podliježu odobrenju nadzornih tijela.
HUB: Vjerojatno počinje ciklus pada kamatnih stopa
KAMATNE STOPE
HUB: Vjerojatno počinje ciklus pada kamatnih stopa
ZAGREB - Hrvatska udruga banaka objavila je "HUB Analize 78: Inflacija i kamatne stope: nova stvarnost 2024." gdje se istražuju dva ekonomska scenarija u europodručju za ovu godinu i početak 2025., odnosno predviđa se daljnje kretanje inflatornih pritisaka i kamatnih stopa za koje se ističe da počinju padati.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE