GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Erste će razmotriti pravne korake nakon presude VTS-a oko Spaladium Arene

Erste će razmotriti pravne korake nakon presude VTS-a oko Spaladium Arene
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.06.2021 / 06:53
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Iz Erste Banke su u utorak, vezano uz presudu Visokog trgovačkog suda RH (VTS) prema kojoj Grad Split neće morati platiti 650 milijun kuna obveza tvrtke Sportski grad -Tvrtke posebnih namjena (TPN) koja je upravljala Spaladium Arenom, priopćili da će razmotriti dostupne pravne korake te odlučiti o daljnjem postupanju.

Splitski gradonačelnik Ivica Puljak u utorak je na novinskoj konferenciji izvijestio da je Visoki trgovački sud RH potvrdio presudu Trgovačkog suda u Zagrebu i tako Grad Split neće morati platiti 650 milijun kuna obveza tvrtke Sportski grad -Tvrtke posebnih namjena (TPN), koja je upravljala Spaladium arenom. Spaladium arena je izgrađena za potrebe Svjetskog rukometnog prvenstva 2009.

Puljak je istaknuo i da je VTS presudio da "odbija kao neosnovanu žalbu Erste banke, UniCredit banke i Sportskog grada TPN d.o.o. u stečaju te je potvrdio presudu Trgovačkog suda u Zagrebu iz 2019. godine kojom je poništena arbitraža iz 2016. godine".

Trgovački sud u Zagrebu je naime u vezi sa Spaladium arenom 2019. nepravomoćno donio odluku kojom se poništava raniji pravorijek Arbitražnog suda pri Hrvatskoj gospodarskoj komori iz 2016. po kojem Grad treba bankama namiriti iznos od 53 milijun eura s kamatama.

"Erste banka i Erste Group Bank AG, formalno-pravno kao stranka u predmetnom postupku, upoznati su s presudom koju je donio Visoki trgovački sud. U idućem će razdoblju detaljno analizirati tu odluku, odnosno razmotriti dostupne pravne korake te odlučiti o daljnjem postupanju", navodi se u današnjoj reakciji te banke.

U Erste banci smatraju kako je jako bitno naglasiti da presuda VTS-a ni u čemu ne mijenja nesporne činjenice povezane s ovim predmetom.

Naime, kako navode, kreditna sredstva odobrena su i iskorištena za gradnju dvorane Spaladium, dvorana je pomoću tih sredstava izgrađena i stavljena u funkciju te se svakodnevno koristi kao javno dobro građana Grada Splita. U isto vrijeme, ističu, ugovorom preuzete obveze vraćanja dobivenih sredstava po tom kreditu nisu ispunjene.

"Osim što se na taj način već godinama narušavaju prava vjerovnika te ujedno nanosi vrlo značajna šteta percepciji Republike Hrvatske u očima domaćih i međunarodnih investitora, ne treba zaboraviti niti činjenicu da izostankom konstruktivnog rješenja ukupni troškovi neminovno rastu protokom vremena, a iskorišteni krediti će u konačnici morati biti vraćeni", napominju iz Erste banke.

Erste banka i Erste Group Bank AG izražavaju žaljenje što su višekratni pozivi na dijalog i konstruktivni prijedlozi rješenja te situacije, odnosno pronalaska optimalnog modela za podmirenje nesporno nastalog duga, tijekom svih proteklih godina nailazili na zatvorena vrata "uz kontinuirane pokušaje opstrukcije različitih dionika s partikularnim interesima te vrlo često zlonamjerno iznošenje neistinitih, pogrešnih i neutemeljenih teza u javnost s ciljem namjernog iskrivljavanja objektivne slike i činjenica povezanih s dvoranom Spaladium".

No, navode i da neovisno o tome, unutar Erste grupe i dalje postoji spremnost za konstruktivan dijalog te još jednom pozivaju sve uključene strane na razgovor, kako bi se u razumnom roku moglo doći do konačnog i održivog rješenja.

Do tada, Erste grupa će u svojstvu jednog od vjerovnika tvrtke Sportski grad TPN d.o.o. u stečaju primarno voditi računa o zaštiti vlastitih prava i materijalnih interesa, navode iz te banke te izražavaju nadu da će do takvog rješenja doći u najkraćem mogućem roku, što bi prije svega bilo u interesu građana Grada Splita, ali i cjelokupne društvene zajednice.

Tagovi: Erste, Spaladium Arena, Ivica Puljak, Visoki trgovački sud, Sportski grad, Tvrtka posebnih namjena
PROČITAJ I OVO
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
SOLIDNO
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
LONDON - Barclays je u četvrtak izvijestio o neto dobiti u prvom tromjesečju koja se može pripisati dioničarima od 1,55 milijardi funti (1,93 milijarde dolara), nadmašivši očekivanja i vrativši britanskom zajmodavcu na dobit usred velike strateške promjene.
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
UZLET
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
LJUBLJANA - SID banka lani je ostvarila 15,6 milijuna eura čiste dobiti, što je nešto manje od 90 posto više nego godinu prije. Krediti nebankarskom sektoru porasli su za približno tri posto, na 1,43 milijarde eura, objavila je Državna banka za izvoz i razvoj.
Deutsche Bank u prvom kvartalu objavio rezultate iznad očekivanja
DOBRE BROJKE
Deutsche Bank u prvom kvartalu objavio rezultate iznad očekivanja
FRANKFURT - Deutsche Bank je u četvrtak izvijestila o 1,275 milijardi eura (1,365 milijardi dolara) neto dobiti koja se može pripisati dioničarima u prvom tromjesečju, što predstavlja porast od 10 posto na godišnjoj razini.
Rusija plijeni imovinu JPMorgana
POTEZI
Rusija plijeni imovinu JPMorgana
MOSKVA - Ruski sud naredio je zapljenu 439,5 milijuna dolara imovine JPMorgan Chase nakon što je ruska državna VTB banka podnijela tužbu za "naknadu gubitka" protiv najveće američke banke.
Lloyds: Visoki troškovi smanjili kvartalnu dobit
PRITISCI
Lloyds: Visoki troškovi smanjili kvartalnu dobit
LONDON - Britanski bankarski div Lloyds u prvom je ovogodišnjem tromjesečju zabilježio neto dobit od 1,1 milijardu funti (1,28 milijardi eura), što je 29 posto manje nego u istom razdoblju lani.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE