GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Godišnji pad kredita poduzećima na kraju travnja

Godišnji pad kredita poduzećima na kraju travnja
KREDITI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.07.2021 / 07:42
Autor: RBA analize
ANALIZA - Uz mjesečnu stopu pada za 0,6% ukupni krediti nefinancijskim društvima krajem travnja spustili su se na 86,3 mlrd kuna pri čemu je i drugi mjesec za redom zabilježena negativna stopa rasta (trend pozitivnih godišnjih stopa rasta je trajao od veljače 2020.).

 U odnosu na kraj travnja 2020. ukupni krediti bili su za 213 mil kuna ili 0,2% niži pri čemu je pad u cijelosti posljedica smanjenja kunskih kredita koji čine ukupno 37% kreditnih potraživanja banaka prema sektoru poduzeća. Uz mjesečni pad od 1,5% kunski krediti poduzećima spustili su se na 31,6 mlrd kuna što je 1,9 mlrd ili 5,6% manje u odnosu na travanj prošle godine. S druge strane, devizni krediti poduzećima nastavili su rasti te su krajem travnja bili na razini od 54,7 mlrd kuna (+3,1% godišnje). Naravno, slabljenje kune u odnosu na euro utjecalo je na viši iznos kunskog izraza deviznih kredita (0,4% na godišnjoj te 0,1% na mjesečnoj razini).

Prema podacima HNB-a, na osnovi transakcija, godišnja se stopa rasta kredita poduzećima zadržala na razini iz ožujka (+1,2%).

Godišnje smanjenje plasmana rezultat je pada kredita za investicije i kredita za obrtna sredstva. Uz nastavak mjesečnog pada šesti mjesec za redom koji je u travnju ubrzao na 0,4% (-143 mil. kuna) s iznosom od 35,8 mlrd kuna krediti za investicije na kraju travnja niži su 28,8 mlrd kuna na godišnjoj razini.

S druge strane nastavljen je i mjesečni pad kredita za obrtna sredstva. S mjesečnom stopom pada od 2,1% u promatranom mjesecu spustili su se na 28,2 mlrd kuna te su za 2,6 mlrd kuna niži u odnosu na isti mjesec lani (-8,4% godišnje). U odnosu na kraj 2020. i krediti za investicije i krediti za obrtna sredstva bilježe smanjenje za 1,3% odnosno 0,5%. Jači rast potražnje za investicijskim kreditima očekujemo u nastavku godine kao rezultat obuzdavanja pandemije i smanjenja neizvjesnosti.

Ipak ponuda iz nekomercijalnih izvora (poput raspoloživih EU sredstava) supstituira potražnju za komercijalnim kreditima i alternativnim financijskim proizvodima. Dodatni negativni učinak na potražnju za komercijalnim kreditima dolazi od poduzeća koja su pogođena provedbom epidemioloških mjera. Ta su poduzeća koristila mjere za odgodu plaćanja obveza prema komercijalnim kreditorima pa im je ograničen pristup novim kreditima. Konačno, među mjerama za zaštitu poduzeća u uvjetima epidemije je i odgoda procjene kreditne sposobnosti zajmoprimaca s iskazanim padom poslovnih prihoda u razdoblju epidemije.

Tek nakon procjene kreditne sposobnosti možemo očekivati dodatnu ponudu financijskih proizvoda tim poduzećima. No, opća tendencija rasta poduzetničkog optimizma trebala bi nadmašiti privremene barijere pa u sektoru poduzeća očekujemo ubrzanje rasta kredita na razinu iznad 5% godišnje u 2021

Tagovi: krediti poduzećima, kreditiranje, krediti, Hrvatska narodna banka, valutna klauzula
PROČITAJ I OVO
Posljedice klimatskih promjena mogle bi teško pogoditi banke u eurozoni
ECB
Posljedice klimatskih promjena mogle bi teško pogoditi banke u eurozoni
FRANKFURT - Banke u eurozoni mogu očekivati veće gubitke ako se ne ublaže klimatski rizici, a najveći će biti u zemljama s učestalim prirodnim katastrofama, pokazala je u srijedu studija Europske središnje banke (ECB).
Uvođenje eura: Krediti će se konvertirati, a evo što će biti s kamatnim stopama
KREDITI
Uvođenje eura: Krediti će se konvertirati, a evo što će biti s kamatnim stopama
ZAGREB - Ako je kredit ugovoren uz fiksnu kamatnu stopu, neće biti potrebna nikakva prilagodba jer će se nastaviti primjenjivati ista kamatna stopa. Kada je riječ o kreditima ugovorenima uz promjenjivu kamatnu stopu, u nekim će slučajevima biti potrebno prilagoditi promjenjivi parametar.
Nikad niže kamatne stope za gotovinske kredite u Zabi
KAMATE
Nikad niže kamatne stope za gotovinske kredite u Zabi
ZAGREB - U promotivnom razdoblju od 20. rujna do 2. listopada 2021. klijenti će u Zabi moći ugovoriti gotovinske kredite po nominalnoj kamatnoj stopi već od 3,99%
HNB predlaže ukidanje odluke o privremenom ograničenju isplate dividendi banaka
DIVIDENDE
HNB predlaže ukidanje odluke o privremenom ograničenju isplate dividendi banaka
ZAGREB - Hrvatska narodna banka (HNB) u utorak je pustila u javnu raspravu prijedlog da se od 1. listopada ukine odluka o privremenom ograničenju raspodjela, kojom se od banaka traži da ni u 2021. godini ne isplaćuju dividendu u svrhu povećanja njihove otpornosti i održavanja stabilnosti financijskog sustava u tijeku pandemije bolesti covid-19.
CERP lijepo zaradio na prodaji beogradske Alta banke
ZARADA
CERP lijepo zaradio na prodaji beogradske Alta banke
ZAGREB - Državni Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) postao je vlasnik 5,3 posto dionica beogradske Alta banke, objavila je Beogradska burza, navodeći da je riječ o provedbi Sporazuma o sukcesiji bivše Jugoslavije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE