GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Gotovinski krediti u kunama 40 posto skuplji nego u eurima

Gotovinski krediti u kunama 40 posto skuplji nego u eurima
KREDITI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.07.2020 / 08:22
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Iako su kunski krediti zbog valutnog rizika uvijek bili skuplji, proteklih godina stanovništvo se mnogo češće zaduživalo u domaćoj valuti, kao za kupnju stana tako i za druge potrebe.

No, perspektiva uvođenja eura u idućih tri do četiri godine otvara i pitanje zašto bi netko plaćao više kamate na kredite u kunama nego u eurima te je li ih moguće već sada zamijeniti i po kojim uvjetima.

Prema podacima HNB-a, kunski krediti na kraju svibnja iznosili su 126,2 milijardi kuna ili 46,3 posto ukupnih kredita. Istodobno su devizni krediti, koji uključuju i kredite uz valutnu klauzulu, bili na razini od 146,2 milijarde kuna, što znači da su činili 53,7 posto ukupnih kredita. Pritom su devizni krediti zastupljeniji kod poduzeća, dok kod stanovništva prednjače krediti odobreni u kunama, osobito gotovinski nenamjenski.

Suzana Jukić, voditeljica Odjela za monetarne analize u HNB-u, kaže za Jutarnji list da je na kraju svibnja prosječna kamatna stopa na novoodobrene kunske kredite poduzećima iznosila tri posto, a na devizne 2,5 posto, pa je jasno da se poduzećima više isplati zaduživati uz valutnu klauzulu.

Što se tiče stanovništva, prosječna kamatna stopa na kunske stambene kredite dosegnula je 3 posto, “a slična je razina zabilježena i kod deviznih”. No, za razliku od stambenih kredita kod kojih se kamatna stopa na kunske i devizne kredite gotovo izjednačila, kod potrošačkih i ostalih kredita vrlo je primjetna: 6,8 posto iznosi na kunske kredite i 4,9 posto na devizne kredite. Brojke govore da je u slučaju gotovinskih kredita zaduživanje u kunama 40 posto skuplje nego u devizama. U neformalnom razgovoru s bankarima nije bilo moguće dobiti neko argumentirano objašnjenje zašto je to tako, pa se čini da banke koriste okolnosti na tržištu. Potražnja za stambenim kreditima je slaba, dok se u slučaju gotovinskih kredita, čini se, ne pita puno za cijenu.

Želi li klijent već sada zamijeniti kunski kredit eurskim, ili ako gotovinski kredit želi uzeti u eurima, je li banka obavezna to mu omogućiti i uz koje uvjete?

- U slučaju kada se radi o već ugovorenom kreditu u kunama, a koji se želi zamijeniti eurskim kreditom, važno je istaknuti da se u takvim slučajevima ponovo procjenjuje kreditna sposobnost klijenta, osobito ako su mu primanja u kunama, jer bi se obveza ubuduće izražavala u još uvijek stranoj valuti pa se kod novog izračuna kreditne sposobnosti uzima u obzir i tečajni rizik.

Pri tome bi se kod ovakvih zahtjeva svakako trebalo imati u vidu da je izvjesno plaćanje i naknade za obradu takvih zahtjeva, kaže Jukić. K tome, napominje da banke trenutačno nisu u obvezi takvu konverziju i omogućiti klijentima, što znači da je takva odluka isključivo u domeni poslovne politike svake pojedine banke. U slučaju da je to ipak moguće, “uvjete za realizaciju konverzije banke također samostalno definiraju”.

Isto vrijedi i u slučajevima ako se klijent danas želi zadužiti u eurima umjesto u kunama. Ako takav kredit nije u aktualnoj ponudi neke banke, objašnjava Jukić, banka nije dužna niti udovoljiti takvom zahtjevu klijenta. No, podsjeća da je HNB zadnjih godina poticao kunsko kreditiranje kako bi se klijenti koji primaju plaću u kunama zaštitili od tečajnog rizika, pa u centralnoj banci trenutačno ne vide razloga da se građani samoinicijativno izlažu tečajnom riziku, pretpostavljajući da se radi o građanima čija su redovna primanja u kunama, a ne u eurima.

- Nakon uvođenja eura postojeći kunski ugovori o kreditu ostat će na snazi, pri čemu bi se novčane obveze po tim kreditima od tada obračunavale i izvršavale u eurima prema fiksnom tečaju konverzije bez naknade, odnosno bez bilo kakvog troška za korisnike kredita. Konverzija će se automatski obaviti na dan uvođenja eura - kaže Jukić.

Kamatne stope na kredite posljednjih nekoliko godina bilježe kontinuirani trend smanjenja, a uvjeti financiranja domaćih sektora uglavnom su ostali povoljni i tijekom prvih pet mjeseci 2020.

Tagovi: gotovinski krediti, kreditiranje, Sanja Jukić, Hrvatska narodna banka, stambeni krediti
PROČITAJ I OVO
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
SOLIDNO
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
LONDON - Barclays je u četvrtak izvijestio o neto dobiti u prvom tromjesečju koja se može pripisati dioničarima od 1,55 milijardi funti (1,93 milijarde dolara), nadmašivši očekivanja i vrativši britanskom zajmodavcu na dobit usred velike strateške promjene.
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
UZLET
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
LJUBLJANA - SID banka lani je ostvarila 15,6 milijuna eura čiste dobiti, što je nešto manje od 90 posto više nego godinu prije. Krediti nebankarskom sektoru porasli su za približno tri posto, na 1,43 milijarde eura, objavila je Državna banka za izvoz i razvoj.
Deutsche Bank u prvom kvartalu objavio rezultate iznad očekivanja
DOBRE BROJKE
Deutsche Bank u prvom kvartalu objavio rezultate iznad očekivanja
FRANKFURT - Deutsche Bank je u četvrtak izvijestila o 1,275 milijardi eura (1,365 milijardi dolara) neto dobiti koja se može pripisati dioničarima u prvom tromjesečju, što predstavlja porast od 10 posto na godišnjoj razini.
Rusija plijeni imovinu JPMorgana
POTEZI
Rusija plijeni imovinu JPMorgana
MOSKVA - Ruski sud naredio je zapljenu 439,5 milijuna dolara imovine JPMorgan Chase nakon što je ruska državna VTB banka podnijela tužbu za "naknadu gubitka" protiv najveće američke banke.
Lloyds: Visoki troškovi smanjili kvartalnu dobit
PRITISCI
Lloyds: Visoki troškovi smanjili kvartalnu dobit
LONDON - Britanski bankarski div Lloyds u prvom je ovogodišnjem tromjesečju zabilježio neto dobit od 1,1 milijardu funti (1,28 milijardi eura), što je 29 posto manje nego u istom razdoblju lani.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE