GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EU neće pomoći Crnoj Gori u otplati duga kineskoj Exim banci

EU neće pomoći Crnoj Gori u otplati duga kineskoj Exim banci
ODLUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.04.2021 / 08:31
Autor: SEEbiz
PODGORICA - Evropska unija neće uskočiti u otplatu zajma od milijardu eura koji je Crna Gora uzela od Izvozno-uvozne banke Kine (Exim banke), rekao je portparol EU Peter Stano.

- Mnogo radimo sa Crnom Gorom kako bismo im pomogli na putu usklađivanja sa standardima i reformama EU. Nastavit ćemo tako i dalje, ali nećemo otplaćivati njihove dugove trećim stranama, rekao je Stano u video datoteci objavljenoj na veb sajtu srpske novinske agencije Tanjug ranije ove nedjelje.

Prošlog mjeseca, zamjenik crnogorskog premijera Dritan Abazović pozvao je EU da pomogne njegovoj zemlji u otplati kredita u koraku kojim bi se suzbio kineski utjecaj.

- Molim vas da nam pomognete da kredit zamijenimo [zajmom] neke evropske banke, rekao je Abazović.

- Govoreći posebno o Crnoj Gori i Kini, EU ima zabrinutost zbog socijalnih, ekonomskih i finansijskih efekata nekih kineskih investicija. Postoji rizik od makroekonomskih disbalansa i zavisnosti od duga, rekao je Stano.

Međutim, rizik da će uzeti takve kredite mora biti odgovornost crnogorske vlade, napomenuo je Stano.

Crna Gora je 2014. godine potpisala sporazum o kreditu od 944 miliona dolara od kineske Exim banke po godišnjoj kamatnoj stopi od 2% i sa šestogodišnjim grejs periodom za izgradnju autoputa koji bi povezivao luku Bar sa granicom sa Srbijom.

- Kredit predstavlja trećinu našeg duga, rekao je Abazović odboru EU za vanjske poslove u Evropskom parlamentu u martu.

Vlada Crne Gore planira otplatiti prvu tranšu zajma iz svog budžeta 2021. godine, rekao je bivši ministar finansija Darko Radunović 2019. godine.

Tagovi: Exim banka, autoput Bar-Boljare, Dritan Abazović, Vlada Crne Gore, Peter Stano
PROČITAJ I OVO
I u Hrvatskoj sve više zombi poduzeća
HNB
I u Hrvatskoj sve više zombi poduzeća
ZAGREB - Unatoč sve bržem oporavku gospodarske aktivnosti, ukupna izloženost domaćeg financijskog sustava sistemskim rizicima zadržala se na povišenoj razini, upozorila je jučer Hrvatska narodna banka nakon sjednice Savjeta.
Zagrebačkoj banci 100 milijuna eura za kredite klijentima pogođenima krizom
KREDITI
Zagrebačkoj banci 100 milijuna eura za kredite klijentima pogođenima krizom
ZAGREB - UniCreditu je kroz Paneuropski jamstveni fond odobreno 300 milijuna eura za kredite klijentima pogođenima krizom, a od tog iznosa 100 milijuna eura ići će Zagrebačkoj banci, priopćili su u četvrtak iz te banke.
Savjet HNB-a: Sistemski rizici financijskog sustava i dalje na povišenoj razini
RIZICI
Savjet HNB-a: Sistemski rizici financijskog sustava i dalje na povišenoj razini
ZAGREB - Unatoč sve bržem oporavku gospodarske aktivnosti, ukupna izloženost domaćeg financijskog sustava sistemskim rizicima zadržala se na povišenoj razini, ocjenjuje u srijedu Hrvatska narodna banka (HNB) u priopćenju sa sjednice Savjeta HNB-a.
Štednja građana u Crnoj Gori 1,8 milijardi eura
ŠTEDNJA
Štednja građana u Crnoj Gori 1,8 milijardi eura
PODGORICA - Štednja građana u Crnoj Gori povećana je za 70,4 miliona eura i na kraju marta je iznosila 1,8 milijardi eura, saopšteno je iz Centralne banke (CBCG).
Addiko bank ostvarila dobit u prvom kvartalu 2021.
U PLUSU
Addiko bank ostvarila dobit u prvom kvartalu 2021.
BEČ - Addiko bank AG ostvarila je dobit od 5,0 milijuna eura nakon oporezivanja u prvom kvartalu 2021. godine, nakon minusa od 8,4 milijuna eura u istom kvartalu prethodne godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE