GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Erste banka: Neto dobit u 2019. pala 9,3%

Erste banka: Neto dobit u 2019. pala 9,3%
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.03.2020 / 16:52
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Erste&Steiermaerkische Bank d.d. bez ovisnih društava ostvarila je lani neto dobit od 752,5 milijuna kuna, što je 9,30 posto manje u odnosu na godinu ranije, pokazuje nekonsolidirano bančino financijsko objavljeno u petak.

Najznačajniji utjecaj na smanjenje neto dobiti imali su jednokratni troškovi rezervacija, koji su proizašli iz sudskog spora u postupku koji je još uvijek u tijeku, a kojeg je protiv banke pokrenuo vjerovnik jedne od ugovornih strana ugovora o depozitu, navodi se u priopćenju Erste banke.

Neto kamatni prihod smanjen je lani za 2,3 posto, na 1,61 milijardu kuna, prvenstveno kao rezultat daljnjeg smanjenja kamatnih marži.

Istodobno, neto prihod od naknada i provizija porastao je za 8,5 posto, primarno vođen pozitivnim trendovima platnog prometa te je u 2019. iznosio 504,4 milijuna kuna.

Neto rezultat iz trgovanja i svođenja na fer vrijednost ostvario je rast od 12,1 posto, na 228,1 milijuna u prošloj godini, potaknut pozitivnim kretanjem poslova kupoprodaje deviza, kaže se u priopćenju.

Ukupna aktiva banke krajem prosinca 2019. iznosila je 63,9 milijardi kuna ili 4,1 posto više u odnosu na kraj 2018.

„Zadovoljni smo ostvarenim rezultatima u 2019. godini. Stanovništvu smo ukupno odobrili 5,6 milijardi kuna novih kredita, a pritom je veći rast zabilježen kod stambenih kredita, čiji je portfelj porastao za oko 10 posto. Istodobno je rast portfelja gotovinskih kredita usporen na oko 4 posto, čemu je doprinijelo usklađivanje s preporukama Hrvatske narodne banke. Korporativni sektor također je imao zdrav rast. Poduzećima smo ukupno odobrili 7,7 milijardi kuna kredita, pri čemu 60 posto čine male i srednje tvrtke”, istaknuo je Christoph Schoefboeck, predsjednik Uprave Erste&Steiermaerkische Bank.

Ukupni krediti klijentima na dan 31.12.2019. iznosili su 41,1 milijardu kuna, 3,3 posto više, dok su ukupni depoziti klijenata bili 48,5 milijardi kuna, što je 3,1 posto više.

„Iako je u ovom je trenutku teško govoriti o konkretnijim pokazateljima, realno je očekivati da će trenutačna situacija s koronavirusom imati određene implikacije na poslovno okruženje i očekivane stope rasta hrvatskog gospodarstva u 2020. godini. Iz tog razloga pozdravljamo napore koje ulažu Vlada RH i Hrvatska narodna banka s ciljem osiguravanja i održavanja likvidnosti sustava, ali i očuvanja radnih mjesta. Mi ćemo sa svoje strane također dati maksimalan doprinos kako bi naši klijenti, građani i tvrtke, bili što manje pogođeni trenutačnim okolnostima te, posebno kad je riječ o tvrtkama, održali kontinuitet svog operativnog poslovanja. Osim toga, važno je naglasiti da ćemo svojim kreditnim aktivnostima nastaviti pratiti sve kvalitetne i održive projekte, posebice realnog sektora, ali i potrebe građana”, naglasio je Schoefboeck.

Tagovi: Erste banka, Erste, Christoph Schoefboeck
PROČITAJ I OVO
Dionice Zabe dobro se drže i nakon isteka prava na dividendu
TRŽIŠTE
Dionice Zabe dobro se drže i nakon isteka prava na dividendu
ZAGREB - U utorak je isteklo pravo na dividendu Zagrebačke banke. U usporedbi s cijenom na zatvaranju, dionica je pala za 5,4%, što je manje od dividendnog prinosa od 7,5%.
Sjedište udruženih banaka Nove KBM i SKB u vlasništvu OTP-a bit će u Ljubljani
PROMJENE
Sjedište udruženih banaka Nove KBM i SKB u vlasništvu OTP-a bit će u Ljubljani
LJUBLJANA - Mađarska banka OTP, koja je od veljače prošle godine vlasnik SKB banke i Nove KBM, planira spajanje banaka u drugoj polovici ove godine.
Raiffeisen očekuje zahtjev ECB-a za ubrzanjem odlaska iz Rusije
OČEKIVANJA
Raiffeisen očekuje zahtjev ECB-a za ubrzanjem odlaska iz Rusije
BEČ - Austrijska Raiffeisen Bank International (RBI) priopćila je kako očekuje zahtjev europskih regulatora za ubrzanje zatvaranja poslovanja u Rusiji.
Gotovinski krediti rasli najjače od ožujka 2019.
KREDITIRANJE
Gotovinski krediti rasli najjače od ožujka 2019.
ZAGREB - Snažan rast kredita kućanstvima započet prošle godine nastavljen je i u prvim mjesecima ove godine, "pri čemu je zamjetan pojačan rast gotovinskih nenamjenskih kredita", priopćio je HNB.
HPB kredit - Nove kamate za ostvarenje životnih planova
KREDITI
HPB kredit - Nove kamate za ostvarenje životnih planova
Gotovinski nenamjenski kredit HPB-a uz fiksne kamate od 4,95 % godišnje (EKS 5,96 %) osmišljen je za financiranje svih važnih životnih potreba i želja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE