GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HNB: Banke će morati uvesti asistente za pomoć starijim i nemoćnim na bankomatima

HNB: Banke će morati uvesti asistente za pomoć starijim i nemoćnim na bankomatima
UPUTA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.11.2019 / 09:51
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Banke koje su klijentima uvele naknadu za podizanje gotovine na šalteru morat će u poslovnicama imati osobe koje će pomagati svim onima koji se iz nekog razloga ne mogu služiti bankomatom. 

Hrvatska narodna banka (HNB) s takvom uputom želi osigurati da svi imaju osiguran barem jedan kanal za besplatno podizanje novca.

- HNB smatra da su banke dužne pružiti svu potrebnu pomoć i poduku – na licu mjesta, u poslovnicama – kako bi stariji i nemoćni potrošači, kao i oni koji do sada nisu savladali upotrebu digitalnih kanala, što lakše svladali korištenje bankomata kao besplatnog kanala za podizanje novca.

- Želimo ponuditi najnapredniju digitalnu banku u Hrvatskoj i ne bojimo se konkurencije jer imamo najbolju vrijednost za novac'

Također, očekujemo da banke ne dovode potrošače koji zbog svoje dobi, bolesti, smanjenja pokretljivosti, invaliditeta ili drugog objektivnog razloga nisu u mogućnosti koristiti bankomatima u diskriminirajući položaj, donosno u situaciju da zbog spomenutih okolnosti nisu u mogućnosti iskoristiti mogućnost besplatnog podizanja gotovine. S tim u vezi, HNB će bankama dati odgovarajuću uputu', poručili su iz HNB-a, piše Jutarnji list.

Najava dolazi tjedan dana nakon što je OTP banka objavila da će 22. studenog uvesti naknadu za podizanje gotovog novca u svojim poslovnicama, a Zagrebačka banka takvu naknadu primjenjuje od rujna.

Naknada u OTP banci iznosit će 4 kune za transakcije do iznosa od 500.000 kuna, odnosno 100 kuna za transakcije iznad tog iznosa. Naknada se neće naplaćivati za transakcije manje od 100 kuna dnevno, isplate s računa za zaštićena primanja i računa kojima raspolaže skrbnik, odnosno zakonski zastupnik poslovno nesposobnog korisnika računa.

Tagovi: Hrvatska narodna banka, bankomati, podizanje gotovine, OTP banka Hrvatska, Zagrebačka banka
PROČITAJ I OVO
Sberbank odredio klimatske prioritete
KLIMA I BANKE
Sberbank odredio klimatske prioritete
MOSKVA - Sberbank je definirao klimatsku agendu, koja za cilj ima smanjenje emisije ugljika u banci i stavljanje klimatskog rizika na vrh njene investicijske strategije.
NBS dobila pritužbe građana zbog načina obračuna kamata posle moratorijuma
KAMATE
NBS dobila pritužbe građana zbog načina obračuna kamata posle moratorijuma
BEOGRAD - Narodna banka Srbije objavila je da je dobila određen broj pritužbi građana, koji nije veliki, zbog načina obračuna kamata posle moratorijuma u otplati kredita, prenosi Nova ekonomija.
Švicarska: Rađa se najveća europska banka
MEGA SPAJANJE
Švicarska: Rađa se najveća europska banka
ŽENEVA - U Švicarskoj se sve glasnije govori o novoj banci koja bi trebala postati vodeći financijski div u kontinentalnoj Europi.
Nova banka ide u dokapitalizaciju
DOKAPITALIZACIJA
Nova banka ide u dokapitalizaciju
BANJA LUKA - Nova banka a.d. Banja Luka predviđa dokapitalizaciju vrijednu 30 miliona KM, sadržano je u prijedlogu odluke za Skupštinu akcioanra koja je zakazana za 1. oktobar 2020. godine.
Plenković o moratoriju na kredite: Nije realno beskrajno otpisivati obveze
PREMIJER
Plenković o moratoriju na kredite: Nije realno beskrajno otpisivati obveze
ZAGREB - Premijer Andrej Plenković poručio je u srijedu SDP-ovom Peđi Grbinu, kojeg je zanimalo kada će moratorij na kredite postati obveza za banke i hoće li se produžili moratorij na ovrhe, kako nije realno beskrajno otpisivati obveze, jer se krediti i računi moraju plaćati.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE