GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EIB zbrinuo 30 obitelji na Banovini i najavljuje novu pomoć

EIB zbrinuo 30 obitelji na Banovini i najavljuje novu pomoć
POMOĆ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.12.2021 / 13:01
Autor: SEEbiz / H
LEKENIK/PETRINJA - Europska investicijska banka (EIB) među prvima je, osiguranjem kontejnera i drugim donacijama priskočila u pomoć stradalima od potresa na Banovini, a u četvrtak su najavili i pomoć pri obnovi porušenih domova i zgrada kroz financiranje obnove, tehničku i savjetodavnu pomoć.

Voditelj ureda Grupe EIB u Zagrebu Anton Kovačev, u pratnji državnih tajnika Ministarstva financija Zdravka Zrinušića i Stipe Župana, obišao je nekoliko stradalih obitelji na području Lekenika i Petrinje koje koriste kontejnere iz donacije EIB-a, a koje su zanimali uvjeti i problemi stanovanja te mogućnosti trajnog rješenja stambenog pitanja.

Naveo je da je Grupa EIB dosad donirala 255.000 eura kroz vlastita sredstava i donaciju EIB-ovih zaposlenika, za privremene domove ukupno 30 obitelji stradalih u razornom potresu.

Osim toga, 78 osoba na stradalom području trenutno čeka obnovu svojih obiteljskih kuća u privremenim domovima, a privremene kućice donirane su obiteljima smještenima na područjima Lekenika, Gline, Petrinje, Siska, Hrvatske Kostajnice, Sunje i Dvora.

Kovačev je istaknuo kako je razorni potres, usred pandemije i patnje koje je prouzročio građanima Hrvatske, EIB-u bio poziv na djelovanje, navodeći kako je ponosan na solidarnost koju su pokazale njegovi kolege i Institut EIB-a u pružanju "pravodobnog odgovora".

EIB je odmah poslije potresa i u Zagrebu i na Banovini ponudio hrvatskoj Vladi svoju pomoć pri obnovi porušenih domova i zgrada kroz financiranje obnove, tehničku i savjetodavnu pomoć, kako bi se što brže vratili u normalan život svi građani Hrvatske koji su pretrpjeli štetu na svojim objektima i domovima", rekao je Kovačev.

Marić očekuje uspješnu suradnju s ciljem poticanja gospodarskog rasta u RH

EIB-u i njenim zaposlenicima na pomoći je zahvalio i ministar financija Zdravko Marić, poručivši kako ova donacija pokazuje predanost EIB-a jačanju solidarnosti unutar EU, što je i jedna od osnovnih vrijednosti na kojoj se temelji Unija.

"EIB je naš značajan partner za poticanje ulaganja u velikom broju sektora te u budućnosti očekujemo nastavak uspješne suradnje s ciljem daljnjeg poticanja gospodarskog rasta u RH", rekao je Marić.

Uz manju donaciju EIB-ovih zaposlenika za zagrebačko rodilište u Petrovoj ulici, nakon potresa u ožujku 2020. godine, posljednja donacija predstavlja novi veliki doprinos EIB-a u pomoći Hrvatskoj za ublažavanje potresa.

U Lekeniku je, nakon potresa, čak 121 obitelj zatražila i dobila privremeni smještaj. O tijeku obnove goste je obavijestio načelnik općine Ivica Perović i predsjednik Općinskog vijeća Marin Čačić, koji su rekli da općina pomaže u obnovi infrastrukture, a po mogućnosti i drugim oblicima pomoći stradalima.

Stradalnici: Bojimo se proljeća kada ćemo morati plaćati sve režije

Četveročlana obitelj Jurić iz Lekenika sama je osposobila dio oštećene kuće, kako bi rasteretili kontejner. Antun Jurić pritom je kazao kako vjeruju da će ovako izdržati do proljeća. Kaže kako se boji proljeća, kada će morati plaćati sve režije.

Na sličan se način snašla i četveročlana obitelj Silaj u Petrovcu koristeći dio oštećene kuće, ali kako kaže Vlado Silaj, spavaju i najviše borave u kontejneru gdje se osjećaju sigurno.

Trajno stambeno rješenje s nestrpljenjem očekuje u Barica Pavleković iz Petrinje, čiju su kuću staru 150 godina stručnjaci proglasili neupotrebljivom. U kontejneru je živjela sa sinom koji je u međuvremenu zasnovao obitelj i iznajmio stan, a i ona je zbog velike kondenzacije u kontejneru u zimskim uvjetima, potražila drugi privremeni smještaj. Rješenje vidi u konstrukcijskoj obnovi stare kuća, koju očekuje iduće godine.

U Petrinji, kako je kazala gradonačelnica Magdalena Komes koja je dočekala goste, obnova je daleko najvažnije pitanje.

Zahvalivši EIB-u na dosadašnjoj pomoći, najavila je izradu strateškog plana obnove i razvoja grada, na što je Kovačev naveo da to otvara nove mogućnosti pomoći EIB-a, ne samo u financiranju nekih projekata, već i u tehničkoj i savjetodavnoj pomoći.

Tagovi: Europska investicijska banka, Anton kovačev, Banovina, potres na Banovini
PROČITAJ I OVO
S&P srezao izglede UBS-a
ZABRINUTOST
S&P srezao izglede UBS-a
NEW YORK - S&P Global Ratings priopćio je da je smanjio izglede za UBS Group sa stabilnih na negativne zbog zabrinutosti vezanih uz sposobnost švicarske banke da integrira Credit Suisse.
Evo tko su najveći gubitnici spašavanja Credit Suissea
IZGUBILI SVE
Evo tko su najveći gubitnici spašavanja Credit Suissea
ŽENEVA - Kapital jednog dijela vlasnika obveznica Credit Suissea bit će izbrisan nakon preuzimanja posrnule banke od strane UBS-a.
Deutsche Bank malo izložena Credit Suisseu, dionice padaju
BANKARSKA KRIZA
Deutsche Bank malo izložena Credit Suisseu, dionice padaju
FRANKFURT - Njemačka Deutsche Bank priopćila je u ponedjeljak da na nju nije utjecao pad Credit Suissea kada je riječ o neplaćanju određenih obveznica, iako je cijena dionice glavne švicarske banke strmoglavo pala.
Banka Slovenije: Europski i slovenski bankarski sustav su stabilni
OCJENE
Banka Slovenije: Europski i slovenski bankarski sustav su stabilni
LJUBLJANA - I nakon potresa u američkom i švicarskom bankarskom sustavu, europski i slovenski bankarski sustav posluju stabilno. "Bankarski sektor europodručja je otporan, sa snažnom kapitalnom i likvidnosnom pozicijom", napisala je Slovenska središnja banka za STA.
Dogovoreni brak UBS-a i Credit Suissea mnogima nije dobro sjeo
ODJECI
Dogovoreni brak UBS-a i Credit Suissea mnogima nije dobro sjeo
LONDON - Nedjeljni dogovoreni brak u kojem je UBS pristao na kupnju posrnulog domaćeg konkurenta Credit Suisse za tri milijarde švicarskih franaka (3,25 milijardi dolara), već je u ponedjeljak u europskim medijima izazvao brojne komentare.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE