GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Financial Times: Ruski financijski sektor se oporavlja

Financial Times: Ruski financijski sektor se oporavlja
OPORAVAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.04.2022 / 22:25
Autor: SEEbiz / BETA

LONDON - Iako se oporavak ruskog rublja pogrešno koristi kao dokaz da Rusija izlazi na kraj sa sankcijama Zapada, postoje znakovi da se financijski sektor te zemlje oporavlja poslije početnog šoka zbog uvođenja kaznenih mjera Moskvi, piše londonski Financial Times.

Britanski list navodi da ekonomisti Instituta za međunarodne financije (IIF), Elina Ribakova i Benjamin Hilgenstock, ispravno ukazuju da skok vrijednosti rublja nikoga ne bi trebao iznenaditi. Uvoz je znatno opao, kamatne stope su udvostručene, uvedena je oštra kontrola kapitala, a Rusija prodajom nafte i plina nastavlja akumulirati prihode iz inozemstva.

Ruski prihodi od nafte i plina su “apsolutno monstruozni”, navodi FT, pozivajući se na procjenu IIF-a da je Rusija u ožujku zarađivala više od milijardu dolara dnevno, što će joj, ako ne bude promjene u prodaji tih energenata, pomoći da nadoknadi dio deviznih rezervi središnje banke, zamrznutih od Zapada.

Iako su operacije ruske središnje banke u vezi s deviznim rezervama ograničene zbog sankcija, Rusija bi zbog visokog suficita trebala biti u stanju povratiti “izgubljene rezerve” u relativno kratkom vremenskom periodu, prenosi list navode IIF-a.

Djeluje da se i ruski bankarski sektor stabilizirao, nakon što su građani podigli veliku količinu novca s računa u prvim danima nakon ruskog napada na Ukrajinu, navodi se.

IIF zaključuje da će Zapad, ako želi zadržati pritisak na Rusiju, a osobito ako ga želi pojačati, morati stalno proširivati sankije, na primjer izbacivanjem više ruskih banaka iz međunarodnog sistema plaćanja SWIFT, navodi londonski dnevnik.

Sljedeći veliki korak, međutim, bio bi embargo na izvoz nafte i plina, koji stručnjaci IIF-a procjenjuju kao moguć, dodaje list.

Analitičari Financial Timesa vjeruju da su vjerojatni sljedeći koraci daljnje pooštravanje sankcija ruskom financijskom sektoru, uz potencijalno isključenje dodatnih ruskih institucija iz sistema SWIFT.

Oni navode i da je sve manje vjerojatno da će se protivljenje embargu na uvoz ruskih energenata, koje je i dalje prilično veliko u mnogim europskim zemljama, moći održati duži vremenski period ako se pojave novi dokazi o ruskim ratnim zločinima u Ukrajini.

Tagovi: Financial Times, ruski financijski sektor, sankcije Rusiji, rublja, Swift
PROČITAJ I OVO
Banka Slovenije jača aktivnosti za veću financijsku pismenost
NAPORI
Banka Slovenije jača aktivnosti za veću financijsku pismenost
LJUBLJANA - Banka Slovenije je pojačala svoje aktivnosti na području financijskog opismenjavanja. "Unatoč svim dosadašnjim naporima, financijska pismenost je relativno niska, ali smo također utvrdili da smo kao društvo uspješniji ako ljudi razumiju gospodarsko okruženje i financijski sustav", sažeo je razloge Boštjan Vasle, guverner Banke Slovenije. za ovo za STA.
Blagi rast dobiti i prihoda Intese Sanpaolo u 2022.
SOLIDNO
Blagi rast dobiti i prihoda Intese Sanpaolo u 2022.
MILANO . Intesa Sanpaolo je prošle godine ostvarila neto dobit od 4,35 milijardi eura, što je četiri posto više nego u 2021.
Sberbank pokreće svoju DeFi platformu
POTEZI
Sberbank pokreće svoju DeFi platformu
ZAGREB - Najveća ruska banka, Sberbank, radi na pokretanju svoje platforme za decentralizirano financiranje (DeFi), pripremajući se za testiranje proizvoda za nekoliko mjeseci.
Zaba pojednostavila kreditiranje malih poduzetnika
KREDITI
Zaba pojednostavila kreditiranje malih poduzetnika
ZAGREB – Zagrebačka banka uvela je za male poduzetnike predodobrene kredite uz brzu i jednostavnu realizaciju. Personalizirana ponuda, manje dokumentacije i brže odobrenje neke su od prednosti za mala poduzeća.
Računi sve većeg broja Nijemaca u minusu
PROBLEMI
Računi sve većeg broja Nijemaca u minusu
BERLIN - Poskupljenja u protekla tri mjeseca su ostavila pustoš na bankovnim računima građana: već svaki sedmi korisnik bankovnih računa u Njemačkoj je u tom razdoblju dospio u minus, odnosno svoje tekuće troškove plaća dispokreditom svoje banke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE