GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Erste će razmotriti pravne korake nakon presude VTS-a oko Spaladium Arene

Erste će razmotriti pravne korake nakon presude VTS-a oko Spaladium Arene
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.06.2021 / 06:53
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Iz Erste Banke su u utorak, vezano uz presudu Visokog trgovačkog suda RH (VTS) prema kojoj Grad Split neće morati platiti 650 milijun kuna obveza tvrtke Sportski grad -Tvrtke posebnih namjena (TPN) koja je upravljala Spaladium Arenom, priopćili da će razmotriti dostupne pravne korake te odlučiti o daljnjem postupanju.

Splitski gradonačelnik Ivica Puljak u utorak je na novinskoj konferenciji izvijestio da je Visoki trgovački sud RH potvrdio presudu Trgovačkog suda u Zagrebu i tako Grad Split neće morati platiti 650 milijun kuna obveza tvrtke Sportski grad -Tvrtke posebnih namjena (TPN), koja je upravljala Spaladium arenom. Spaladium arena je izgrađena za potrebe Svjetskog rukometnog prvenstva 2009.

Puljak je istaknuo i da je VTS presudio da "odbija kao neosnovanu žalbu Erste banke, UniCredit banke i Sportskog grada TPN d.o.o. u stečaju te je potvrdio presudu Trgovačkog suda u Zagrebu iz 2019. godine kojom je poništena arbitraža iz 2016. godine".

Trgovački sud u Zagrebu je naime u vezi sa Spaladium arenom 2019. nepravomoćno donio odluku kojom se poništava raniji pravorijek Arbitražnog suda pri Hrvatskoj gospodarskoj komori iz 2016. po kojem Grad treba bankama namiriti iznos od 53 milijun eura s kamatama.

"Erste banka i Erste Group Bank AG, formalno-pravno kao stranka u predmetnom postupku, upoznati su s presudom koju je donio Visoki trgovački sud. U idućem će razdoblju detaljno analizirati tu odluku, odnosno razmotriti dostupne pravne korake te odlučiti o daljnjem postupanju", navodi se u današnjoj reakciji te banke.

U Erste banci smatraju kako je jako bitno naglasiti da presuda VTS-a ni u čemu ne mijenja nesporne činjenice povezane s ovim predmetom.

Naime, kako navode, kreditna sredstva odobrena su i iskorištena za gradnju dvorane Spaladium, dvorana je pomoću tih sredstava izgrađena i stavljena u funkciju te se svakodnevno koristi kao javno dobro građana Grada Splita. U isto vrijeme, ističu, ugovorom preuzete obveze vraćanja dobivenih sredstava po tom kreditu nisu ispunjene.

"Osim što se na taj način već godinama narušavaju prava vjerovnika te ujedno nanosi vrlo značajna šteta percepciji Republike Hrvatske u očima domaćih i međunarodnih investitora, ne treba zaboraviti niti činjenicu da izostankom konstruktivnog rješenja ukupni troškovi neminovno rastu protokom vremena, a iskorišteni krediti će u konačnici morati biti vraćeni", napominju iz Erste banke.

Erste banka i Erste Group Bank AG izražavaju žaljenje što su višekratni pozivi na dijalog i konstruktivni prijedlozi rješenja te situacije, odnosno pronalaska optimalnog modela za podmirenje nesporno nastalog duga, tijekom svih proteklih godina nailazili na zatvorena vrata "uz kontinuirane pokušaje opstrukcije različitih dionika s partikularnim interesima te vrlo često zlonamjerno iznošenje neistinitih, pogrešnih i neutemeljenih teza u javnost s ciljem namjernog iskrivljavanja objektivne slike i činjenica povezanih s dvoranom Spaladium".

No, navode i da neovisno o tome, unutar Erste grupe i dalje postoji spremnost za konstruktivan dijalog te još jednom pozivaju sve uključene strane na razgovor, kako bi se u razumnom roku moglo doći do konačnog i održivog rješenja.

Do tada, Erste grupa će u svojstvu jednog od vjerovnika tvrtke Sportski grad TPN d.o.o. u stečaju primarno voditi računa o zaštiti vlastitih prava i materijalnih interesa, navode iz te banke te izražavaju nadu da će do takvog rješenja doći u najkraćem mogućem roku, što bi prije svega bilo u interesu građana Grada Splita, ali i cjelokupne društvene zajednice.

Tagovi: Erste, Spaladium Arena, Ivica Puljak, Visoki trgovački sud, Sportski grad, Tvrtka posebnih namjena
PROČITAJ I OVO
HUB: Korisnici kredita u francima potpuno su obeštećeni
REAKCIJE
HUB: Korisnici kredita u francima potpuno su obeštećeni
ZAGREB - Hrvatska udruga banaka (HUB) priopćila je u subotu kako je u Hrvatskoj, na osnovi zahtjeva samih potrošača, u skladu sa zakonom, provedena konverzija kojom su bivši korisnici CHF kredita u potpunosti obeštećeni, reagirajući na današnji prosvjed udruge Franak.
Ifo: Njemačke banke nešto lakše kreditiraju tvrtke
KREDITIRANJE
Ifo: Njemačke banke nešto lakše kreditiraju tvrtke
BERLIN - Njemačke tvrtke u ožujku su izvijestile da su im banke lakše odobravale kredite nego prethodnih mjeseci, ali je pristup gospodarstva financiranju i dalje kompliciraniji nego inače, objavio je u petak ekonomski institut Ifo.
Fed kaznio Wells Fargo zbog manjkave kontrole rizika
KAZNA
Fed kaznio Wells Fargo zbog manjkave kontrole rizika
WASHINTON - Federalne rezerve (Fed) izrekla je kaznu od 67,8 milijuna dolara Wells Fargu i njegovoj matičnoj tvrtki Wells Fargo & Co jer nisu adekvatno osigurale rizične prakse svoje podružnice Wells Fargo Bank.
Evo kad na bankomate stižu novčanice od 50 i 100 eura
NAJAVE
Evo kad na bankomate stižu novčanice od 50 i 100 eura

ZAGREB - Nakon tri mjeseca na bankomate stižu nove novčanice, od 50 i 100 eura. Do sada su se u većini slučajeva isplaćivale samo one od 10 i 20 eura.

Raiffeisen Bank International zbog pritiska koncentriran na odlazak iz Rusije
ODLAZAK
Raiffeisen Bank International zbog pritiska koncentriran na odlazak iz Rusije
BEČ - Raiffeisen Bank International "koncentrirao" se zbog snažnog pritiska na opcije prodaje ili odvajanja ruskog poslovanja, izjavio je izvršni direktor, dodavši ipak da se ne planiraju potpuno povući jer žele zadržati licencu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE