GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Godišnji pad kredita poduzećima na kraju travnja

Godišnji pad kredita poduzećima na kraju travnja
KREDITI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.07.2021 / 07:42
Autor: RBA analize
ANALIZA - Uz mjesečnu stopu pada za 0,6% ukupni krediti nefinancijskim društvima krajem travnja spustili su se na 86,3 mlrd kuna pri čemu je i drugi mjesec za redom zabilježena negativna stopa rasta (trend pozitivnih godišnjih stopa rasta je trajao od veljače 2020.).

 U odnosu na kraj travnja 2020. ukupni krediti bili su za 213 mil kuna ili 0,2% niži pri čemu je pad u cijelosti posljedica smanjenja kunskih kredita koji čine ukupno 37% kreditnih potraživanja banaka prema sektoru poduzeća. Uz mjesečni pad od 1,5% kunski krediti poduzećima spustili su se na 31,6 mlrd kuna što je 1,9 mlrd ili 5,6% manje u odnosu na travanj prošle godine. S druge strane, devizni krediti poduzećima nastavili su rasti te su krajem travnja bili na razini od 54,7 mlrd kuna (+3,1% godišnje). Naravno, slabljenje kune u odnosu na euro utjecalo je na viši iznos kunskog izraza deviznih kredita (0,4% na godišnjoj te 0,1% na mjesečnoj razini).

Prema podacima HNB-a, na osnovi transakcija, godišnja se stopa rasta kredita poduzećima zadržala na razini iz ožujka (+1,2%).

Godišnje smanjenje plasmana rezultat je pada kredita za investicije i kredita za obrtna sredstva. Uz nastavak mjesečnog pada šesti mjesec za redom koji je u travnju ubrzao na 0,4% (-143 mil. kuna) s iznosom od 35,8 mlrd kuna krediti za investicije na kraju travnja niži su 28,8 mlrd kuna na godišnjoj razini.

S druge strane nastavljen je i mjesečni pad kredita za obrtna sredstva. S mjesečnom stopom pada od 2,1% u promatranom mjesecu spustili su se na 28,2 mlrd kuna te su za 2,6 mlrd kuna niži u odnosu na isti mjesec lani (-8,4% godišnje). U odnosu na kraj 2020. i krediti za investicije i krediti za obrtna sredstva bilježe smanjenje za 1,3% odnosno 0,5%. Jači rast potražnje za investicijskim kreditima očekujemo u nastavku godine kao rezultat obuzdavanja pandemije i smanjenja neizvjesnosti.

Ipak ponuda iz nekomercijalnih izvora (poput raspoloživih EU sredstava) supstituira potražnju za komercijalnim kreditima i alternativnim financijskim proizvodima. Dodatni negativni učinak na potražnju za komercijalnim kreditima dolazi od poduzeća koja su pogođena provedbom epidemioloških mjera. Ta su poduzeća koristila mjere za odgodu plaćanja obveza prema komercijalnim kreditorima pa im je ograničen pristup novim kreditima. Konačno, među mjerama za zaštitu poduzeća u uvjetima epidemije je i odgoda procjene kreditne sposobnosti zajmoprimaca s iskazanim padom poslovnih prihoda u razdoblju epidemije.

Tek nakon procjene kreditne sposobnosti možemo očekivati dodatnu ponudu financijskih proizvoda tim poduzećima. No, opća tendencija rasta poduzetničkog optimizma trebala bi nadmašiti privremene barijere pa u sektoru poduzeća očekujemo ubrzanje rasta kredita na razinu iznad 5% godišnje u 2021

Tagovi: krediti poduzećima, kreditiranje, krediti, Hrvatska narodna banka, valutna klauzula
PROČITAJ I OVO
UniCredit planira spojiti slovenske i austrijske podružnice banaka
STRATEŠKI
UniCredit planira spojiti slovenske i austrijske podružnice banaka
MILANO - Grupacija Unicredit započela je analizu spajanja Unicredit banke Slovenija i Unicredit banke Austrija. Nakon takvog spajanja Unicredit Banka Slovenija, koja posluje kao samostalna banka u grupi, postala bi podružnica Unicredit Bank Austria.
Saudijska Arabija razgovara o članstvu u BRICS-ovoj banci
RAZGOVORI
Saudijska Arabija razgovara o članstvu u BRICS-ovoj banci
RIJAD - Nova razvojna banka razgovara sa Saudijskom Arabijom o članstvu, što bi osnažilo bančine opcije financiranja s obzirom na sankcije Rusiji, suosnivaču i dioničaru, objavio je list Financial Times.
Credit Suisse mora bivšem premijeru Gruzije isplatiti 926 milijuna dolara
NOVI PROBLEMI
Credit Suisse mora bivšem premijeru Gruzije isplatiti 926 milijuna dolara
BERN - Sud u Singapuru donio je odluku da švicarska banka Credit Suisse mora isplatiti 926 milijuna dolara odštete bivšem premijeru Gruzije Bidzini Ivanišviliju.
Njemačke banke imaju svježeg novca za gospodarstvo - ponuda veća od potražnje
FINANCIRANJE
Njemačke banke imaju svježeg novca za gospodarstvo - ponuda veća od potražnje
BERLIN - Unatoč nedavnim problemima na financijskim tržištima u Americi i Švicarskoj, komercijalne banke u Njemačkoj kažu da nema negativnih učinaka na kredite koje nude.
Dobit banaka u Federaciji BiH u prvom kvartalu 134,8 miliona KM
U PLUSU
Dobit banaka u Federaciji BiH u prvom kvartalu 134,8 miliona KM
SARAJEVO - Banke u Federaciji ostvarile su u prvom kvartalu 2023. godine neto dobit od 134,8 miliona KM, prema preliminarnim podacima Agencije za bankarstvo FBiH.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE