GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Gotovinski krediti opet ubrzavaju, a taj će se trend nastaviti

Gotovinski krediti opet ubrzavaju, a taj će se trend nastaviti
KREDITIRANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.08.2022 / 22:25
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema podacima Hrvatske narodne banke, ukupni krediti stanovništvu krajem lipnja porasli su za 5,4% u odnosu na isto razdoblje prošle godine i 0,9% u odnosu na prethodni mjesec, dosegnuvši 146,4 mlrd. kuna.

U odnosu na kraj 2021., ukupni krediti stanovništvu zabilježili su rast od 3,5%, dok je udio kunskih kredita u ukupnim kreditima s iznosom od 76,9 mlrd. kuna na kraju lipnja iznosio 52,6%. Rastu ukupnih kredita doprinijeli su prvenstveno valutni krediti koji su zabilježili dvoznamenkastu godišnju stopu rasta od 11,6% (+2,2% mjesečno), a njihovo ubrzanje traje kontinuirano od početka godine. U odnosu na prethodno tromjesečje, ukupni krediti porasli su za 3,3 mlrd. kuna ili 2,3%.

Promatrano po instrumentima, na osnovi stanja, najveći generator rasta ukupnih kredita bili su stambeni krediti s rastom od 9,9% na godišnjoj (+6,4 mlrd. kuna) i 1,7% na mjesečnoj razini (+1,2 mlrd. kuna). Krajem lipnja stambeni krediti iznosili su 71,3 mlrd. kuna, a trend laganog ubrzanja dinamike rasta na godišnjoj razini nastavlja se četvrti mjesec zaredom. Rast stambenih kredita povezan je s novim kreditima odobrenima u sklopu državnog programa subvencioniranja otplate za mlađe dobne skupine, ali i kao vrsta ulaganja s ciljem zaštite od inflacije i korištenja pozitivnog učinka realno negativnih kamatnih stopa na kredite.

S druge strane, i gotovinski nenamjenski krediti s iznosom od 54,2 mlrd. kuna blago su ubrzali na godišnjoj razini zabilježivši rast od 1,5 mlrd. ili 2,8% (u odnosu na 2,7% krajem svibnja) te 0,1 mlrd. kuna ili 0,3% u odnosu na mjesec ranije. Pozitivne godišnje stope rasta gotovinskih nenamjenskih kredita traju od srpnja prošle godine uz kontinuirano ubrzanje dinamike rasta.

U odnosu na prethodno tromjesečje, stambeni krediti porasli su za 2,5 mlrd. kuna ili 3,6%, dok su gotovinski nenamjenski krediti zabilježili rast od 458 mil. kuna ili 0,8%.

U drugom polugodištu očekujemo sporiji rast stambenih kredita nakon što se iskoristi proljetni volumen subvencija, a potrošački krediti bi trebali brže rasti pod pritiskom potrošačkih cijena. Ubrzani rast potrošačkih cijena u odnosu na rast plaća i ostalih primitaka kućanstava otvara jaz u kućnim budžetima i održava potražnju za potrošačkim kreditima.

Tagovi: krediti stanovništvu, krediti poduzećima, stambeni krediti, gotovinski krediti
PROČITAJ I OVO
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
BANKARI
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
OPATIJA - Na 27. znanstveno-stručnoj konferenciji Financijsko tržište, koja se 25. i 26. travnja održava u Opatiji, održao se okrugli stol na kojemu su sudjelovali čelni ljudi najvećih hrvatskih banaka.
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
SOLIDNO
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
LONDON - Barclays je u četvrtak izvijestio o neto dobiti u prvom tromjesečju koja se može pripisati dioničarima od 1,55 milijardi funti (1,93 milijarde dolara), nadmašivši očekivanja i vrativši britanskom zajmodavcu na dobit usred velike strateške promjene.
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
UZLET
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
LJUBLJANA - SID banka lani je ostvarila 15,6 milijuna eura čiste dobiti, što je nešto manje od 90 posto više nego godinu prije. Krediti nebankarskom sektoru porasli su za približno tri posto, na 1,43 milijarde eura, objavila je Državna banka za izvoz i razvoj.
Deutsche Bank u prvom kvartalu objavio rezultate iznad očekivanja
DOBRE BROJKE
Deutsche Bank u prvom kvartalu objavio rezultate iznad očekivanja
FRANKFURT - Deutsche Bank je u četvrtak izvijestila o 1,275 milijardi eura (1,365 milijardi dolara) neto dobiti koja se može pripisati dioničarima u prvom tromjesečju, što predstavlja porast od 10 posto na godišnjoj razini.
Rusija plijeni imovinu JPMorgana
POTEZI
Rusija plijeni imovinu JPMorgana
MOSKVA - Ruski sud naredio je zapljenu 439,5 milijuna dolara imovine JPMorgan Chase nakon što je ruska državna VTB banka podnijela tužbu za "naknadu gubitka" protiv najveće američke banke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE