GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Erste i UniCredit tuže Split zbog Spaladium Arene

Erste i UniCredit tuže Split zbog Spaladium Arene
TUŽBA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.12.2021 / 21:02
Autor: SEEbiz / H
SPLIT - Nastavlja se saga oko propalog projekta Spaladium Arene. Erste group bank i UniCredit bank, banke koje su financirale projekt javno-privatnog partnerstva, podnijele su tužbu protiv Grada Splita i privatnog partnera u izgradnji, tvrtke TPN Sportski grad u stečaju.

- Obje banke sa sjedištem u Beču podigle su tužbu pred Trgovačkim sudom u Splitu i traže presudu kojom se raskida Ugovor o javno-privatnom partnerstvu za realizaciju izgradnje četiri objekta Sportsko-poslovnog centra u Lori sklopljen 2007. godine i da se Ugovor o kreditu od 25. travnja 2008, koji su banke sklopile s tvrtkom Sportski grad TPN, danas u stečaju, prenosi na Grad Split', kazao gradonačelnik Ivica Puljak, piše Dalmatinski portal.

Tužbeni zahtjev banaka identičan je zahtjevu koje su banke postavile 2015. godine u arbitražnom postupku. Grad Split uspio je poništiti arbitražu na Visokom trgovačkom sudu, no očito da austrijske banke ne odustaju. Radi se o priličnih 70 milijuna eura. Privatni partner, kojeg su osnovali IGH, Konstruktor i Dalekovod, završio je u stečaju i ne može isplatiti dug pa banke pragmatično traže da račun podmire građani Splita. Da je arbitraža ostala na snazi, to bi se prije ili kasnije dogodilo. Kada se rodila nada da je parničenju došao kraj i da će se tražiti nekakvo drugo rješenje za dovršetak projekta koji je uključivao i poslovni centar s garažom, bečke banke odlučile su se za novi napad.

Punomoćnik Grada Splita odvjetnik Kruno Peronja pravodobno je podnio odgovor na tužbu banaka te će Trgovački sud u Splitu u narednom razdoblju odlučivati o osnovanosti tužbe i tužbenog zahtjeva banaka. Grad Split poduzimat će sve zakonom dopuštene radnje da ostvari uspjeh i u ovom postupku', kaže Puljak.

'Ovaj potez banaka smatramo, najblaže rečeno, začuđujućim i zbog toga u ovom trenutku ne vidim potrebu za bilo kakvim pregovorima. Prema mojim saznanjima, Grad Split prema ove dvije banke nema niti jedne lipe dugovanja, niti bilo kakve obveze. Mi ćemo napraviti sve da zaštitimo interese Grada Splita', zaključio je gradonačelnik Splita koji se našao pred još jednim velikim izazovom svog mandata.

Očito je da o nekog mirnog dogovora neće biti ništa.

Tagovi: Erste banka, UniCredit, Institut IGH, Konstruktor, Dalekovod, Spaladium Arena
PROČITAJ I OVO
S&P srezao izglede UBS-a
ZABRINUTOST
S&P srezao izglede UBS-a
NEW YORK - S&P Global Ratings priopćio je da je smanjio izglede za UBS Group sa stabilnih na negativne zbog zabrinutosti vezanih uz sposobnost švicarske banke da integrira Credit Suisse.
Evo tko su najveći gubitnici spašavanja Credit Suissea
IZGUBILI SVE
Evo tko su najveći gubitnici spašavanja Credit Suissea
ŽENEVA - Kapital jednog dijela vlasnika obveznica Credit Suissea bit će izbrisan nakon preuzimanja posrnule banke od strane UBS-a.
Deutsche Bank malo izložena Credit Suisseu, dionice padaju
BANKARSKA KRIZA
Deutsche Bank malo izložena Credit Suisseu, dionice padaju
FRANKFURT - Njemačka Deutsche Bank priopćila je u ponedjeljak da na nju nije utjecao pad Credit Suissea kada je riječ o neplaćanju određenih obveznica, iako je cijena dionice glavne švicarske banke strmoglavo pala.
Banka Slovenije: Europski i slovenski bankarski sustav su stabilni
OCJENE
Banka Slovenije: Europski i slovenski bankarski sustav su stabilni
LJUBLJANA - I nakon potresa u američkom i švicarskom bankarskom sustavu, europski i slovenski bankarski sustav posluju stabilno. "Bankarski sektor europodručja je otporan, sa snažnom kapitalnom i likvidnosnom pozicijom", napisala je Slovenska središnja banka za STA.
Dogovoreni brak UBS-a i Credit Suissea mnogima nije dobro sjeo
ODJECI
Dogovoreni brak UBS-a i Credit Suissea mnogima nije dobro sjeo
LONDON - Nedjeljni dogovoreni brak u kojem je UBS pristao na kupnju posrnulog domaćeg konkurenta Credit Suisse za tri milijarde švicarskih franaka (3,25 milijardi dolara), već je u ponedjeljak u europskim medijima izazvao brojne komentare.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE