GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Erste banka: Neto dobit u 2019. pala 9,3%

Erste banka: Neto dobit u 2019. pala 9,3%
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.03.2020 / 16:52
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Erste&Steiermaerkische Bank d.d. bez ovisnih društava ostvarila je lani neto dobit od 752,5 milijuna kuna, što je 9,30 posto manje u odnosu na godinu ranije, pokazuje nekonsolidirano bančino financijsko objavljeno u petak.

Najznačajniji utjecaj na smanjenje neto dobiti imali su jednokratni troškovi rezervacija, koji su proizašli iz sudskog spora u postupku koji je još uvijek u tijeku, a kojeg je protiv banke pokrenuo vjerovnik jedne od ugovornih strana ugovora o depozitu, navodi se u priopćenju Erste banke.

Neto kamatni prihod smanjen je lani za 2,3 posto, na 1,61 milijardu kuna, prvenstveno kao rezultat daljnjeg smanjenja kamatnih marži.

Istodobno, neto prihod od naknada i provizija porastao je za 8,5 posto, primarno vođen pozitivnim trendovima platnog prometa te je u 2019. iznosio 504,4 milijuna kuna.

Neto rezultat iz trgovanja i svođenja na fer vrijednost ostvario je rast od 12,1 posto, na 228,1 milijuna u prošloj godini, potaknut pozitivnim kretanjem poslova kupoprodaje deviza, kaže se u priopćenju.

Ukupna aktiva banke krajem prosinca 2019. iznosila je 63,9 milijardi kuna ili 4,1 posto više u odnosu na kraj 2018.

„Zadovoljni smo ostvarenim rezultatima u 2019. godini. Stanovništvu smo ukupno odobrili 5,6 milijardi kuna novih kredita, a pritom je veći rast zabilježen kod stambenih kredita, čiji je portfelj porastao za oko 10 posto. Istodobno je rast portfelja gotovinskih kredita usporen na oko 4 posto, čemu je doprinijelo usklađivanje s preporukama Hrvatske narodne banke. Korporativni sektor također je imao zdrav rast. Poduzećima smo ukupno odobrili 7,7 milijardi kuna kredita, pri čemu 60 posto čine male i srednje tvrtke”, istaknuo je Christoph Schoefboeck, predsjednik Uprave Erste&Steiermaerkische Bank.

Ukupni krediti klijentima na dan 31.12.2019. iznosili su 41,1 milijardu kuna, 3,3 posto više, dok su ukupni depoziti klijenata bili 48,5 milijardi kuna, što je 3,1 posto više.

„Iako je u ovom je trenutku teško govoriti o konkretnijim pokazateljima, realno je očekivati da će trenutačna situacija s koronavirusom imati određene implikacije na poslovno okruženje i očekivane stope rasta hrvatskog gospodarstva u 2020. godini. Iz tog razloga pozdravljamo napore koje ulažu Vlada RH i Hrvatska narodna banka s ciljem osiguravanja i održavanja likvidnosti sustava, ali i očuvanja radnih mjesta. Mi ćemo sa svoje strane također dati maksimalan doprinos kako bi naši klijenti, građani i tvrtke, bili što manje pogođeni trenutačnim okolnostima te, posebno kad je riječ o tvrtkama, održali kontinuitet svog operativnog poslovanja. Osim toga, važno je naglasiti da ćemo svojim kreditnim aktivnostima nastaviti pratiti sve kvalitetne i održive projekte, posebice realnog sektora, ali i potrebe građana”, naglasio je Schoefboeck.

Tagovi: Erste banka, Erste, Christoph Schoefboeck
PROČITAJ I OVO
Banke na udaru krize, dobit prepolovljena
VEĆE REZERVACIJE
Banke na udaru krize, dobit prepolovljena
ZAGREB - Ovih dana objavljeno istraživanje ECB-a među 86 banaka eurozone pokazuje da bi se mnoge od njih mogle se naći u teškoćama jer neće moći udovoljiti propisanim kapitalnim zahtjevima.
Propala makedonska Eurostandard banka, štediše u panici
PANIKA
Propala makedonska Eurostandard banka, štediše u panici
SKOPLJE - Nakon što je Centralna banka Sjeverne Makedonije oduzela dozvolu Eurostandard banci AD Skoplje među štedišama je zavladala panika jer ne mogu povući sredstva nakon što je više od 100.000 računa blokirano.
NLB: Neto dobit u prvom kvartalu pala 22 posto
PAD
NLB: Neto dobit u prvom kvartalu pala 22 posto
LJUBLJANA - U prvoj polovici godine NLB Grupa ostvarila je 73,7 milijuna eura neto dobiti, što je 22% manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine.
SoftBank Group prodajom imovine podigao dobit na 11,8 mlrd dolara
U PLUSU
SoftBank Group prodajom imovine podigao dobit na 11,8 mlrd dolara
TOKYO - Japanska multinacionalna holding kompanija SoftBank Group izvijestila je o skoku dobiti u prvom fiskalnom tromjesečju zahvaljujući prodaji vlasničkih udjela u više tvrtki, uključujući onaj u američkoj podružnici Deutsche Telekoma.
Dobit Raiffeisen Bank Internationala snažno pala u drugom tromjesečju
PAD
Dobit Raiffeisen Bank Internationala snažno pala u drugom tromjesečju
BEČ - Austrijska Raiffeisen Bank International (RBI) izvijestila je u utorak da joj je dobit snažno pala u drugom tromjesečju a prihodi su stagnirali najvećim dijelom zbog ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa u zemljama u kojima posluje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE