GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Europska središnja banka vrši pritisak na Raiffeisen da napusti Rusiju

Europska središnja banka vrši pritisak na Raiffeisen da napusti Rusiju
PRITISCI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.03.2023 / 11:52
Autor: SEEbiz
FRANKFURT - Europska središnja banka vrši pritisak na austrijsku Raiffeisen banku da zatvori svoje visokoprofitabilne operacije u Rusiji, potvrdilo je Reutersu pet obaviještenih izvora.

Pritisak dolazi nakon što je visoki američki dužnosnik za sankcije iznio zabrinutost oko Raiffeisenovih operacija u Rusiji tijekom posjeta Beču prošlog mjeseca, rekla je druga osoba upoznata s tim pitanjem, koja je zamolila da ne bude imenovana zbog osjetljivosti.

Pritisak Washingtona i ECB-a povećava rizik za Austriju i njezinu drugu po veličini banku, koja igra ključnu ulogu u ruskom gospodarstvu, ali i sve sporniju dok se ne nazire kraj rata u Ukrajini. Mnoge zapadne kompanije, uključujući francusku banku Societe Generale, već su napustile Rusiju.

Iako ECB ne traži od Raiffeisena da odmah napusti zemlju, želi plan za smanjenje poslovanja, rekla su dva izvora. Jedna je osoba rekla da bi takav plan mogao uključivati prodaju ili zatvaranje ruske podružnice.

"Tražili smo od banaka da pomno prate svoje poslovanje u Rusiji, au idealnom slučaju da ga smanje što je više moguće", rekao je glasnogovornik ECB-a.

Raiffeisen, međutim, još ne namjerava predstaviti takav plan, tvrde izvori, a neki dužnosnici austrijske vlade taj pritisak vide kao neopravdano strano uplitanje.

Raiffeisen je sada najvažnija zapadna banka u Rusiji, koja ostvaruje oko četvrtinu transfera eura u zemlju, iako su druge banke, poput talijanske UniCredit, još uvijek prisutne.

Dužnosnici ECB-a nerado vrše pritisak na Raiffeisen da odmah proda rusku podružnicu, strahujući od financijskog udara koji bi to moglo prouzročiti nakon višetjednih globalnih bankovnih previranja, rekao je jedan izvor.

Glasnogovornik austrijskog ministarstva financija rekao je da, iako nema povratka na status quo u odnosima s Rusijom, "većina" međunarodnih kompanija, uključujući banke, ostaje tamo.
...

Tagovi: Europska središnja banka, Raiffeisen, RusijA
PROČITAJ I OVO
Sberbank isplaćuje rekordne dividende
DIVIDENDA
Sberbank isplaćuje rekordne dividende
MOSKVA - Nadzorni odbor ruske Sberbanke preporučio je isplatu rekordnih dividendi od 750 milijardi rubalja (8,03 milijarde dolara), odnosno 50 posto neto dobiti banke, rekao je direktor banke German Gref.
Vlaho preuzima poziciju predsjednika Uprave Bank Austria, Ćubela novi predsjednik Uprave Zabe
KARIJERE
Vlaho preuzima poziciju predsjednika Uprave Bank Austria, Ćubela novi predsjednik Uprave Zabe
ZAGREB – Dalibor Ćubela novi je predsjednik Uprave Zagrebačke banke te će zamijeniti Ivana Vlahu koji preuzima poziciju predsjednika Uprave UniCredit Bank Austria. Nova imenovanja podliježu odobrenju nadzornih tijela.
HUB: Vjerojatno počinje ciklus pada kamatnih stopa
KAMATNE STOPE
HUB: Vjerojatno počinje ciklus pada kamatnih stopa
ZAGREB - Hrvatska udruga banaka objavila je "HUB Analize 78: Inflacija i kamatne stope: nova stvarnost 2024." gdje se istražuju dva ekonomska scenarija u europodručju za ovu godinu i početak 2025., odnosno predviđa se daljnje kretanje inflatornih pritisaka i kamatnih stopa za koje se ističe da počinju padati.
UBS: Pet valova otpuštanja počinje u lipnju
OTPUŠTANJA
UBS: Pet valova otpuštanja počinje u lipnju
BEČ - Otkazi u sklopu programa rezanja troškova švicarskog bankarskog diva UBS-a, najavljenog nakon preuzimanja Credit Suisse, odvijat će se u pet valova ove godine počevši od lipnja, izvijestile su u nedjelju novine SonntagsZeitung.
Radović: Geopolitičke tenzije ne ugrožavaju crnogorski bankarski sektor
SMIRIVANJE
Radović: Geopolitičke tenzije ne ugrožavaju crnogorski bankarski sektor
PODGORICA - Pozitivni trendovi crnogorskog bankarskog sektora svjedoče o njegovoj stabilnosti, koja nije ugrožena geopolitičkim tenzijama i brojnim vanjskim šokovima, izjavila je guvernerka Centralne banke (CBCG) Irena Radović.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE