GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Grupa NLB u prvom polugodištu smanjila dobit za 15%

Grupa NLB u prvom polugodištu smanjila dobit za 15%
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.08.2023 / 16:57
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - NLB grupa je u prvom polugodištu ove godine ostvarila čistu dobit od 242,7 milijuna eura, što je 15 posto manje nego u istom razdoblju lani. U drugom kvartalu to je poraslo za dva posto u odnosu na prethodno tromjesečje na 122,6 milijuna eura. Unatoč neizvjesnostima, prema riječima uprave, grupa je ostvarila vrlo dobar rezultat.

Grupacija je u prvom polugodištu u odnosu na isto razdoblje lani gotovo udvostručila redovnu dobit prije umanjenja vrijednosti i rezervacija, na 270,9 milijuna eura. Na dobit prvog polugodišta prošle godine inače je značajno utjecao negativan goodwill zbog preuzimanja N banke, objavila je danas NLB.

Neto nekamatni prihod ostao je na razini od 131,7 milijuna eura. U usporedbi s istim razdobljem prošle godine neto prihod od kamata porastao je za 68 posto na 380 milijuna eura. Neto provizije porasle su za jedan posto zbog povećane potrošnje u svim članicama banke, što je neutraliziralo prestanak naplate naknada za visoka stanja na bankovnim računima.

Troškovi su porasli za deset posto na 240,7 milijuna eura. Kako navode iz banke, rast je bio vidljiv u većini banaka članica grupe, i to zbog opće inflacije u regiji i procesa integracije N banke u Sloveniji.

Ispravke vrijednosti i rezervacije za kreditne rizike oslobođene su u iznosu od 29,9 milijuna eura, pri čemu su glavni faktori pozitivni učinci zbog povoljnog razvoja portfelja, promijenjenih parametara rizika u lipnju i uspješnog oporavka.

Ukupna bilančna suma od kraja prošle godine do kraja lipnja porasla je dva posto na 24,7 milijardi eura. U prvom polugodištu, u odnosu na isto razdoblje lani, bruto krediti klijentima grupe porasli su za šest posto ili za 803,1 milijun eura, od čega fizičkim osobama 500,7 milijuna eura, unatoč postupnom usporavanju novih prodaja stambenih kredita zbog rasta kamata.

Depoziti klijenata porasli su za četiri posto. U usporedbi s istim razdobljem prošle godine depozitna baza povećana je za 773,8 milijuna eura, od čega je 670,6 milijuna eura doprinos stanovništva. Niži rast u prošloj godini rezultat je značajnog pada u prvom tromjesečju u cijelom slovenskom bankovnom sustavu.

"U drugom tromjesečju umjereni rast u odnosu na prethodno tromjesečje prvenstveno je rezultat manje otpuštenih rezervacija i umanjenja vrijednosti za kreditni rizik te većeg poreza zbog dividendi koje su primile članice NLB Grupe", navode iz NLB-a.

Kao jedno od središnjih postignuća drugog kvartala istaknuto je uspješno prvo izdanje zelenih obveznica u iznosu od 500 milijuna eura. „Njime je Grupa još jednom potvrdila svoju predanost održivim načelima poslovanja, čiji je cilj poboljšati kvalitetu života i stvoriti bolji otisak u matičnoj regiji ili Jugoistočna Europa”, naveli su.

"Banke u grupi svojim kreditnim aktivnostima ostaju pouzdan partner i stanovništvu i tvrtkama, što se očituje u dobrim poslovnim rezultatima u svim segmentima poslovanja i na svim našim tržištima", rekao je predsjednik Uprave NLB-a Blaž Brodnjak. Podsjetio je da je banka na nedavne vremenske nepogode povijesnih razmjera u Sloveniji odgovorila postavljanjem jasnih okvira za podršku tvrtkama i kućanstvima u potrebi te velikom donacijom.

Predsjednik nadzornog odbora Primož Karpe poslovanje u prvoj polovici godine opisao je riječima pouzdano i ustrajno. "U okruženju s obiljem različitih gospodarskih signala o budućnosti, sve članice banke pridonijele su dobrim poslovnim rezultatima i solidnoj bilanci, što predstavlja dobru osnovu za postizanje postavljenih ciljeva i rješavanje budućih prilika", rekao je.

Grupacija je neznatno poboljšala svoje prognoze, što vidi kao rezultat obećavajućih prognoza u vezi s kvalitetom imovine za ovu godinu i poboljšanog očekivanog stvaranja kapitala i posljedičnog povećanja taktičkih kapaciteta spajanja i preuzimanja. Za ovu godinu revidirao je svoju prognozu troška rizika na manje od 15 baznih bodova, u odnosu na prethodna očekivanja troška rizika između 30 i 40 baznih bodova.

Rezultat je to snažnih fundamentalnih trendova, a bez obzira na nedavne poplave u Sloveniji koje su teško pogodile javnu infrastrukturu te brojna kućanstva i poduzeća. "Trenutna procjena grupe pokazuje da će utjecaj na njezino poslovanje biti umjeren, no ova je procjena preliminarna i izradit će se kada se prikupe opsežnije analize i povratne informacije kupaca", istaknuli su.

Istodobno je grupa poboljšala svoje ciljeve za 2025. Prema novim procjenama, redovita dobit, koju je ranije procjenjivala na oko 400 milijuna eura, premašit će tu brojku. Nominalni iznos isplate dividende ostaje nepromijenjen, što zauzvrat povećava kapacitet za spajanja i akvizicije, s približno četiri milijarde na više od četiri milijarde eura riziku prilagođene imovine, naveli su.

Tagovi: Nova ljubljanska banka, nLB Grupa, komercijalna banka, N banka, Sberbank, Blaž Brodnjak, Primož Karpe
PROČITAJ I OVO
Kostić sredinom svibnja objavljuje ponudu za Addiko
PONUDA
Kostić sredinom svibnja objavljuje ponudu za Addiko
BEČ - Tvrtka Agri Europe Cyprus srpskog biznismena Miodraga Kostića sredinom svibnja objavit će ponudu za preuzimanje dionica bečke Addiko Bank AG.
Stambeni krediti usporavaju, gotovinski ubrzavaju
KREDITIRANJE
Stambeni krediti usporavaju, gotovinski ubrzavaju
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupni krediti drugih monetarnih financijskih institucija institucionalnim sektorima iznosili su na kraju veljače 2024., na osnovi stanja, 43,1 mlrd. eura.
Zagrebačka banka: Neto dobit u prvom kvartalu porasla 25%
SKOK
Zagrebačka banka: Neto dobit u prvom kvartalu porasla 25%
ZAGREB - Zagrebačka banka (Zaba) u prvom tromjesečju 2024. ostvarila je dobit nakon oporezivanja od 135 milijuna eura, što je za 27 milijuna eura ili 25 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje, pokazuje financijsko izvješće te banke objavljeno u petak.
Slovenske banke u prva dva mjeseca više nego udvostručile čistu dobit
SNAŽAN RAST
Slovenske banke u prva dva mjeseca više nego udvostručile čistu dobit
LJUBLJANA - Banke u Sloveniji su u prva dva mjeseca ove godine ostvarile gotovo 160 milijuna eura dobiti prije oporezivanja, što je 2,3 puta više nego u istom razdoblju lani. Neto dobit porasla je gotovo 2,6 puta, na 138,6 milijuna eura, podaci su Banke Slovenije.
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
BANKARI
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
OPATIJA - Na 27. znanstveno-stručnoj konferenciji Financijsko tržište, koja se 25. i 26. travnja održava u Opatiji, održao se okrugli stol na kojemu su sudjelovali čelni ljudi najvećih hrvatskih banaka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE