GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EU privremeno isključio skupinu velikih banaka iz prodaje obveznica

EU privremeno isključio skupinu velikih banaka iz prodaje obveznica
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.06.2021 / 17:33
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Europska unija privremeno je isključila skupinu velikih banaka, uključujući talijanski UniCredit, iz prodaje obveznica zbog kršenja propisa o ravnopravnom tržišnom natjecanju.

Europska komisija pomno će ispitati jesu li banke koje su prekršile propise o tržišnom natjecanju poduzele potrebne mjere kako bi spriječile spornu praksu i ponavljanje takvih slučajeva, navodi Bruxelles početkom tjedna u priopćenju za Reuters.

“Do završetka provjere te institucije bit će u mreži primarnih dilera, ali ih se neće pozivati na sudjelovanje u pojedinačnim sindiciranim transakcijama", dodala je EK.

Nisu precizirali o kojim je bankama riječ, ali glasnogovonica EK ukazala je na tri slučaja kartelskog udruživanja u protekle tri godine u kojima je sudjelovalo 10 najvećih banaka sa statusom primarnih dilera, posrednika u distribuciji i trgovini obveznicama.

EK je u dva odvojena slučaja u travnju i svibnju za kršenje propisa o tržišnom natjecanju kartelskim udruživajem u prodaji obveznica izrekao novčane kazne UniCreditu, Bank of America, Credit Agricoleu, Natixisu, Nomuri i Natwest Marketu (nekadašnji Royal Bank of Scotland).

Deutsche Bank također je bio dio jednog od kartela ali nije kažnjen jer je obavijestio Komisiju o kršenju propisa.

Barclays, Citigroup, JPMorgan i Natwest kažnjeni su 2019. za dogovaranje cijena na tržištu valuta.

Skupina spada među 39 primarnih dilera u EU koji u ime Bruxellesa vode sindiciranu prodaju obveznica, prodajući ih izravno ulagačima za visoke naknade. To bi ih trebalo potaknuti da sudjeluju i u prodajama s nižim naknadama, koje će EU pokrenuti u rujnu.

Glasnogovornici UniCredita, Nomure, Bank of America, Barclaysa, Natixisa, Credit Agricolea, NatWesta, Deutsche Banka, Citija i JPMorgana nisu željeli komentirati informaciju o isključenju iz prodaje obveznica.

Glasnogovornica EK istaknula je da će banke "u određenom trenutku" ponovo moći sudjelovati u prodajama.

EU je u utorak pribavio 20 milijardi eura prodajom prve obveznice za financiranje fonda za oporavak europskog gospodarstva od koronakrize, podsjeća Reuters. Potražnja je prema podacima na stranici EK bila sedam puta veća od ponuđenog iznosa.

Glavni menadžeri izdanja bili su BNP Paribas, DZ Bank, HSBC, IMI-Intesa Sanpaolo i Morgan Stanley, a asistirali su im Danske Bank i Santander.

Tagovi: Europska unija, UniCredit, Bank of America, Credit Agricole, Barclays, Citigroup, JPMorgan, Natwest
PROČITAJ I OVO
Nova KBM nakon preuzimanja od strane OTP-a dobila nove nadzornike
NADZORNICI
Nova KBM nakon preuzimanja od strane OTP-a dobila nove nadzornike
MARIBOR - Nova KBM dobila je i nove supervizore nakon uspješnog preuzimanja od strane mađarske bankarske grupe OTP. To su postali Imre Bartalan, Tunde Barabas, Sandor Istvan Patakl, Marko Košak, Tamas Bernath i Dorothea Nikolaeva Nikolova-Iltcheva, navodi se u današnjoj objavi na Ajpesu.
Softbank s neočekivanim kvartalnim gubitkom
GUBITAK
Softbank s neočekivanim kvartalnim gubitkom
TOKYO - Japanska Softbank grupa neočekivano je zabilježila gubitak od 783 milijarde jena (5,5 milijardi eura) u trećem kvartalu, koji za grupu završava krajem prosinca. Veliki udarac poslovanju ovog investicijskog diva bilo je usporavanje tehnološkog sektora, prenosi francuska novinska agencija AFP.
BNP Paribas iznevjerio očekivanja, ali povećao ciljeve
REZULTATI
BNP Paribas iznevjerio očekivanja, ali povećao ciljeve
PARIZ - BNP Paribas, najveći zajmodavac u eurozoni, objavio je neto dobit nižu od očekivane u četvrtom tromjesečju, budući da su skok njezinih troškova rizika i viši operativni troškovi neutralizirali procvat u prodaji trgovanja.
OTP završio preuzimanje Nove KBM, slijedi integracije sa SKB bankom
PROCEDURA
OTP završio preuzimanje Nove KBM, slijedi integracije sa SKB bankom

LJUBLJANA - Mađarska bankarska grupa OTP uspješno je završila preuzimanje Nove KBM i tako postala službeni vlasnik mariborske grupe, a slijedi proces integracije Nove KBM sa SKB bankom, koji bi trebao trajati godinu i pol.

Banka Slovenije jača aktivnosti za veću financijsku pismenost
NAPORI
Banka Slovenije jača aktivnosti za veću financijsku pismenost
LJUBLJANA - Banka Slovenije je pojačala svoje aktivnosti na području financijskog opismenjavanja. "Unatoč svim dosadašnjim naporima, financijska pismenost je relativno niska, ali smo također utvrdili da smo kao društvo uspješniji ako ljudi razumiju gospodarsko okruženje i financijski sustav", sažeo je razloge Boštjan Vasle, guverner Banke Slovenije. za ovo za STA.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE