GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Goldman Sachs investira 69 milijuna dolara u britansku digitalnu banku Starling

Goldman Sachs investira 69 milijuna dolara u britansku digitalnu banku Starling
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.04.2021 / 12:25
Autor: Siniša Malus
LONDON — Goldman Sachs investira 69 milijuna dolara u britansku digitalnu banku Starling.

Ovaj iznos dolazi nakon 272 milijuna funti investicije koju je Starling primio protekloga mjeseca. Valuacija Starliga je na razini od 1,1 milijarde funti.

Posao s Goldmanom još uvijek podliježe regulatornom odobrenju.

"Osiguravanje potpore još jednom globalnom financijskom teškašu pokazuje snagu potražnje investitora i predstavlja još jedno glasanje o povjerenju Starlingu", rekla je izvršna direktorica i osnivačica Starlinga Anne Boden.

Starling je jedna od najvećih neobanka u Velikoj Britaniji, pojam koji se koristi za opisivanje valuta fintech novoosnovanih poduzeća osnovanih u posljednjem desetljeću s ciljem konkurenciji postojećim bankama s bankarstvom bez podružnica. Ima više od 6 milijardi funti depozita - u odnosu na milijardu funta prije nešto više od godinu dana.

Starling je nastojao razlikovati se od rivala poput Revoluta i Monza s naglaskom na bankarstvo malih poduzeća. Od ukupno dva milijuna korisnika, oko 350 000 su poslovni klijenti. Starling kaže da sada drži 6% udjela na britanskom bankarskom tržištu za mala i srednja poduzeća.

Još jedna stvar za koju Starling kaže da je odvaja od konkurencije jest da je uspio proizvesti dobit. Neobanke godinama stvaraju gubitke i sada su pod pojačanim pritiskom da dokažu da njihova poduzeća mogu zaraditi novac.

Goldmanovo ulaganje u tvrtku dolazi nakon izvještaja da su JPMorgan i Barclays pokazali interes za kupnju Starlinga, iako je Starling to porekao. Velike banke sve više žele da partnerstva s tehnološkim tvrtkama - i velikim i malim - ostanu relevantna u vrijeme kada je bankarstvo putem pametnih telefona postalo uobičajeno.

Goldman je u Velikoj Britaniji pokrenuo vlastitu konkurentsku digitalnu banku pod nazivom Marcus u Velikoj Britaniji 2018. Banka je prošle godine privremeno zaustavila aplikacije za svoj štedni račun s lakoćom pristupa u Britaniji zbog naglo povećanog depozita tijekom početne blokade države uslijed koronavirusa. Nakon toga su ponovno otvoreni programi za štediše u Velikoj Britaniji.

Tagovi: Goldman Sachs, Starling, Revolut, Monz, Barclays, JPMorgan
PROČITAJ I OVO
Štednja građana u Crnoj Gori 1,8 milijardi eura
ŠTEDNJA
Štednja građana u Crnoj Gori 1,8 milijardi eura
PODGORICA - Štednja građana u Crnoj Gori povećana je za 70,4 miliona eura i na kraju marta je iznosila 1,8 milijardi eura, saopšteno je iz Centralne banke (CBCG).
Addiko bank ostvarila dobit u prvom kvartalu 2021.
U PLUSU
Addiko bank ostvarila dobit u prvom kvartalu 2021.
BEČ - Addiko bank AG ostvarila je dobit od 5,0 milijuna eura nakon oporezivanja u prvom kvartalu 2021. godine, nakon minusa od 8,4 milijuna eura u istom kvartalu prethodne godine.
Snažan skok dobiti NLB-a u prvom kvartalu
UZLET
Snažan skok dobiti NLB-a u prvom kvartalu
LJUBLJANA - U prva tri mjeseca ove godine NLB je ostvarila neto dobit od 64,6 milijuna eura, što je 3,5 puta više u odnosu na prvo tromjesečje prošle godine.
Malezija tuži Deutsche Bank, JP Morgan i Coutts za krađu milijardi iz državnog fonda
TUŽBA
Malezija tuži Deutsche Bank, JP Morgan i Coutts za krađu milijardi iz državnog fonda
KUALA LUMPUR - Ugašeni malezijski stabilizacijski fond 1MDB podnio je tužbu protiv Deutsche Banka, J.P. Morgana i Couttsa, tražeći povrat nekoliko milijardi dolara ukradenih u korupcionaškom skandalu, priopćilo je malezijsko ministarstvo financija.
Koliko su hrvatske banke spremne za zelenu tranziciju?
SPREMNOST
Koliko su hrvatske banke spremne za zelenu tranziciju?
ZAGREB - Promjena klime je i na najvišoj političkoj razini prepoznata kao jedan o ključnih problema današnjice. Zašto onda banke u Hrvatskoj i dalje zanemaruju potrebu transformacije poslovanja prema ekološki održivoj ekonomiji?
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE