GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Erste banka: Neto dobit u 2019. pala 9,3%

Erste banka: Neto dobit u 2019. pala 9,3%
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.03.2020 / 16:52
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Erste&Steiermaerkische Bank d.d. bez ovisnih društava ostvarila je lani neto dobit od 752,5 milijuna kuna, što je 9,30 posto manje u odnosu na godinu ranije, pokazuje nekonsolidirano bančino financijsko objavljeno u petak.

Najznačajniji utjecaj na smanjenje neto dobiti imali su jednokratni troškovi rezervacija, koji su proizašli iz sudskog spora u postupku koji je još uvijek u tijeku, a kojeg je protiv banke pokrenuo vjerovnik jedne od ugovornih strana ugovora o depozitu, navodi se u priopćenju Erste banke.

Neto kamatni prihod smanjen je lani za 2,3 posto, na 1,61 milijardu kuna, prvenstveno kao rezultat daljnjeg smanjenja kamatnih marži.

Istodobno, neto prihod od naknada i provizija porastao je za 8,5 posto, primarno vođen pozitivnim trendovima platnog prometa te je u 2019. iznosio 504,4 milijuna kuna.

Neto rezultat iz trgovanja i svođenja na fer vrijednost ostvario je rast od 12,1 posto, na 228,1 milijuna u prošloj godini, potaknut pozitivnim kretanjem poslova kupoprodaje deviza, kaže se u priopćenju.

Ukupna aktiva banke krajem prosinca 2019. iznosila je 63,9 milijardi kuna ili 4,1 posto više u odnosu na kraj 2018.

„Zadovoljni smo ostvarenim rezultatima u 2019. godini. Stanovništvu smo ukupno odobrili 5,6 milijardi kuna novih kredita, a pritom je veći rast zabilježen kod stambenih kredita, čiji je portfelj porastao za oko 10 posto. Istodobno je rast portfelja gotovinskih kredita usporen na oko 4 posto, čemu je doprinijelo usklađivanje s preporukama Hrvatske narodne banke. Korporativni sektor također je imao zdrav rast. Poduzećima smo ukupno odobrili 7,7 milijardi kuna kredita, pri čemu 60 posto čine male i srednje tvrtke”, istaknuo je Christoph Schoefboeck, predsjednik Uprave Erste&Steiermaerkische Bank.

Ukupni krediti klijentima na dan 31.12.2019. iznosili su 41,1 milijardu kuna, 3,3 posto više, dok su ukupni depoziti klijenata bili 48,5 milijardi kuna, što je 3,1 posto više.

„Iako je u ovom je trenutku teško govoriti o konkretnijim pokazateljima, realno je očekivati da će trenutačna situacija s koronavirusom imati određene implikacije na poslovno okruženje i očekivane stope rasta hrvatskog gospodarstva u 2020. godini. Iz tog razloga pozdravljamo napore koje ulažu Vlada RH i Hrvatska narodna banka s ciljem osiguravanja i održavanja likvidnosti sustava, ali i očuvanja radnih mjesta. Mi ćemo sa svoje strane također dati maksimalan doprinos kako bi naši klijenti, građani i tvrtke, bili što manje pogođeni trenutačnim okolnostima te, posebno kad je riječ o tvrtkama, održali kontinuitet svog operativnog poslovanja. Osim toga, važno je naglasiti da ćemo svojim kreditnim aktivnostima nastaviti pratiti sve kvalitetne i održive projekte, posebice realnog sektora, ali i potrebe građana”, naglasio je Schoefboeck.

Tagovi: Erste banka, Erste, Christoph Schoefboeck
PROČITAJ I OVO
Američka digitalna banka stavila Hrvatsku na crnu listu
POTEZI
Američka digitalna banka stavila Hrvatsku na crnu listu
ZAGREB - Američka digitalna banka Mercury nedavno je Hrvatsku uvrstila na listu zabranjenih zemalja, što je stvorilo probleme hrvatskim startupovima i tehnološkim tvrtkama koji su koristili njihove usluge za poslovanje na tržištu SAD-a.
UniCredit nadmašio predviđanja dobiti, kupio belgijsku digitalnu banku
DOBRE BROJKE
UniCredit nadmašio predviđanja dobiti, kupio belgijsku digitalnu banku
MILANO - Talijanska banka UniCredit u srijedu je objavila dobit u drugom tromjesečju bolju od očekivane i rekla da kupuje belgijsku digitalnu banku s vlastitom IT platformom temeljenom na oblaku za 370 milijuna eura (401 milijun dolara).
BNP Paribas nadmašio očekivanja zahvaljujući prihodima od trgovanja
BOLJE OD OČEKIVANJA
BNP Paribas nadmašio očekivanja zahvaljujući prihodima od trgovanja
PARIZ - Francuska BNP Paribas objavila je u srijedu tromjesečnu dobit bolju od očekivane nakon što su prihodi investicijskog bankarstva skočili zbog porasta trgovanja dionicama, neutralizirajući oštar pad neto prihoda od kamata u francuskom maloprodajnom poslovanju.
Deutsche Bank prekinuo niz od 15 uzastopnih profitabilnih kvartala
GUBITAK
Deutsche Bank prekinuo niz od 15 uzastopnih profitabilnih kvartala
FRANKFURT - Deutsche Bank u drugom je kvartalu prekinula niz dobiti od 15 tromjesečja s manjim gubitkom od očekivanog, budući da je napravila rezervaciju za tekuću tužbu oko svog odjela Postbank.
Slovenske banke u pet mjeseci s 410 milijuna eura čiste dobiti
U PLUSU
Slovenske banke u pet mjeseci s 410 milijuna eura čiste dobiti
LJUBLJANA - Banke su od siječnja do svibnja ostvarile 409,9 milijuna eura čiste dobiti, što je 6,6 posto više nego u istom razdoblju lani. Nastavljen je rast neto kamata, dok su nekamatni prihodi smanjeni. Formiranje neto gubitaka i rezerviranja značajno je poraslo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE