GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HNB: Banke u prvom kvartalu s dobiti od 1,1 milijardi kuna

HNB: Banke u prvom kvartalu s dobiti od 1,1 milijardi kuna
U PLUSU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.05.2021 / 21:14
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Banke u Hrvatskoj u prvom su tromjesečju ove godine poslovale s dobiti od 1,1 milijarde kuna, što je otprilike isti iznose kao u prva tri mjeseca prošle godine, objavila je u ponedjeljak Hrvatska narodna banka (HNB).

"Poslovanje kreditnih institucija u prvom tromjesečju 2021. rezultiralo je s dobiti u iznosu od 1,1 milijardi kuna, što je gotovo jednako dobiti ostvarenoj u istom tromjesečju 2020. Pokazatelji profitabilnosti porasli su u odnosu na njihovu vrijednost s kraja 2020. Prinos na imovinu (ROA) povećao se s 0,6 posto na 0,9 posto, a prinos na kapital (ROE) povećao se s 4,4 posto na 6,8 posto", navodi središnja banka u komentaru kretanja u bankovnom sustavu u prvom tromjesečju.

Najveću dobit lani imala Zagrebačka banka

Po podacima iz tablice HNB-a o poslovanju kreditnih institucija, najveću je dobit u prvom tromjesečju ove godine imala Zagrebačka banka 416,8 milijuna kuna.

Slijedi Privredna banka s dobiti od 195,4 milijuna kuna, a više od sto milijuna kuna dobiti imala je još Erste&Steiermärkische Bank, 179,6 milijuna kuna.

Po podatcima iz tablice koja je izrađena na temelju podataka koje je središnja banka dobila od samih banaka, četvrta je po visini dobiti OTP banka s iznosom od 84,6 milijuna kuna.

Slijede tri banke koje su imale dobit veću od 40 milijuna kuna - Addiko banka 41,1 milijun kuna, Raiffesenbank Austria 40,3 milijuna kuna te najveća banka u većinskom državnom vlasništvu - Hrvatska poštanska banka (HPB) s dobiti od 40,3 milijuna kuna.

Statistika središnje banke odnosi se na ukupno 23 kreditne institucije, od čega na 20 banaka i tri stambene štedionice (PBZ stambena štedionica, Raiffeisen stambena štedionica i Wüstenrot stambena štedionica).

Od svih kreditnih institucija tek je jedna banka u prvom tromjesečju ove godine poslovala s gubitkom - Imex banka s gubitkom nešto većim od tri milijuna kuna.

Ukupna imovina kreditnih institucija povećala se za 8,2 milijarde kuna

Po podatcima HNB-a, u prvom tromjesečju ove godine ukupna imovina kreditnih institucija povećala se u odnosu na kraj 2020. za 8,2 milijarde kuna (1,8 posto) i iznosila je 470,7 milijarde kuna. Najveći porast u imovini odnosio se na depozite kod HNB-a i na dane kredite, napominju iz HNB-a.

Povećanje ukupnih kredita i predujmova za dva posto i smanjenje neprihodujućih kredita (NPL) za 0,9 posto rezultiralo je daljnjim smanjenjem udjela NPL-ova u ukupnim kreditima, s 5,4 posto na kraju 2020. na 5,3 posto na kraju prvog tromjesečja 2021.

NPL-ovi su porasli u portfelju kredita kućanstvima, u kojem se njihov udio povećao sa 7,1 posto na 7,2 posto. Suprotno kretanje zabilježeno je u portfelju kredita nefinancijskim društvima, u kojem su se smanjili NPL-ovi i njihov udio u kreditima tom sektoru, s 12,5 posto na 12,1 posto, navode iz HNB-a.

"Ključni pokazatelji kapitaliziranosti bankovnoga sustava dodatno su osnaženi u prošloj godini zadržavanjem dobiti i ciljanim regulatornim prilagodbama vezanima uz pandemiju. U prvom tromjesečju 2021. zadržali su se na vrlo visokim razinama, a stopa ukupnoga kapitala bankovnog sustava iznosila je 25,1 posto. Sve kreditne institucije imale su stopu ukupnoga kapitala veću od minimuma od osam posto", ističu iz središnje banke.

Navode kako je i nadalje na visokoj razini i likvidnost sustava kreditnih institucija mjerena koeficijentom likvidnosne pokrivenosti (LCR). Na kraju ožujka 2021. godine sve su kreditne institucije zadovoljavale propisane minimalne likvidnosne zahtjeve, a LCR je iznosio 187,3 posto, zaključuje se u priopćenju HNB-a.

Tagovi: Hrvatska narodna banka, Zagrebačka banka, Hrvatska poštanska banka, Erste, Marko Rakar, Privredna banka Zagreb, Hrvatska udruga banaka, Zdenko Adrović
PROČITAJ I OVO
Slovenske banke s rastom neto dobiti od čak 91,3% u prva četiri mjeseca
UZLET
Slovenske banke s rastom neto dobiti od čak 91,3% u prva četiri mjeseca
LJUBLJANA - U prva četiri mjeseca ove godine banke u Sloveniji ostvarile su 178 milijuna eura dobiti prije oporezivanja, što je 85% više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.
Erste dogovorio financiranje prvog privatnog vjetroparka u S. Makedoniji
DOGOVOR
Erste dogovorio financiranje prvog privatnog vjetroparka u S. Makedoniji
SKOPJE - Austrijska Erste Group priopćila je u petak da je dogovorila i strukturirala paket financiranja od 51 milijun eura za izgradnju prvog privatnog projekta vjetroelektrane Bogoslovec u Sjevernoj Makedoniji.
HBOR: Fond Inicijative triju mora dosad prikupio milijardu eura
ULAGANJA
HBOR: Fond Inicijative triju mora dosad prikupio milijardu eura
ZAGREB - Investicijski fond Inicijative triju mora (3SIIF) dosad je prikupio milijardu eura za ulaganja u infrastrukturne projekte, a prva ulaganja iz tog fonda već su zaključena, rečeno je na konferenciji održanoj u petak u organizaciji Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR).
HPB se širi u Dalmaciji
ŠIRENJE
HPB se širi u Dalmaciji
ZADAR - Hrvatska poštanska banka je 17. lipnja 2021. u Zadru svečano otvorila poslovnicu i Regionalni centar za gospodarstvo, kako bi građanima, poduzetnicima i lokalnoj upravi bila još pristupačnija, uz bržu uslugu i kvalitetniju podršku.
Banka Poštanska štedionica želi kupiti Komercijalnu banku u BiH i Crnoj Gori
AKVIZICIJE
Banka Poštanska štedionica želi kupiti Komercijalnu banku u BiH i Crnoj Gori
BEOGRAD - Banka Poštanska štedionica iz Srbije zainteresovana je za kupovinu Komercijalne banke Banjaluka i pismo namjere o tome već je upućeno u Ljubljanu – NLB Grupi koja je vlasnik matične Komercijalne banke Beograd, piše portal CAPITAL.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE