GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HBOR nudi povoljne kredite za obrtna sredstva

HBOR nudi povoljne kredite za obrtna sredstva
KREDITI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.04.2020 / 17:39
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) izvijestila je u ponedjeljak da klijentima omogućava moratorij na otplatu kredita i reprogram obveza, a po modelu podjele rizika s poslovnim bankama, poduzetnicima koji trpe negativne posljedice koronavirusa nudi i povoljno kreditiranje obrtnih sredstava.

"Osim moratorija i reprograma obveza, HBOR je kao novu mjeru poduzetnicima omogućio povoljno kreditiranje obrtnih sredstava u suradnji s poslovnim bankama. Osnovne prednosti ove mjere su kamatna stopa već od nula posto na HBOR-ov udio u kreditu te korištenje HBOR-ovog portfeljnog osiguranja kao kolaterala za kredit", ističe se u bančinu priopćenju.

Kako se pojašnjava, krediti iz programa Obrtna sredstva odobravat će se po modelu podjele rizika s poslovnim bankama - 50 posto iznosa iz izvora HBOR-a, a druga polovina iz izvora banke.

Pritom će dio iznosa kredita iz izvora HBOR-a u prvoj godini otplate kredita biti po kamatnoj stopi već od nula posto, a dva posto u drugoj i trećoj godini uz mogućnost da ta kamatna stopa i u sljedećim godinama također bude umanjena, što ovisi o propisima o dodjeli državnih potpora.

Krediti se odobravaju na rok do tri godine, a sredstva mogu koristiti poduzetnici koji imaju posljedice uzrokovane pandemijom COVID - 19 za financiranje tekućeg poslovanja i podmirenje kratkoročnih obveza.

Poduzetnici se sa zahtjevom za ta sredstva trebaju javiti jednoj od deset banaka s kojima HBOR ima dogovorenu suradnju na ovom programu. Također, kao instrument osiguranja, izvoznici će moći koristiti portfeljno osiguranje kredita HBOR-a, navodi se u priopćenju.

"HBOR-ovo portfeljno osiguranje kao jamstvo do 50 posto ukupnog iznosa odobrenog kredita moći će koristiti poduzetnici iz svih gospodarskih sektora, uključujući i turistički, koji su ostvarili 20 posto prihoda od izvoza u prethodnoj poslovnoj godini. Portfeljno osiguranje omogućit će jednostavnije i brže dobivanje novih kredita za likvidnost. Ove pogodnosti uskoro će moći koristiti i posredni izvoznici, to jest dobavljači izvoznika. Poduzetnici mogu i dalje koristiti programe izvozno-kreditnog osiguranja HBOR-a za odobrenje pojedinačne police osiguranja", navodi se dalje u priopćenju HBOR-a.

Moratorij i reprogram obveza

HBOR je izvijestio da je svojim klijentima kojima je kredit odobren izravno već omogućio moratorij u trajanju od 1. travnja do 30. lipnja ove godine za neplaćene obveze dospjele od 1. ožujka do do 30. lipnja 2020. godine, pri čemu napominju da ako negativan utjecaj pandemije potraje dulje, postoji mogućnost produljenja razdoblja moratorija.

"Do sada je moratorij omogućen za više od tisuću klijenata HBOR-a koji su obaviješteni o ovoj mogućnosti", kažu iz HBOR-a, uz napomenu da se klijenti kojima je kredit HBOR-a odobren putem poslovnih banaka sa zahtjevom za moratorij trebaju obratiti svojoj poslovnoj banci.

HBOR je spreman podržati svaki zahtjev za moratorij klijenata kojima je kredit iz programa HBOR-a odobren putem poslovne banke ili modelom podjele rizika, kažu iz razvojne banke.

Također, klijentima je omogućeno i reprogramiranje postojećih kreditnih obveza prema HBOR-u.

"Reprogramom se može odobriti produljenje rokova korištenja, počeka i otplate kredita za šest mjeseci. Sa svakim klijentom individualno će se dogovarati reprogramiranje obveza sukladno njegovom otplatnom potencijalu. Zahtjev za reprogramiranje klijenti trebaju podnijeti poslovnoj banci ili HBOR-u, ovisno o načinu odobrenja postojećeg kredita", kažu iz banke.

Radi se i na drugim mjerama

Iz HBOR-a poručuju da u suradnji s drugim domaćim i inozemnim institucijama rade i na donošenju drugih mjera te će, u skladu sa svojom ulogom, aktivnosti i programe prilagođavati potrebama i okolnostima u kojima posluju hrvatski poduzetnici.

"To se prije svega odnosi na razvoj novih garantnih shema i kreditiranje pandemijom pogođenih sektora. U suradnji s poslovnim bankama HBOR dogovara i druge načine financiranja likvidnosti poduzetnika", kažu iz HBOR-a.

Dodaju i da su hrvatskim poduzetnicima i javnom sektoru sada, a bit će i u budućnosti, na raspolaganju HBOR-ova povoljna sredstava za financiranje investicija, ali i postojeći programi za kreditiranje obrtnih sredstava - Priprema izvoza i Obrtna sredstva.

Tagovi: Hrvatska banka za obnovu i razvitak, HBOR, moratorij, moratorij na otplatu kredita
PROČITAJ I OVO
Kreditne institucije započinju s obradom i razmjenom podataka o novčanim obvezama svojih klijenata
PODACI
Kreditne institucije započinju s obradom i razmjenom podataka o novčanim obvezama svojih klijenata
ZAGREB – Kreditne institucije započinju s obradom i razmjenom podataka u Osnovnom sustavu registra (OSR sustav) posredstvom Hrvatskog registra obveza po kreditima d.o.o., priopćeno je iz Hrvatske udruge banaka.
HBOR: Obrtna sredstva za ruralni razvoj uz kamatnu stopu 0,5 posto
KREDITI
HBOR: Obrtna sredstva za ruralni razvoj uz kamatnu stopu 0,5 posto
ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede i HBOR pripremili su novi financijski instrument "Obrtna sredstva za ruralni razvoj", za koji je osigurano 130 milijuna kuna, a kredite će odobravati izravno HBOR, uz kamatnu stopu od 0,5 posto, dok će korisnici biti oslobođeni svih naknada.
Zagrebačka banka neće isplatiti dividendu
DIVIDENDA
Zagrebačka banka neće isplatiti dividendu
ZAGREB - Iz najave sjednice glavne skupštine Zagrebačke banke koja će se održati 8. srpnja ove godine razvidno je kako Zaba ove godine neće isplatiti dividendu.
Neizbježna konsolidacija među najvećim europskim bankama
SPAJANJA
Neizbježna konsolidacija među najvećim europskim bankama
FRANKFURT - Spajanje velikih banaka širom Europe je neizježno, ali ne treba ga očekivati odmah nego će doći u 2021. i 2022. godini, piše magazin Euromoney pozivajući se na riječi neimenovanog izvršnog direktora jedne banke.
Munteanu napušta Addiko banku
SUKOBI
Munteanu napušta Addiko banku
BEČ - Nakon nedavnih ostavki i personalnih rošada u vrhu Addiko banke u Austriji, odlazak zbog "neslaganja" najavio je i glavni direktor banke Razvan Munteanu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE