GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Federacija BiH: Kamate povećane samo za nenamjenske potrošačke kredite

Federacija BiH: Kamate povećane samo za nenamjenske potrošačke kredite
KAMATNE STOPE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.10.2020 / 07:26
Autor: SEEbiz / indikator.ba
SARAJEVO - Samo nenamjenski potrošački krediti za stanovništvo zabilježili su rast kamate i to je bilo trenutno, kazao je Jasmin Mahmuzić, direktor Agencije za bankarstvo FBiH.

Mediji su, pozivajući se na izvještaje regulatora o bankarskom sektoru, izvijestili o povećanju kamatnih stopa na kredite za stanovništvo.

Prema izvještaju Agencije za bankarstvo FBiH, kamatne stope na kratkoročne kredite odobrene privredi u FBiH umanjene su s 2,55 posto (31. decembar 2019.) na 2,40 posto (30. juni 2020.), a na kratkoročne kredite stanovništvu povećane su s 14,02 na 15,31 posto. Kad je riječ o dugoročnim kreditima privredi, kamatna stopa je povećana s 3,67 na 3,83 posto, a stanovništvu s 6,74 na 6,84 posto.

- Imali smo nezantan pad u potražnji za kreditima, ali nemamo neki značajniji udar na ključne bankarske pokazatelje, likvidnost je više nego dobra i nemamo nikakvog razloga da budemo zabrinuti i da govorimo o nekom značajnijem uticaju na bankarski sektor. Ponavljam, ne možemo govoriti o nekom pobećanju kamata, kazao je Mahhmuzić u izjavi za O kanal.

Takođe, istim povodom u Mahmuzić je kazao za Avaz da su i ranije primjećivali slične trendove te da od kvartala do kvartala postoje promjene kamatne stope.

- Ograničen kreditni rast i smanjen obim ostalih poslovnih aktivnosti imat će za posljedicu smanjenje redovnih prihoda u ovoj i narednoj godini. Prvi efekti su vidljivi na poslovnom rezultatu za prvih šest mjeseci u odnosu na isti period prethodne godine, koji je manji za 42 posto, kazao je.

On navodi kako BiH ne očekuje crni scenarij početkom naredne godine, kao što se to predviđa u nekim država EU u kojima istječe odluka o moratoriju na otplatu kredita.

- To se neće dogoditi jer smo mi svojom odlukom predvidjeli da moratorij praktično može trajati do kraja iduće godine. Građani krajem decembra mogu podnijeti zahtjev da im se odobri moratorij na šest mjeseci, a privrednici mogu iskoristiti mogućnost grejs perioda u trajanju od 12 mjeseci, naveo je Mahmuzić.

Tagovi: Federacija BiH, Jasmin Mahmuzić, Agencija za bankarstvo FBiH
PROČITAJ I OVO
HPB ušla u top pet banaka u Hrvatskoj prema imovini
USPJESI
HPB ušla u top pet banaka u Hrvatskoj prema imovini
ZAGREB – Rekordna profitabilnost, povećanje imovine i uspješno pravno pripajanje NHB-a obilježili su 2023.; započinje nova faza razvoja
Donacijom PBZ grupe preuređena i opremljena igraonica osječkog Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje
DONACIJE
Donacijom PBZ grupe preuređena i opremljena igraonica osječkog Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje
OSIJEK – Centar za pružanje usluga u zajednici Klasje iz Osijeka dobio je donaciju u iznosu od 25.745,99 eura kojom je preuredio i opremio igraonicu.
UBS smanjuje bonuse
POTEZI
UBS smanjuje bonuse
BERN - UBS Group AG smanjio je svoj bonus fond za prošlu godinu za 14% nakon teže godine za sklapače poslova i trgovce, budući da švicarska banka povećava svoje ciljeve uštede troškova usred integracije Credit Suisse.
Italija prodaje 12,5% udjela u banci Monte dei Paschi di Siena
PRODAJA
Italija prodaje 12,5% udjela u banci Monte dei Paschi di Siena
RIM - Italija prodaje oko 12,5% Banca Monte dei Paschi di Siena SpA za najmanje 653 milijuna eura (708 milijuna dolara) u sklopu plana vlade Giorgie Meloni da izađe iz vlasništva ovog zajmodavca.
BRICS-ova banka najavila zajmove od pet milijardi dolara u 2024.
ZAJMOVI
BRICS-ova banka najavila zajmove od pet milijardi dolara u 2024.
PEKING - Razvojna banka skupine gospodarstava u nastajanju BRICS namjerava u ovoj godini dodijeliti zajmove u ukupnom iznosu od približno pet milijardi dolara, rekao je u utorak njezin potpredsjednik Zhou Qiangwu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE