GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Erste će razmotriti pravne korake nakon presude VTS-a oko Spaladium Arene

Erste će razmotriti pravne korake nakon presude VTS-a oko Spaladium Arene
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.06.2021 / 06:53
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Iz Erste Banke su u utorak, vezano uz presudu Visokog trgovačkog suda RH (VTS) prema kojoj Grad Split neće morati platiti 650 milijun kuna obveza tvrtke Sportski grad -Tvrtke posebnih namjena (TPN) koja je upravljala Spaladium Arenom, priopćili da će razmotriti dostupne pravne korake te odlučiti o daljnjem postupanju.

Splitski gradonačelnik Ivica Puljak u utorak je na novinskoj konferenciji izvijestio da je Visoki trgovački sud RH potvrdio presudu Trgovačkog suda u Zagrebu i tako Grad Split neće morati platiti 650 milijun kuna obveza tvrtke Sportski grad -Tvrtke posebnih namjena (TPN), koja je upravljala Spaladium arenom. Spaladium arena je izgrađena za potrebe Svjetskog rukometnog prvenstva 2009.

Puljak je istaknuo i da je VTS presudio da "odbija kao neosnovanu žalbu Erste banke, UniCredit banke i Sportskog grada TPN d.o.o. u stečaju te je potvrdio presudu Trgovačkog suda u Zagrebu iz 2019. godine kojom je poništena arbitraža iz 2016. godine".

Trgovački sud u Zagrebu je naime u vezi sa Spaladium arenom 2019. nepravomoćno donio odluku kojom se poništava raniji pravorijek Arbitražnog suda pri Hrvatskoj gospodarskoj komori iz 2016. po kojem Grad treba bankama namiriti iznos od 53 milijun eura s kamatama.

"Erste banka i Erste Group Bank AG, formalno-pravno kao stranka u predmetnom postupku, upoznati su s presudom koju je donio Visoki trgovački sud. U idućem će razdoblju detaljno analizirati tu odluku, odnosno razmotriti dostupne pravne korake te odlučiti o daljnjem postupanju", navodi se u današnjoj reakciji te banke.

U Erste banci smatraju kako je jako bitno naglasiti da presuda VTS-a ni u čemu ne mijenja nesporne činjenice povezane s ovim predmetom.

Naime, kako navode, kreditna sredstva odobrena su i iskorištena za gradnju dvorane Spaladium, dvorana je pomoću tih sredstava izgrađena i stavljena u funkciju te se svakodnevno koristi kao javno dobro građana Grada Splita. U isto vrijeme, ističu, ugovorom preuzete obveze vraćanja dobivenih sredstava po tom kreditu nisu ispunjene.

"Osim što se na taj način već godinama narušavaju prava vjerovnika te ujedno nanosi vrlo značajna šteta percepciji Republike Hrvatske u očima domaćih i međunarodnih investitora, ne treba zaboraviti niti činjenicu da izostankom konstruktivnog rješenja ukupni troškovi neminovno rastu protokom vremena, a iskorišteni krediti će u konačnici morati biti vraćeni", napominju iz Erste banke.

Erste banka i Erste Group Bank AG izražavaju žaljenje što su višekratni pozivi na dijalog i konstruktivni prijedlozi rješenja te situacije, odnosno pronalaska optimalnog modela za podmirenje nesporno nastalog duga, tijekom svih proteklih godina nailazili na zatvorena vrata "uz kontinuirane pokušaje opstrukcije različitih dionika s partikularnim interesima te vrlo često zlonamjerno iznošenje neistinitih, pogrešnih i neutemeljenih teza u javnost s ciljem namjernog iskrivljavanja objektivne slike i činjenica povezanih s dvoranom Spaladium".

No, navode i da neovisno o tome, unutar Erste grupe i dalje postoji spremnost za konstruktivan dijalog te još jednom pozivaju sve uključene strane na razgovor, kako bi se u razumnom roku moglo doći do konačnog i održivog rješenja.

Do tada, Erste grupa će u svojstvu jednog od vjerovnika tvrtke Sportski grad TPN d.o.o. u stečaju primarno voditi računa o zaštiti vlastitih prava i materijalnih interesa, navode iz te banke te izražavaju nadu da će do takvog rješenja doći u najkraćem mogućem roku, što bi prije svega bilo u interesu građana Grada Splita, ali i cjelokupne društvene zajednice.

Tagovi: Erste, Spaladium Arena, Ivica Puljak, Visoki trgovački sud, Sportski grad, Tvrtka posebnih namjena
PROČITAJ I OVO
Srbija kineskim bankama duguje tri milijarde dolara
DUG
Srbija kineskim bankama duguje tri milijarde dolara
BEOGRAD - Direktorka Centra za azijske studije Dragana Mitrović izjavila je da je prema prošlogodišnjem rebalansu budžeta dug Srbije prema Kini trenutno veći od tri milijarde dolara.
HUB: Valjanost konverzija CHF kredita ne bi više trebali biti predmet pred sudovima
REAKCIJE
HUB: Valjanost konverzija CHF kredita ne bi više trebali biti predmet pred sudovima
ZAGREB - Hrvatska udruga banaka (HUB) u petak je ustvrdila kako, s obzirom da je odlukama Vrhovnog suda, sada i presudom Suda EU već odlučeno o zakonitosti provedene konverzije kredita u švicarskim francima, "pitanje valjanosti konverzije i njezinih učinaka na restituciju potrošača više ne bi trebalo biti predmetom raspravljanja pred sudovima".
Milanović podržao Udrugu Franak, traže rješavanje pitanja ništetnosti ugovora
PODRŠKA
Milanović podržao Udrugu Franak, traže rješavanje pitanja ništetnosti ugovora
ZAGREB - Predsjednik Republike Zoran Milanović podržao je napore Udruge Franak da se žurno riješi pitanje ništetnosti ugovora u švicarskim francima i osigura pravo na obeštećenje potrošačima koji su prihvatili zakonsku konverziju švicarskih franaka u eure, priopćeno je.
HNB: Trend pada vrijednosti nacionalne referentne stope nastavljen i u prvom tromjesečju
TREND
HNB: Trend pada vrijednosti nacionalne referentne stope nastavljen i u prvom tromjesečju
ZAGREB - Dugogodišnji trend pada vrijednosti nacionalne referentne stope (NRS) još uvijek traje, iako se dodatno usporio u odnosu na prethodno tromjesečje, pokazali su podatci za prvo tromjesečje ove godine koje je u petak objavila Hrvatska narodna banka (HNB).
Sabor odlučio: Tomislav Ćorić je viceguverner HNB-a
NOVA FOTELJA
Sabor odlučio: Tomislav Ćorić je viceguverner HNB-a
ZAGREB - Hrvatski sabor imenovao je u petak Tomislava Ćorića, bivšeg ministra gospodarstva, viceguvernerom Hrvatske narodne banke (HNB), za njegovo imenovanje glasovalo je 76 zastupnika, 41 je bio protiv.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE