GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HBOR: Fond Inicijative triju mora dosad prikupio milijardu eura

HBOR: Fond Inicijative triju mora dosad prikupio milijardu eura
ULAGANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.06.2021 / 17:11
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Investicijski fond Inicijative triju mora (3SIIF) dosad je prikupio milijardu eura za ulaganja u infrastrukturne projekte, a prva ulaganja iz tog fonda već su zaključena, rečeno je na konferenciji održanoj u petak u organizaciji Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR).

Kako je priopćeno iz HBOR-a, cilj konferencije 3SIIF bio je predstaviti karakteristike tog investicijskog fonda i mogućnosti koje nudi za financiranje infrastrukturnih ulaganja.

Planirana veličina ulaganja u fond iznosi 3 do 5 milijardi eura od institucionalnih i privatnih ulagača, a svrha ulaganja je smanjenje velikog jaza u kvaliteti infrastrukture u odnosu na zapadnu Europu te ostvarivanje dobiti za ulagače kroz investicije u najbrže rastuću regiju EU.

Fond je do sada prikupio gotovo 1 milijardu eura, koji će se koristiti za ulaganja u infrastrukturne projekte koji doprinose sigurnosti i raznolikosti opskrbe energijom, gospodarskoj, prometnoj, socijalnoj i digitalnoj povezanosti zemalja članica Inicijative, kao i snažnijoj integraciji EU-a smanjenjem razlika u kvaliteti infrastrukture. Prva ulaganja Fonda već su zaključena, navode iz HBOR-a.

Konferenciju je otvorila predsjednica Uprave HBOR-a i članica Nadzornog odbora 3SIIF-a Tamara Perko, a uvodno se putem videa publici obratio i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Inicijativa triju mora pokrenuta je kao platforma za suradnju 12 država EU-a od Baltičkog do Jadranskog i Crnog mora s ciljem stvaranja koherentne i dobro integrirane infrastrukture u srednjoj Europi. Proeuropske je naravi i nadopunjuje druge oblike regionalne suradnje, ali istovremeno je i platforma za jačanje transatlantskih veza.

Investicijski fond Inicijative triju mora, kao namjenski komercijalni fond usmjeren na infrastrukturna ulaganja u srednjoj i istočnoj Europi, ulagat će u energiju, promet i digitalnu infrastrukturu u državama članicama EU-a iz srednje i istočne Europe koje se nalaze između Baltičkog, Jadranskog i Crnog mora, gdje je potražnja za dugoročnim komercijalnim ulaganjima u nacionalnu infrastrukturu među najvišima u EU, zaključuje se u priopćenju.

Tagovi: Gordan Grlić Radman, Hrvatska banka za obnovu i razvitak, Inicijativa triju mora
PROČITAJ I OVO
Posljedice klimatskih promjena mogle bi teško pogoditi banke u eurozoni
ECB
Posljedice klimatskih promjena mogle bi teško pogoditi banke u eurozoni
FRANKFURT - Banke u eurozoni mogu očekivati veće gubitke ako se ne ublaže klimatski rizici, a najveći će biti u zemljama s učestalim prirodnim katastrofama, pokazala je u srijedu studija Europske središnje banke (ECB).
Uvođenje eura: Krediti će se konvertirati, a evo što će biti s kamatnim stopama
KREDITI
Uvođenje eura: Krediti će se konvertirati, a evo što će biti s kamatnim stopama
ZAGREB - Ako je kredit ugovoren uz fiksnu kamatnu stopu, neće biti potrebna nikakva prilagodba jer će se nastaviti primjenjivati ista kamatna stopa. Kada je riječ o kreditima ugovorenima uz promjenjivu kamatnu stopu, u nekim će slučajevima biti potrebno prilagoditi promjenjivi parametar.
Nikad niže kamatne stope za gotovinske kredite u Zabi
KAMATE
Nikad niže kamatne stope za gotovinske kredite u Zabi
ZAGREB - U promotivnom razdoblju od 20. rujna do 2. listopada 2021. klijenti će u Zabi moći ugovoriti gotovinske kredite po nominalnoj kamatnoj stopi već od 3,99%
HNB predlaže ukidanje odluke o privremenom ograničenju isplate dividendi banaka
DIVIDENDE
HNB predlaže ukidanje odluke o privremenom ograničenju isplate dividendi banaka
ZAGREB - Hrvatska narodna banka (HNB) u utorak je pustila u javnu raspravu prijedlog da se od 1. listopada ukine odluka o privremenom ograničenju raspodjela, kojom se od banaka traži da ni u 2021. godini ne isplaćuju dividendu u svrhu povećanja njihove otpornosti i održavanja stabilnosti financijskog sustava u tijeku pandemije bolesti covid-19.
CERP lijepo zaradio na prodaji beogradske Alta banke
ZARADA
CERP lijepo zaradio na prodaji beogradske Alta banke
ZAGREB - Državni Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) postao je vlasnik 5,3 posto dionica beogradske Alta banke, objavila je Beogradska burza, navodeći da je riječ o provedbi Sporazuma o sukcesiji bivše Jugoslavije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE