GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Erste i EBRD kroz dve nove kreditne linije nastavljaju saradnju u finansiranju malih i srednjih preduzeća

Erste i EBRD kroz dve nove kreditne linije nastavljaju saradnju u finansiranju malih i srednjih preduzeća
KREDITI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.06.2020 / 13:36
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Erste Banka potpisale su ugovore o novim kreditnim linijama u dinarima i evrima, u iznosima od 40 miliona evra i 2,2 milijarde dinara, za finansiranje malih i srednjih preduzeća u Srbiji, u trenutku kada se zemlja oporavlja od krize izazvane pandemijom.

Kompanijama će na raspolaganju u obe valute biti dugoročni i kratkoročni krediti, čija namena je široka i uključuje spektar mogućnosti, od finansiranja investicija i obrtnih sredstava, kao i likvidnosti, do revolving kredita.

„U aktuelnoj situaciji je posebno važno obezbediti podršku malim i srednjim preduzećima da unaprede i očuvaju poslovanje finansiranjem svojih aktivnosti i potreba, bilo da se one odnose na investicije, obrtna sredstva ili likvidnost. Sa velikim zadovoljstvom nastavljamo našu produktivnu, dugotrajnu saradnju sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, koja nam pruža mogućnost da po konkurentnim uslovima podržimo ovaj veoma bitan segment privrede u Srbiji“, istakao je Slavko Carić, predsednik Izvršnog odbora Erste Banke.

„Danas udružujemo snage sa našim dugogodišnjim partnerom Erste Bankom, kako bismo podržali male biznise širom zemlje. Delimo zajedničku ideju, viziju i odlučnost da prevaziđemo ovaj specifični izazov i osiguramo da održiva preduzeća mogu da prebrode nedavni šok i vrate se rastu“, naglasila je Zsuzsanna Hargitai, regionalna direktorka Evropske banke za obnovu i razvoj za Zapadni Balkan i direktorka za Srbiju.

U saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, Erste Banka je do sada realizovala pet kreditnih linija. Tokom prethodne godine, Erste Banka je nastavila sa daljim rastom u segmentu rada sa malim i srednjim preduzećima, u okviru kog su plasmani kredita tokom 2019. godine porasli za 11 odsto, depoziti za približno jednu petinu, a bankarske garancije za 45 procenata, mahom kao podrška građevinskoj industriji.

Evropska banka za obnovu i razvoj je vodeći institucionalni investitor u Srbiji. Do danas, EBRD je uložila više od 5,9 milijardi evra u 265 projekata u Srbiji. EBRD podržava razvoj privatnog sektora, unapređivanje usluga javno-komunalnih preduzeća, kao i sveobuhvatnu tranziciju ka zelenoj ekonomiji.

Tagovi: Evropska banka za obnovu i razvoj, Zsuzsanna Hargitai, Erste, Slavko Carić
PROČITAJ I OVO
SoftBank Group prodajom imovine podigao dobit na 11,8 mlrd dolara
U PLUSU
SoftBank Group prodajom imovine podigao dobit na 11,8 mlrd dolara
TOKYO - Japanska multinacionalna holding kompanija SoftBank Group izvijestila je o skoku dobiti u prvom fiskalnom tromjesečju zahvaljujući prodaji vlasničkih udjela u više tvrtki, uključujući onaj u američkoj podružnici Deutsche Telekoma.
Dobit Raiffeisen Bank Internationala snažno pala u drugom tromjesečju
PAD
Dobit Raiffeisen Bank Internationala snažno pala u drugom tromjesečju
BEČ - Austrijska Raiffeisen Bank International (RBI) izvijestila je u utorak da joj je dobit snažno pala u drugom tromjesečju a prihodi su stagnirali najvećim dijelom zbog ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa u zemljama u kojima posluje.
Koronakriza ubija njemačke banke
TEŠKE POSLJEDICE
Koronakriza ubija njemačke banke
BERLIN - Svima je bilo jasno da će korona i mjere protiv pandemije pogoditi i bankarski sektor, ali procjena Leibnizovog instituta za ekonomska istraživanja u Halleu objavljena ovog srpnja je ipak izazvala šok.
Neto dobit VTB banke gotovo se istopila u drugom kvartalu zbog koronakrize
PRITISCI
Neto dobit VTB banke gotovo se istopila u drugom kvartalu zbog koronakrize

MOSKVA - Ruska državna banka VTB izvijestila je o snažnom padu neto dobiti u drugom tromjesečju zbog povećanih rezervacija za loše zajmove u vrijeme koronakrize.

Pad prihoda Intesa Sanpaolo u drugom kvartalu
POSLJEDICE KRIZE
Pad prihoda Intesa Sanpaolo u drugom kvartalu
MILANO - Talijanska banka Intesa Sanpaolo izvijestila je o padu prihoda u drugom tromjesečju pod utjecajem gotovo zaustavljene gospodarske aktivnosti u jeku epidemije koronavirusa koja je teško pogodila Italiju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE