GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HBOR i EIB potpisali ugovor o garanciji u visini 50 milijuna eura

HBOR i EIB potpisali ugovor o garanciji u visini 50 milijuna eura
GARANCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.06.2021 / 14:13
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Europska investicijska banka (EIB) i Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) u ponedjeljak su potpisale ugovor o garanciji u visini 50 milijuna eura za kredite odobrene srednje kapitaliziranim i velikim poduzećima radi financiranja oporavka od posljedica pandemije covida-19.

U zajedničkom priopćenju EIB-a i HBOR-a kaže se da garancija EIB-a proistječe iz Europskog jamstvenog fonda (EGF), vrijednog 25 milijardi eura, koji je EIB Grupa osnovala 2020. godine kako bi ubrzala oporavak europskog gospodarstva nakon pandemije, a radi očuvanja radnih mjesta i osiguranja prijeko potrebne likvidnosti europskih poduzeća.

U Hrvatskoj je u okviru EGF-a ovo prva transakcija EIB-a, a četvrta EIB Grupe, nakon tri transakcije EGF-a koje provodi Europski investicijski fond (EIF). U okviru EIF-ovih transakcija osigurane su garancije za 350 milijuna eura kredita, a danas potpisanim ugovorom s HBOR-om ukupan iznos kredita za koje jamči EGF u Hrvatskoj penje se na 513 milijuna eura, istaknuo je.

Potpredsjednica EIB-a zadužena za Hrvatsku Teresa Czerwinska kazala je da je ugovor između EIB-a i HBOR-a dobra vijest za hrvatsko gospodarstvo i lokalna srednje kapitalizirana i velika poduzeća jer predstavlja presudnu pomoć za brži oporavak od krize uzrokovane pandemijom bolesti covid-19.

“Našom se transakcijom potpora EGF-a širi s malih i srednjih poduzeća na srednje kapitalizirana i velika poduzeća, čime podrška za oporavak postaje dostupna svima kojima je potrebna. Iznimno sam ponosna što EIB i HBOR nastavljaju pružati učinkovita, pravodobna i praktična rješenja za velike ekonomske i socijalne izazove s kojima se suočavaju Hrvatska i Europska unija, uključujući i oporavak od covid-19 krize”, izjavila je Czerwinska.

Predsjednica Uprave HBOR-a Tamara Perko rekla je da će taj ugovor omogućiti kreditiranje srednje kapitaliziranih i velikih poduzeća uz manje zahtjeve za instrumente osiguranja, a što je ranije potpisanim ugovorom s EIF-om već omogućeno za mala i srednja te za mala srednje kapitalizirana društva.

“Ova pogodnost moći će se koristiti pri odobrenju izravnih kredita za obrtna sredstva, ali i investicije srednje kapitaliziranih poduzeća po postojećim programima HBOR-a. Veliko nam je zadovoljstvo što je EIB prepoznao HBOR kao prvog partnera u Hrvatskoj za suradnju po ovom programu te što smo na ovaj način omogućili dodatne pogodnosti za sve naše poduzetnike, neovisno o njihovoj veličini”, poručila je Perko.

Garancijom se mogu osigurati krediti koji su odobreni hrvatskim srednje kapitaliziranim i velikim poduzećima do šest mjeseci prije potpisivanja ugovora između EIB-a i HBOR-a, pod uvjetom da su takvi krediti potpisani nakon datuma odobrenja odluke Europske komisije o državnoj potpori za uvođenje ovog financijskog instrumenta za Hrvatsku.

Iz EIB-a su izvijestili i da je EGF odobrio financijska sredstva u visini gotovo polovice svog zadanog cilja za 2021. godinu. Tako, nakon odobrenja u okviru EU-ovog postupka prijave državne potpore u prosincu 2020. godine, inicijativa je odobrila 11,7 milijardi eura pomoći europskim poduzećima.

Fond mobilizira dodatna financijska sredstva, a očekuje se da će do sada odobrene inicijative generirati 93,9 milijardi eura financijskih sredstava i ulaganja za gospodarstvo EU-a.

Tagovi: Europska investicijska banka, Tamara Perko, Hrvatska banka za obnovu i razvitak
PROČITAJ I OVO
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
SOLIDNO
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
LONDON - Barclays je u četvrtak izvijestio o neto dobiti u prvom tromjesečju koja se može pripisati dioničarima od 1,55 milijardi funti (1,93 milijarde dolara), nadmašivši očekivanja i vrativši britanskom zajmodavcu na dobit usred velike strateške promjene.
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
UZLET
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
LJUBLJANA - SID banka lani je ostvarila 15,6 milijuna eura čiste dobiti, što je nešto manje od 90 posto više nego godinu prije. Krediti nebankarskom sektoru porasli su za približno tri posto, na 1,43 milijarde eura, objavila je Državna banka za izvoz i razvoj.
Deutsche Bank u prvom kvartalu objavio rezultate iznad očekivanja
DOBRE BROJKE
Deutsche Bank u prvom kvartalu objavio rezultate iznad očekivanja
FRANKFURT - Deutsche Bank je u četvrtak izvijestila o 1,275 milijardi eura (1,365 milijardi dolara) neto dobiti koja se može pripisati dioničarima u prvom tromjesečju, što predstavlja porast od 10 posto na godišnjoj razini.
Rusija plijeni imovinu JPMorgana
POTEZI
Rusija plijeni imovinu JPMorgana
MOSKVA - Ruski sud naredio je zapljenu 439,5 milijuna dolara imovine JPMorgan Chase nakon što je ruska državna VTB banka podnijela tužbu za "naknadu gubitka" protiv najveće američke banke.
Lloyds: Visoki troškovi smanjili kvartalnu dobit
PRITISCI
Lloyds: Visoki troškovi smanjili kvartalnu dobit
LONDON - Britanski bankarski div Lloyds u prvom je ovogodišnjem tromjesečju zabilježio neto dobit od 1,1 milijardu funti (1,28 milijardi eura), što je 29 posto manje nego u istom razdoblju lani.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE