GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Godišnji pad kredita poduzećima na kraju travnja

Godišnji pad kredita poduzećima na kraju travnja
KREDITI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.07.2021 / 07:42
Autor: RBA analize
ANALIZA - Uz mjesečnu stopu pada za 0,6% ukupni krediti nefinancijskim društvima krajem travnja spustili su se na 86,3 mlrd kuna pri čemu je i drugi mjesec za redom zabilježena negativna stopa rasta (trend pozitivnih godišnjih stopa rasta je trajao od veljače 2020.).

 U odnosu na kraj travnja 2020. ukupni krediti bili su za 213 mil kuna ili 0,2% niži pri čemu je pad u cijelosti posljedica smanjenja kunskih kredita koji čine ukupno 37% kreditnih potraživanja banaka prema sektoru poduzeća. Uz mjesečni pad od 1,5% kunski krediti poduzećima spustili su se na 31,6 mlrd kuna što je 1,9 mlrd ili 5,6% manje u odnosu na travanj prošle godine. S druge strane, devizni krediti poduzećima nastavili su rasti te su krajem travnja bili na razini od 54,7 mlrd kuna (+3,1% godišnje). Naravno, slabljenje kune u odnosu na euro utjecalo je na viši iznos kunskog izraza deviznih kredita (0,4% na godišnjoj te 0,1% na mjesečnoj razini).

Prema podacima HNB-a, na osnovi transakcija, godišnja se stopa rasta kredita poduzećima zadržala na razini iz ožujka (+1,2%).

Godišnje smanjenje plasmana rezultat je pada kredita za investicije i kredita za obrtna sredstva. Uz nastavak mjesečnog pada šesti mjesec za redom koji je u travnju ubrzao na 0,4% (-143 mil. kuna) s iznosom od 35,8 mlrd kuna krediti za investicije na kraju travnja niži su 28,8 mlrd kuna na godišnjoj razini.

S druge strane nastavljen je i mjesečni pad kredita za obrtna sredstva. S mjesečnom stopom pada od 2,1% u promatranom mjesecu spustili su se na 28,2 mlrd kuna te su za 2,6 mlrd kuna niži u odnosu na isti mjesec lani (-8,4% godišnje). U odnosu na kraj 2020. i krediti za investicije i krediti za obrtna sredstva bilježe smanjenje za 1,3% odnosno 0,5%. Jači rast potražnje za investicijskim kreditima očekujemo u nastavku godine kao rezultat obuzdavanja pandemije i smanjenja neizvjesnosti.

Ipak ponuda iz nekomercijalnih izvora (poput raspoloživih EU sredstava) supstituira potražnju za komercijalnim kreditima i alternativnim financijskim proizvodima. Dodatni negativni učinak na potražnju za komercijalnim kreditima dolazi od poduzeća koja su pogođena provedbom epidemioloških mjera. Ta su poduzeća koristila mjere za odgodu plaćanja obveza prema komercijalnim kreditorima pa im je ograničen pristup novim kreditima. Konačno, među mjerama za zaštitu poduzeća u uvjetima epidemije je i odgoda procjene kreditne sposobnosti zajmoprimaca s iskazanim padom poslovnih prihoda u razdoblju epidemije.

Tek nakon procjene kreditne sposobnosti možemo očekivati dodatnu ponudu financijskih proizvoda tim poduzećima. No, opća tendencija rasta poduzetničkog optimizma trebala bi nadmašiti privremene barijere pa u sektoru poduzeća očekujemo ubrzanje rasta kredita na razinu iznad 5% godišnje u 2021

Tagovi: krediti poduzećima, kreditiranje, krediti, Hrvatska narodna banka, valutna klauzula
PROČITAJ I OVO
Helio Kamber drži preko 5% dionica Slatinske banke s pravom glasa
PUNOMOĆ
Helio Kamber drži preko 5% dionica Slatinske banke s pravom glasa
ZAGREB - Slatinska banka izvijestila je sredinom lipnja kako je Helio Kamber stekao pravo glasa nad 73.781 dionicom ove banke, odnosno preko 5% dionica s pravom glasa.
Brodnjak: Slovensko poslovno okruženje je nestabilno
OCJENE
Brodnjak: Slovensko poslovno okruženje je nestabilno
LJUBLJANA - Slovenija ne iskorištava razvojne potencijale i gubi konkurentnost. Između ostalog, trebala bi uspostaviti poticajnije okruženje za investicije, razvoj i inovacije te zapošljavanje kadrova kako bi kao otvoreno gospodarstvo bila konkurentnija, istaknuli su na ovogodišnjoj Bankarskoj konferenciji koja se održava danas u Brdu kod Kranja.
JPMorgan predviđa skok prihoda od investicijskog bankarstva od 30% u drugom tromjesečju
SKOK
JPMorgan predviđa skok prihoda od investicijskog bankarstva od 30% u drugom tromjesečju
NEW YORK - JPMorgan Chase povećao je svoje izglede za prihode od investicijskog bankarstva, predviđajući skok od 25% do 30% u drugom tromjesečju potaknut tržištima kapitala, rekao je u srijedu jedan od izvršnih direktora.
Šošić otkrio koliko će rasti mjesečne rate kredita
KREDITI
Šošić otkrio koliko će rasti mjesečne rate kredita
ZAGREB - U drugoj polovici godine može se očekivati povećanje rata kredita koji imaju kamatne stope vezane uz NRS, tu nacionalnu referentnu stopu koja je zapravo trošak izvora financiranja banaka.
Usporio godišnji rast ukupnih depozita
DEPOZITI
Usporio godišnji rast ukupnih depozita

ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, na osnovi stanja, ukupni depoziti (isključujući središnju državu) iznosili su na kraju travnja 56,1 mlrd. eura.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE