GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Erste Group pokreće instrument za jačanje kapitala za potporu rastu društvenih organizacija

Erste Group pokreće instrument za jačanje kapitala za potporu rastu društvenih organizacija
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.09.2021 / 08:09
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Erste Social Finance Holding, koji su zajednički osnovali Erste Group i ERSTE Foundation, nedavno je pokrenuo inovativni instrument za društveno financiranje pod nazivom „Kvazi-vlasnički kapital” (Quasi-equity).

Ta nova mogućnost financiranja, koju financijski podupire Europska unija, pomaže društvenim organizacijama u ostvarivanju rasta i većeg utjecaja jačanjem njihova kapitala. Kvazi-vlasnički kapital dostupan je društvenim poduzećima i neprofitnim te nevladinim organizacijama u Austriji, Češkoj, Slovačkoj, Srbiji i Hrvatskoj u obliku tzv. podređenog zajma koji ispunjava uvjete.

„Uslijed krize uzrokovane bolešću COVID-19 do izražaja su došli brojni nedostaci u zdravstvenom, obrazovnom i socijalnom sustavu u našoj regiji. Zato smatramo da je neophodno poticati otpornost i razvoj društvenih organizacija koje se bore s tim izazovima. Jačajući njihov kapital, Kvazi-vlasnički kapital jača financijsko zdravlje organizacija te im omogućuje da ostvare planove rasta i realiziraju nove projekte ili prošire realizaciju postojećih. Na taj se način društvenim organizacijama omogućuje da povećaju svoj utjecaj te da sa svojim proizvodima i uslugama dopru od većeg broja korisnika”, izjavio je Peter Surek, glavni izvršni direktor Erste Social Finance Holding.

Kvazi-vlasnički kapital stavlja naglasak na financijski etablirane društvene organizacije s dokazanim poslovnim modelom i rezultatima, bez obzira na njihov pravni oblik. Svrha financiranja može se razlikovati: od otvaranja dodatnih podružnica, pokretanja novih proizvoda ili usluga i digitalizacije poslovanja do oporavka od utjecaja krize uzrokovane pandemijom. Taj novi instrument za socijalno financiranje koji nudi Erste Group može se iskoristiti i za sufinanciranje manjih projekata društveno financiranih nekretnina, poput socijalno potpomognutog stanovanja te smještaja za starije osobe i prostora za vrtiće i ustanova za njegu.

Jači kapital koji klijenti stječu instrumentom Kvazi-vlasnički kapital omogućuje im uzimanje dodatnih zajmova od lokalnih banaka u okviru skupine Erste Group za financiranje još većih ulaganja. Zahvaljujući fleksibilnom otplatnom planu, klijenti mogu početi otplaćivati glavnicu nakon nekoliko godina, što im daje dovoljno vremena za razvitak i širenje svojih projekata i ostvarivanje potrebnog prihoda. Glavna je prednost što se ulaganjima putem instrumenta Kvazi-vlasnički kapital ne mijenja vlasnička struktura i ne smanjuju se udjeli postojećih dioničara. To među ostalim znači da društvene organizacije mogu zadržati svoju neovisnost i da im se nitko neće miješati u operativno upravljanje.

Instrumentu Kvazi-vlasnički kapital dodijeljena su bespovratna sredstva putem otvorenog poziva u okviru Programa Europske unije za zapošljavanje i socijalne inovacije (EaSI), kojima se podupire razvoj novih instrumenata za društveno financiranje. Kvazi-vlasnički kapital pokriven je jamstvenim instrumentom programa EaSI. Društvene organizacije kojima su dodijeljena bespovratna sredstva od Europske unije dobit će i besplatnu nefinancijsku potporu poput individualnog savjetovanja, mentorstva, jačanja kapaciteta ili tehničke pomoći. Te usluge pružat će inkubator za socijalne inovacije pod nazivom Impact Hub Beč i njegove partnerske organizacije. U okviru te suradnje, Kvazi-vlasnički kapital predstavljen je sudionicima na panel raspravi na događanju Impact Days 2021, održanom u Beču 9. rujna.

Nicolas Schmit, povjerenik za zapošljavanje i socijalna prava, izjavio je: „Svrha je društvenog financiranja stvaranje uključivih radnih mjesta, potpora socijalnim inovacijama i jačanje sudjelovanja građana u lokalnim zajednicama. Društvena ekonomija pruža nam jak alat pomoću kojeg možemo biti predvodnici pravedne, zelene i digitalne tranzicije odozdo prema gore. Ersteov novi financijski instrument u obliku kvazikapitala pojavio se u pravom trenutku da pomogne društvenim poduzećima u pokretanju novih proizvoda i usluga, digitalizaciji poslovanja i oporavku od krize uzrokovane pandemijom.”

Erste Social Finance Holding, Ersteovo društvo za društveno financiranje, osnovano je 2008. kako bi ostvarilo pozitivan društveni učinak u skladu s jednim od ciljeva Erste Groupa, a to je širenje blagostanja i pristup financijskim uslugama za sve. Djeluje kao investitor i posrednik za društveno financiranje u regiji srednje i istočne Europe te ulaže u društvene poslovne modele i pokreće inovativne instrumente za društveno financiranje. Više informacija o Ersteovim aktivnostima društvenog financiranja može se pronaći ovdje.

Cilj je Programa Europske unije za zapošljavanje i socijalne inovacije (EaSI) (2014. – 2020.) pružiti potporu sljedećim ciljevima EU-a: visokoj razini zapošljavanja, odgovarajućoj socijalnoj zaštiti, borbi protiv društvene isključenosti i siromaštva te poboljšanju uvjeta rada. U okviru osi Mikrofinanciranje i socijalno poduzetništvo programa EaSI pruža se potpora financijskim posrednicima koji nude mikrozajmove poduzetnicima i mikropoduzećima te financiranje društvenim poduzećima s ciljem povećanja pristupa financiranju za mikropoduzeća i društvena poduzeća. U razdoblju 2021. – 2027. program EaSI postat će sastavnica Europskog socijalnog fonda plus (ESF+).

Tagovi: Erste Group, Erste, Erste Foundation, Erste Social Finance Holding,
PROČITAJ I OVO
HPB ušla u top pet banaka u Hrvatskoj prema imovini
USPJESI
HPB ušla u top pet banaka u Hrvatskoj prema imovini
ZAGREB – Rekordna profitabilnost, povećanje imovine i uspješno pravno pripajanje NHB-a obilježili su 2023.; započinje nova faza razvoja
Donacijom PBZ grupe preuređena i opremljena igraonica osječkog Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje
DONACIJE
Donacijom PBZ grupe preuređena i opremljena igraonica osječkog Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje
OSIJEK – Centar za pružanje usluga u zajednici Klasje iz Osijeka dobio je donaciju u iznosu od 25.745,99 eura kojom je preuredio i opremio igraonicu.
UBS smanjuje bonuse
POTEZI
UBS smanjuje bonuse
BERN - UBS Group AG smanjio je svoj bonus fond za prošlu godinu za 14% nakon teže godine za sklapače poslova i trgovce, budući da švicarska banka povećava svoje ciljeve uštede troškova usred integracije Credit Suisse.
Italija prodaje 12,5% udjela u banci Monte dei Paschi di Siena
PRODAJA
Italija prodaje 12,5% udjela u banci Monte dei Paschi di Siena
RIM - Italija prodaje oko 12,5% Banca Monte dei Paschi di Siena SpA za najmanje 653 milijuna eura (708 milijuna dolara) u sklopu plana vlade Giorgie Meloni da izađe iz vlasništva ovog zajmodavca.
BRICS-ova banka najavila zajmove od pet milijardi dolara u 2024.
ZAJMOVI
BRICS-ova banka najavila zajmove od pet milijardi dolara u 2024.
PEKING - Razvojna banka skupine gospodarstava u nastajanju BRICS namjerava u ovoj godini dodijeliti zajmove u ukupnom iznosu od približno pet milijardi dolara, rekao je u utorak njezin potpredsjednik Zhou Qiangwu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE