GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Erste banka: Neto dobit u 2019. pala 9,3%

Erste banka: Neto dobit u 2019. pala 9,3%
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.03.2020 / 16:52
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Erste&Steiermaerkische Bank d.d. bez ovisnih društava ostvarila je lani neto dobit od 752,5 milijuna kuna, što je 9,30 posto manje u odnosu na godinu ranije, pokazuje nekonsolidirano bančino financijsko objavljeno u petak.

Najznačajniji utjecaj na smanjenje neto dobiti imali su jednokratni troškovi rezervacija, koji su proizašli iz sudskog spora u postupku koji je još uvijek u tijeku, a kojeg je protiv banke pokrenuo vjerovnik jedne od ugovornih strana ugovora o depozitu, navodi se u priopćenju Erste banke.

Neto kamatni prihod smanjen je lani za 2,3 posto, na 1,61 milijardu kuna, prvenstveno kao rezultat daljnjeg smanjenja kamatnih marži.

Istodobno, neto prihod od naknada i provizija porastao je za 8,5 posto, primarno vođen pozitivnim trendovima platnog prometa te je u 2019. iznosio 504,4 milijuna kuna.

Neto rezultat iz trgovanja i svođenja na fer vrijednost ostvario je rast od 12,1 posto, na 228,1 milijuna u prošloj godini, potaknut pozitivnim kretanjem poslova kupoprodaje deviza, kaže se u priopćenju.

Ukupna aktiva banke krajem prosinca 2019. iznosila je 63,9 milijardi kuna ili 4,1 posto više u odnosu na kraj 2018.

„Zadovoljni smo ostvarenim rezultatima u 2019. godini. Stanovništvu smo ukupno odobrili 5,6 milijardi kuna novih kredita, a pritom je veći rast zabilježen kod stambenih kredita, čiji je portfelj porastao za oko 10 posto. Istodobno je rast portfelja gotovinskih kredita usporen na oko 4 posto, čemu je doprinijelo usklađivanje s preporukama Hrvatske narodne banke. Korporativni sektor također je imao zdrav rast. Poduzećima smo ukupno odobrili 7,7 milijardi kuna kredita, pri čemu 60 posto čine male i srednje tvrtke”, istaknuo je Christoph Schoefboeck, predsjednik Uprave Erste&Steiermaerkische Bank.

Ukupni krediti klijentima na dan 31.12.2019. iznosili su 41,1 milijardu kuna, 3,3 posto više, dok su ukupni depoziti klijenata bili 48,5 milijardi kuna, što je 3,1 posto više.

„Iako je u ovom je trenutku teško govoriti o konkretnijim pokazateljima, realno je očekivati da će trenutačna situacija s koronavirusom imati određene implikacije na poslovno okruženje i očekivane stope rasta hrvatskog gospodarstva u 2020. godini. Iz tog razloga pozdravljamo napore koje ulažu Vlada RH i Hrvatska narodna banka s ciljem osiguravanja i održavanja likvidnosti sustava, ali i očuvanja radnih mjesta. Mi ćemo sa svoje strane također dati maksimalan doprinos kako bi naši klijenti, građani i tvrtke, bili što manje pogođeni trenutačnim okolnostima te, posebno kad je riječ o tvrtkama, održali kontinuitet svog operativnog poslovanja. Osim toga, važno je naglasiti da ćemo svojim kreditnim aktivnostima nastaviti pratiti sve kvalitetne i održive projekte, posebice realnog sektora, ali i potrebe građana”, naglasio je Schoefboeck.

Tagovi: Erste banka, Erste, Christoph Schoefboeck
PROČITAJ I OVO
Tabaković: Banke da shvate - bez građana i privrede ne postoje
PORUKE
Tabaković: Banke da shvate - bez građana i privrede ne postoje
BEOGRAD - Bankarski sektor u Srbiji je stabilan, likvidan i u dobrom stanju, izjavila je guverner Narodne banke Srbije, dr Jorgovanka Tabaković.
Žugić: Banka ne može da naplaćuje troškove odlaganja otplate kredita
JASNA PORUKA
Žugić: Banka ne može da naplaćuje troškove odlaganja otplate kredita
PODGORICA - Prema preliminarnim podacima kojima raspolaže Centralna banka, više od 40.000 korisnika kredita je do sada predalo inicijativu banakama za korišćenje prava na moratorijum, saopštio je guverner CBCG.
NBS: Isplata penzija i tokom vikenda
INSTRUKCIJE BANKAMA
NBS: Isplata penzija i tokom vikenda
BEOGRAD - Narodna banka Srbije (NBS) dala je instrukciju bankama i Pošti da isplaćuju penzije i tokom narednog vikenda.
Banke u BiH u 2019. ostvarile rekordnu dobit
REKORDI
Banke u BiH u 2019. ostvarile rekordnu dobit
SARAJEVO - Bankarski sektor u Bosni i Hercegovini ostvario je u 2019. godini istorijski najveću dobit od 370,5 miliona KM.
U siječnju nastavak rasta kreditiranja stanovništva
KREDITI
U siječnju nastavak rasta kreditiranja stanovništva
ZAGREB - Ukupni krediti stanovništvu na kraju siječnja iznosili su 133,6 milijardi kuna, što je nominalno sedam posto više nego u siječnju prošle godine, pokazuju podaci Hrvatske narodne banke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE