GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Francuska najizgledniji kandidat za europsko financijsko središte nakon Brexita

Francuska najizgledniji kandidat za europsko financijsko središte nakon Brexita
KANDIDAT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.09.2019 / 15:33
Autor: SEEbiz / H
PARIZ - Francuska će nakon Brexita vjerojatno od Britanije preuzeti ključnu poziciju na području financijskih usluga u Europskoj uniji, zbog čega bi gospodarstvo Unije moglo postati još više ovisno o teškoćama pogođenim bankama u eurozoni, objavio je u utorak think thank New Financial.

Brexit će najvjerojatnije rezultirati promjenom smjera politike EU-a o tržištima kapitala, predviđaju u New Financialu, upozoravajući da će EU izgubiti većinu stručnog znanja o tržištima i regulativi koje se desetljećima stjecalo u Velikoj Britaniji.

Pritom će se i nakon brexita glavnina aktivnosti tržišta kapitala u EU odvijati u Velikoj Britaniji, posebice u sektorima poput trgovanja i upravljanja imovinom, što znači da neće biti bazirane u bloku, predviđaju oni.

Prema New Financialu, Britanija trenutno čini gotovo trećinu svih aktivnosti tržišta kapitala u EU - više nego Francuska i Njemačka zajedno.

Gubitak Britanije znači da će udjel EU-a na globalnom tržištu kapitala pasti sa 21 na 14 posto, odnosno na trećinu američkog ili na razinu kineskog udjela.

"Ukratko – tržišta kapitala u EU bit će značajno manja i slabije razvijena nego što su danas, a gospodarstvo EU-a bit će još više ovisno o posrnulom bankarskom sektoru nego što je danas slučaj", navodi se u izvješću.

Tržišta kapitala, poput sredstava namaknutih putem izdavanja dionica i obveznica, umanjuju ovisnost gospodarstava o kreditima banaka, podsjeća Reuters.

Odlazak Britanije iz EU-a za taj će blok značiti gubitak najvećeg financijskog središta, iako je više od 300 upravitelja imovinom, platformi za trgovinu, banaka i osiguravatelja koji posluju u Britaniji već otvorilo baze u EU-u kako bi se lakše nosili s posljedicama svim mogućih raspleta brexita.

Francuska i Njemačka imat će duopol u 21 od 24 aktivnosti, poput trgovanja izvedenicama, bankarstva, poduzetničkog kapitala i trgovanja valutama, pri čemu će Francuska biti najveće tržište u mnogim najvažnijim segmentima, predviđaju u New Financialu.

Unija u kojoj je Francuska najveće tržište vjerojatno će izgledati sasvim drugačije od one u kojoj je najveće tržište bila Velika Britanija, naglašavaju autori izvješća.

EU je usvojio nekoliko zakona o stvaranju unije tržišta kapitala kako bi potaknuo kompanije da više novca pribavljaju izdanjem dionica ili obveznica i time smanje ovisnost o bankama.

Tagovi: Francuska, Brexit, London, Velika Britanija
PROČITAJ I OVO
HPB nudi kredite za obnovu stambenih zgrada nakon potresa
PONUDA
HPB nudi kredite za obnovu stambenih zgrada nakon potresa
ZAGREB - Hrvatska poštanska banka (HPB) izvijestila je u ponedjeljak da kreće s kreditima za obnovu stambenih zgrada oštećenih potresom, koji će se odobravati uz fiksnu kamatnu stopu od 2,99 posto, odnosno efektivnu kamatnu stopu (EKS) od 3,03 posto.
Kreditne institucije započinju s obradom i razmjenom podataka o novčanim obvezama svojih klijenata
PODACI
Kreditne institucije započinju s obradom i razmjenom podataka o novčanim obvezama svojih klijenata
ZAGREB – Kreditne institucije započinju s obradom i razmjenom podataka u Osnovnom sustavu registra (OSR sustav) posredstvom Hrvatskog registra obveza po kreditima d.o.o., priopćeno je iz Hrvatske udruge banaka.
HBOR: Obrtna sredstva za ruralni razvoj uz kamatnu stopu 0,5 posto
KREDITI
HBOR: Obrtna sredstva za ruralni razvoj uz kamatnu stopu 0,5 posto
ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede i HBOR pripremili su novi financijski instrument "Obrtna sredstva za ruralni razvoj", za koji je osigurano 130 milijuna kuna, a kredite će odobravati izravno HBOR, uz kamatnu stopu od 0,5 posto, dok će korisnici biti oslobođeni svih naknada.
Zagrebačka banka neće isplatiti dividendu
DIVIDENDA
Zagrebačka banka neće isplatiti dividendu
ZAGREB - Iz najave sjednice glavne skupštine Zagrebačke banke koja će se održati 8. srpnja ove godine razvidno je kako Zaba ove godine neće isplatiti dividendu.
Neizbježna konsolidacija među najvećim europskim bankama
SPAJANJA
Neizbježna konsolidacija među najvećim europskim bankama
FRANKFURT - Spajanje velikih banaka širom Europe je neizježno, ali ne treba ga očekivati odmah nego će doći u 2021. i 2022. godini, piše magazin Euromoney pozivajući se na riječi neimenovanog izvršnog direktora jedne banke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE