GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HBOR produljio moratorije do kraja rujna, a turizmu do lipnja 2021.

HBOR produljio moratorije do kraja rujna, a turizmu do lipnja 2021.
MORATORIJ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.07.2020 / 11:59
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) produljila je moratorije za sve klijente na sedam mjeseci ili do 30. rujna ove godine, a 'turističkim' klijentima do 16 mjeseci ili do 30. lipnja 2021., izvijestili su u četvrtak iz HBOR-a.

Razlogom za produljenje trajanja moratorija iz HBOR-a navode i dalje pogođeno poslovanje hrvatskih gospodarstvenika utjecajem pandemije covid19, a osim produljenja moratorija za sve na sedam mjeseci te za turizam od 16 mjeseci, klijentima koji imaju pozitivan covid score po metodologiji Fine (ili na drugi način dokažu pad prihoda) omogućava se moratorij do 10 mjeseci ili do 31. prosinca ove godine.

Podsjećaju pritom da su i ranije najavljivali mogućnost produljenja moratorija, odnosno već u ožujku, kada je HBOR radi umanjenja negativnih posljedica pandemije omogućio reprogramiranje kredita i korištenje moratorija do 30. lipnja ove godine.

"Korištenje moratorija prihvatilo je do sada gotovo 1.500 HBOR-ovih klijenata, a budući da poduzetnici još trpe ekonomske posljedice pandemije i imajući u vidu i dalje otežane uvjete rada, omogućeno je produljenje trajanja moratorija te su uvedeni novi uvjeti otplate dospjelih obveza i reprograma", istaknula je predsjednica Uprave HBOR-a Tamara Perko.

Iz HBOR-a poručuju i da će izravnim korisnicima kredita poslati obavijest o uvjetima produženja moratorija te obrazac suglasnosti koji će korisnici trebati dostaviti HBOR-u, dodajući da će obveze po glavnici kredita obuhvaćene moratorijem klijenti otplaćivati kroz odgovarajući produžetak roka otplate.

Klijenti kojima je kredit HBOR-a odobren putem poslovne banke ili modelom podjele rizika, kao i oni koji koriste financiranje HBOR-a putem leasing društava, zahtjev za moratorij trebaju podnijeti poslovnoj banci, odnosno leasing društvu.

Osim moratorija, HBOR je, kako navode, uvedenom mjerom reprograma postojećih kreditnih obveza, poduzetnicima omogućio i produljenje rokova korištenja, počeka te otplate kredita. Tako su sada za reprogram do šest mjeseci poduzetnici oslobođeni plaćanja uobičajenih naknada, a novom odlukom poduzetnicima iz turističkih djelatnosti omogućeno je i odobrenje reprograma do 16 mjeseci, također bez plaćanja naknada.

Poduzetnicima su na raspolaganju i povoljna sredstva HBOR-a za kreditiranje likvidnosti koja se odobravaju u suradnji s poslovnim bankama ili izravno za poduzetnike iz pojedinih djelatnosti, odnosno dostupni su im krediti za likvidnost, s kamatnim stopama već od 0 posto i osiguranje 50 posto iznosa kredita.

Putem banaka poduzetnici mogu tražiti i odobrenje kredita za obrtna sredstva po modelu podjele rizika s bankama (program kreditiranja Obrtna sredstva Mjera COVID-19 i Obrtna sredstva za poduzetnike u djelatnosti prerade drva i proizvodnje namještaja) te putem okvirnih kredita bankama. "Sredstva po modelu podjele rizika odobravaju se uz kamatnu stopu već od nula posto na polovicu kredita iz izvora HBOR-a, a krediti za likvidnost na temelju okvirnih kredita bankama uz kamatnu stopu nižu za 0,75 postotnih bodova od redovne", iznose iz HBOR-a.

Kredite za obrtna sredstva za ruralni razvoj odobrava izravno HBOR, kao i kredite za poduzetnike iz turističkih djelatnosti za koje su zahtjevi zaprimani do 5. lipnja 2020., a do tog su datuma zaprimili ukupno 556 zahtjeva, od kojih je polovica već obrađena, dok su krediti u ukupnom iznosu većem od 250 milijuna kuna već odobreni, otkrivaju iz HBOR-a.

Osim povoljnih kreditnih sredstava, HBOR je uveo i novi program osiguranja portfelja kredita za likvidnost izvoznika, koji se brže i jednostavnije odobravaju nova sredstva za očuvanje likvidnosti izvoznika i posrednih izvoznika, jer, kako kažu, HBOR osigurava 50 posto iznosa glavnice i kamata odobrenih kredita koje banke uključe u portfelj.

Tagovi: Hrvatska banka za obnovu i razvitak, Tamara Perko, krediti u turizmu, hrvatski turizam
PROČITAJ I OVO
EBRD i Banca Intesa omogućile bolji pristup finansiranju za preduzetnice
FINANSIRANJE
EBRD i Banca Intesa omogućile bolji pristup finansiranju za preduzetnice
BEOGRAD – Preduzeća kojima upravljaju žene u Srbiji imaće pristup novoj kreditnoj liniji od 8 miliona evra koju je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobrila Banca Intesa za finansiranje malih i srednjih preduzeća kojima rukovode žene.
Pad dobiti i prihoda UniCredita u drugom kvartalu
LOŠA GODINA
Pad dobiti i prihoda UniCredita u drugom kvartalu
MILANO - Talijanska banka UniCredit izvijestila je u četvrtak o padu prihoda i dobiti u drugom tromjesečju pod utjecajem mjera suzbijanja pandemije koronavirusa koje su zakočile ekonomsku aktivnost na svim njezinim ključnim tržištima.
Bivša uprava HPB-a prijavljena za neosnovanu isplatu bonusa
HPB
Bivša uprava HPB-a prijavljena za neosnovanu isplatu bonusa

ZAGREB - Zagrebačka policija kazneno je prijavila četvero bivših članova uprave Hrvatske poštanske banke (HPB) koje se sumnjiči da su neosnovanom isplatom bonusa oštetili banku za 11,5 milijuna kuna.

Komercijalna banka: Dobit u pola godine pala 36%
PAD
Komercijalna banka: Dobit u pola godine pala 36%
BEOGRAD - Nakon što je drugi kvartal doneo otežane uslove poslovanja, beogradska Komercijalna banka (KMBN) je objavila pad poslovanja u osnovnom biznisu tokom drugog tromesečja i prvih šest meseci.
Societe Generale u ogromnom gubitku u drugom kvartalu
GUBITAK
Societe Generale u ogromnom gubitku u drugom kvartalu
PARIZ - Societe Generale banka izvijestila je o neto gubitku od 1,26 milijardi eura (1,48 milijardi USD) u drugom kvartalu jer je banka izdvojila više kapitala zbog pandemije i smanjila vrijednost svog trgovinskog poslovanja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE