GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Erste je prva financijska institucija koja se pridružila inicijativi Europske komisije - Obećanje o zelenoj potrošnji

Erste je prva financijska institucija koja se pridružila inicijativi Europske komisije - Obećanje o zelenoj potrošnji
ZELENA POTROŠNJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.06.2021 / 14:06
Autor: SEEbiz
BEČ - Kao prva financijska institucija u Europi, Erste Grupa pridružila se inicijativi Europske komisije Obećanje o zelenoj potrošnji (European Commission's Green Consumption Pledge) kako bi ubrzala svoj doprinos održivom gospodarskom oporavku.

Obećanje o zelenoj potrošnji prva je inicijativa u sklopu Nove strategije za potrošače EU i dio je Europskog sporazuma o klimi. Uz prvih pet kompanija koje su se inicijativi pridružile početkom ove godine, Erste Grupa je među šest kompanija koje sudjeluju u pilot projektu ove inicijative.

„Pozdravljam obvezivanje ovih šest poduzeća u pogledu konkretnih mjera za veću održivu proizvodnju i potrošnju, osim onoga što je propisano pravom EU-a. Ta odlučnost da se pojača djelovanje u području klime pokazuje napore koje europski potrošači žele vidjeti. Do sada je jedanaest tvrtki već sudjelovalo u Zelenom obećanju i radujem se još većem broju u budućnosti.“ ,objašnjava Didier Reynders, povjerenik Europske komisije za pravosuđe.

Bankarska se grupa obvezuje na osiguravanje raspoloživosti održivih investicijskih proizvoda i pružanje boljih informacija svojim klijentima kako bi bili u mogućnosti donositi utemeljene i održive odluke. Pridruživanje Obećanju o zelenoj potrošnji stavlja dodatan naglasak na ambicije Erste Grupe prema nastavku ulaganja napora u održivije društvo i gospodarstvo te označava još jedan važan korak na održivom putu te bankarske grupe. Obveze će se provesti kroz Erste Asset Management (EAM), članicu Erste grupe koja upravlja fondovima i portfeljima. Izvještaji o napretku u izvršavaju obveza Erste Grupe objavljivat će se najmanje na godišnjoj razini na internetskim stranicama Grupe, kao i u izvješću o održivosti.

„Djelovanje na području zaštite okoliša i klime potrebno nam je odmah. Ovo obećanje stoga je još jedno jasno obvezivanje Erstea na jačanje naših ambicija u pogledu ESG-a kao jednog od naših budućih strateških stupova. Nestrpljivo iščekujemo pridruživanje naporima Komisije koja ulaže u izgradnju novog okvira među sektorima i van postojećih regulatornih zahtjeva. Želimo biti aktivan član te zelene tranzicije i vjerujemo da to možemo postići financijskim proizvodima i uslugama koje pružamo klijentima,“ naglasio je predsjednik Uprave Erste Grupe Bernd Spalt.

ODRŽIVA ULAGANJA: ŠIRE PORTFELJ I POVEĆAVAJU TRANSPARENTNOST
S 20-godišnjim iskustvom u održivim ulaganjima, Erste Grupa obvezuje se da će svim klijentima na svih sedam tržišta u srednjoj i istočnoj Europi omogućiti priliku za ulaganje u ESG proizvode uz potporu u obliku transparentnih i dostupnih informacija. Stoga, do kraja 2023. EAM planira za 50 posto povećati broj Erste investicijskih fondova kojima je dodijeljena austrijska oznaka za okoliš (Ecolabel), s 11 na 17. Trenutačno, vrijednost pod upravljanjem u ovom segmentu iznosi 3,4 milijarde eura, što predstavlja gotovo 5% ukupne imovine pod upravljanjem EAM-a. Klijenti će istovremeno češće dobivati obavijesti o najnovijim ESG temama i aktivnostima, na primjer, objavljivanjem 100 članaka o toj temi na financijskom blogu EAM-a do kraja 2023. Do kraja ove godine EAM se nadalje obvezuje da će pružati izvještaje o Ciljevima održivog razvoja za sve Erste investicijske fondove kao i izvještaje o učinku za sve Erste fondove s učinkom (Impact Funds) kojima upravlja EAM te da će izvješće objavljivati na svojoj internetskoj stranici. Obvezujući se i sama na održivo poslovanje kao investitor, podružnica Erste Grupe za upravljanje fondovima i portfeljima sa sjedištem u Beču također će ostvarivati glasačka prava sukladno svojoj Održivoj politici glasanja te redovito objavljivati svoje glasačke odluke na svojoj internetskoj stranici.

Tagovi: Erste Grupa, Europska komisija, Erste Asset Management, obećanje o zelenoj potrošnji, zelena potrošnja
PROČITAJ I OVO
HPB ušla u top pet banaka u Hrvatskoj prema imovini
USPJESI
HPB ušla u top pet banaka u Hrvatskoj prema imovini
ZAGREB – Rekordna profitabilnost, povećanje imovine i uspješno pravno pripajanje NHB-a obilježili su 2023.; započinje nova faza razvoja
Donacijom PBZ grupe preuređena i opremljena igraonica osječkog Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje
DONACIJE
Donacijom PBZ grupe preuređena i opremljena igraonica osječkog Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje
OSIJEK – Centar za pružanje usluga u zajednici Klasje iz Osijeka dobio je donaciju u iznosu od 25.745,99 eura kojom je preuredio i opremio igraonicu.
UBS smanjuje bonuse
POTEZI
UBS smanjuje bonuse
BERN - UBS Group AG smanjio je svoj bonus fond za prošlu godinu za 14% nakon teže godine za sklapače poslova i trgovce, budući da švicarska banka povećava svoje ciljeve uštede troškova usred integracije Credit Suisse.
Italija prodaje 12,5% udjela u banci Monte dei Paschi di Siena
PRODAJA
Italija prodaje 12,5% udjela u banci Monte dei Paschi di Siena
RIM - Italija prodaje oko 12,5% Banca Monte dei Paschi di Siena SpA za najmanje 653 milijuna eura (708 milijuna dolara) u sklopu plana vlade Giorgie Meloni da izađe iz vlasništva ovog zajmodavca.
BRICS-ova banka najavila zajmove od pet milijardi dolara u 2024.
ZAJMOVI
BRICS-ova banka najavila zajmove od pet milijardi dolara u 2024.
PEKING - Razvojna banka skupine gospodarstava u nastajanju BRICS namjerava u ovoj godini dodijeliti zajmove u ukupnom iznosu od približno pet milijardi dolara, rekao je u utorak njezin potpredsjednik Zhou Qiangwu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE