GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Financijske institucije i korporacije imat će važnu ulogu u ESG revoluciji

Financijske institucije i korporacije imat će važnu ulogu u ESG revoluciji
KONFERENCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.09.2022 / 16:21
Autor: SEEbiz
ZAGREB – U organizaciji Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO) i pod pokroviteljstvom Eurizon Asset Management Croatia d.o.o. održana je konferencija „Pridružite se ESG revoluciji“.

Konferencija je ponudila zanimljive odgovore na pitanja kako najpametnije i dugoročno ulagati imajući u vidu globalne izazove, uključujući one vezane uz klimatske promjene i degradaciju okoliša. Konferencija je okupila brojne domaće i strane stručnjake koji su raspravljali o jednoj od najrelevantnijih poslovnih tema današnjice te su, kroz konkretne primjere i raspravu, ponudili korisna rješenja za korporacije i poslovnu zajednicu.

Obraćajući se posjetiteljima konferencije na otvorenju Hrvoje Pauković, direktor Hrvatskog ureda za osiguranje istaknuo je kako su ESG teme više od trenda, one su potreba na koju tržište mora odgovoriti.

„U svojoj srži osiguranje je usredotočeno na upravljanje rizicima – a to je neodvojivo od ESG principa bez obzira govorimo li o okolišu, društvu ili upravljanju. Osiguratelji su oduvijek svoje poslovanje bazirali na robusnom upravljanju procesima i razumijevanju svih rizika, uključivši i onih vezanih uz okoliš i klimatske promjene. Hrvatski ured za osiguranje i društva za osiguranje postavili su održivo poslovanje kao jedan od svojih prioriteta i već su razvili svoje poslovne strategije na održivim temeljima te prilikom donošenja odluka o ulaganju uzimaju u obzir okolišne, društvene i upravljačke (ESG) čimbenike za ostvarivanje ciljeva održivog razvoja. Značajan udio ekonomskih gubitaka od prirodnih katastrofa u Europi je neosiguran, stoga je potrebna odgovarajuća prevencija te korištenje osiguranja kako bi se osiguralo učinkovito osigurateljno pokriće u holističkom pristupu upravljanju rizicima“, rekao je Pauković.

Tijekom konferencije naglašeno je kako je koncept održivog poslovanja postao jedan od ključnih prioriteta, a među ostalim temama ponuđen je i odgovor kako se nositi s globalnim izazovima razvijajući nove vrijednosti za korporacije kroz suradnju s ulaganjima.

„Tijekom posljednjih 25 godina Eurizon je konstantno predan održivosti i kontinuiranim inovacijama. Smatramo da je važno imati podatke na raspolaganju kako ne bismo upali u rizik greenwashinga, a regulacija svakako pomaže u pružanju jedinstvenih modela transparentnosti. Međutim, važno je da i poduzeća u koja ulažemo usvoje snažan i jasan model upravljanja, što je nedvojbeno naša posebnost koja bi nam trebala pomoći u budućnosti, dok radimo na ostvarenju naših neto nultih obveza. Mi u Eurizon Asset Management Croatia bit ćemo posvećeni implementaciji tih politika i praksi i na hrvatskom tržištu“, istaknuo je Marin Hrešić, predsjednik Uprave Eurizon Asset Management Croatia d.o.o.

Regulatorni okvir i okruženje te njihov doprinos ubrzanju ulaganja također su bili predmet rasprave. Govoreći o ovim temama, Ante Žigman, predsjednik Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA) iznio je ključne informacije vezane uz ESG tranziciju u Hrvatskoj.
„Financijske institucije igraju značajnu ulogu u pružanju podrške zelenoj tranziciji. One osiguravaju financiranje održivim industrijama i pomažu ulagačima da usmjere kapital prema ulaganjima koja donose prednosti po okolišnim, društvenim i upravljačkim kriterijima,“ kazao je Žigman, predsjednik Upravnog vijeća Hanfe, istaknuvši kako su nefinancijski izvještaji poduzeća osnova za uspostavu ekosustava održivog financiranja.

„Ojačanje nefinancijskog izvještavanja postiže se kroz EU regulatorne pakete,“ objasnio je Žigman te izdvojio najbitnije: Uredbu o objavama povezanim s održivosti u sektoru financijskih usluga, Uredbu o taksonomiji, izmjenu pratećeg zakonodavstva (set od 6 propisa objavljen nastavno na stupanje na snagu Uredbe o objavama povezanim s održivosti u sektoru financija i Uredbe o taksonomije) te Direktivu o korporativnom izvještavanju o održivosti, koja je trenutno u pripremi.

„Drago mi je da domaći investicijski fondovi počinju prepoznavati važnost održivosti, kao i potencijalne prilike koje održivo financiranje nudi,“ izjavio je Žigman, istaknuvši da je trenutno odobreno šest napajajućih UCITS fondova koji promoviraju okolišne i/ili socijalne karakteristike ili im je investicijski cilj ulagati u održiva ulaganja (napajajući fondovi najmanje 85 % svoje imovine ulažu u glavne fondove), dok su u rujnu odobrene bitne izmjene prospekata za još 9 fondova te je osnovan jedan novi fond koji promoviraju okolišne i/ili socijalne karakteristike. „Ukupna neto imovina svih tih fondova iznosi nešto više od milijardu i pol kuna,“ zaključio je Žigman.

Jedan od ključnih dionika koji ima veliki utjecaj i može određivati tempo cijelom tržištu su financijske institucije. Govoreći o tome što je do sada učinjeno i koji su ključni benefiti koje financijske institucije mogu dati ESG revoluciji, Dinko Lucić, predsjednik Uprave Privredne banke Zagreb d.d. rekao je:

„Zbog svoje društvene važnosti i utjecaja određene banke su već uključile ESG kriterije u svoje poslovne strategije i planove; a među njima svakako prednjači i Intesa Sanpaolo - razvili smo ili redizajnirali održive proizvode za naše klijente, radili na standardiziranom upitniku za klijente, prilagodili kreditne procese i interne procedure, educirali zaposlenike, klijente i zajednicu. U PBZ-u smo već integrirali ESG aspekte u naše poslovanje, ali da bismo postigli održivu budućnost, svi se moramo posvetiti istom cilju. Kroz mehanizme održivog financiranja, banke su partneri s tvrtkama koje svjesno, svojim poslovnim, okolišnim i društvenim učinkom, pokreću promjene koje donose poslovnu vrijednost kao i bolje rezultate za ljude i zemlju“.

Tagovi: Hrvatski ured za osiguranje, Hrvoje Pauković, Dinko Lucić, privredna banka Zagreb, Ante Žigman, hanfa
PROČITAJ I OVO
HPB ušla u top pet banaka u Hrvatskoj prema imovini
USPJESI
HPB ušla u top pet banaka u Hrvatskoj prema imovini
ZAGREB – Rekordna profitabilnost, povećanje imovine i uspješno pravno pripajanje NHB-a obilježili su 2023.; započinje nova faza razvoja
Donacijom PBZ grupe preuređena i opremljena igraonica osječkog Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje
DONACIJE
Donacijom PBZ grupe preuređena i opremljena igraonica osječkog Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje
OSIJEK – Centar za pružanje usluga u zajednici Klasje iz Osijeka dobio je donaciju u iznosu od 25.745,99 eura kojom je preuredio i opremio igraonicu.
UBS smanjuje bonuse
POTEZI
UBS smanjuje bonuse
BERN - UBS Group AG smanjio je svoj bonus fond za prošlu godinu za 14% nakon teže godine za sklapače poslova i trgovce, budući da švicarska banka povećava svoje ciljeve uštede troškova usred integracije Credit Suisse.
Italija prodaje 12,5% udjela u banci Monte dei Paschi di Siena
PRODAJA
Italija prodaje 12,5% udjela u banci Monte dei Paschi di Siena
RIM - Italija prodaje oko 12,5% Banca Monte dei Paschi di Siena SpA za najmanje 653 milijuna eura (708 milijuna dolara) u sklopu plana vlade Giorgie Meloni da izađe iz vlasništva ovog zajmodavca.
BRICS-ova banka najavila zajmove od pet milijardi dolara u 2024.
ZAJMOVI
BRICS-ova banka najavila zajmove od pet milijardi dolara u 2024.
PEKING - Razvojna banka skupine gospodarstava u nastajanju BRICS namjerava u ovoj godini dodijeliti zajmove u ukupnom iznosu od približno pet milijardi dolara, rekao je u utorak njezin potpredsjednik Zhou Qiangwu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE