GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EIB mobilizira do 40 milijardi eura za subzijanje utjecaja epidemije koronavirusa

EIB mobilizira do 40 milijardi eura za subzijanje utjecaja epidemije koronavirusa
POMOĆ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.03.2020 / 10:24
Autor: SEEbiz / H
FRANKFURT - Europska investicijska banka (EIB) ubrzano mobilizira 40 milijardi eura za borbu protiv krize uzrokovane koronavirusom te poziva EU članice na formiranje dodatnih garancija za mala i srednja te srednje kapitalizirana poduzeća za financijsku podršku od EIB Grupe i nacionalnih razvojnih banaka.

Ubrzano širenje virusa pritišće javno zdravstvo i ekonomiju, pa je EIB Grupa predložila mjere koje bi trebale biti poduzete u suradnji s Europskom komisijom i nacionalnim partnerima kao podrška europskim kompanijama, zdravstvenom sektoru za podizanje izvanredne infrastrukture i razvoj cjepiva i lijekova, te općenito za pomoć gospodarstvu, stoji u priopćenju EIB-a, kreditne institucije EU-a u izravnom vlasništvu država članica.

Predsjednik EIB-a Werner Hoyer ističe da pandemija koronavirusa ima poražavajući ekonomski utjecaj, koji se već pokazuje.

"Treba nam snažan europski odgovor i to odmah", poručuje Hoyer, ističući da će EIB pomoći u ovoj krizi kao i u svim tegobnim trenucima u kojima se Europa dosad našla.

"Odmah ćemo se usredotočiti na pomoć malim, srednjim i srednje kapitaliziranim poduzećima. Oni posebice trebaju pomoć i to brzo. U partnerstvu s državama članicama, Europskom komisijom i drugim financijskim partnerima, uključujući većinu nacionalnih razvojnih banaka, želimo razviti značajan financijski paket koji odmah može zaživjeti, bez pribjegavanja novom zakonodavstvu"; kaže Hoyer.

EIB Grupa je tako predložila plan za mobilizaciju do 40 milijardi eura, za mostne kredite i ostale mjere za ublažavanje nelikvidnosti i nedostatka obrtnog kapitala za mala i srednja poduzeća.

Predloženi financijski paket se tako temelji na namjenskim jamstvenim programima bankama temeljem postojećih programa s brzom primjenom uz mobilizaciju do 20 milijardi eura, zatim na linijama za poticanje likvidnosti banaka kako bi se osigurala dodatna potpora za obrtna sredstva za mala i srednje kapitalizirana poduzeća u iznosu od 10 milijardi eura, te namjenski programi kupnje vrijednosnih papira osiguranih imovinom kako bi se bankama omogućio prijenos rizika na portfelj kredita za mala i srednja poduzeća, čime bi se mobiliziralo dodatnih 10 milijardi eura potpore.

Tagovi: Europska investicijska banka, Werner Hoyer, koronavirus,
PROČITAJ I OVO
HPB ušla u top pet banaka u Hrvatskoj prema imovini
USPJESI
HPB ušla u top pet banaka u Hrvatskoj prema imovini
ZAGREB – Rekordna profitabilnost, povećanje imovine i uspješno pravno pripajanje NHB-a obilježili su 2023.; započinje nova faza razvoja
Donacijom PBZ grupe preuređena i opremljena igraonica osječkog Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje
DONACIJE
Donacijom PBZ grupe preuređena i opremljena igraonica osječkog Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje
OSIJEK – Centar za pružanje usluga u zajednici Klasje iz Osijeka dobio je donaciju u iznosu od 25.745,99 eura kojom je preuredio i opremio igraonicu.
UBS smanjuje bonuse
POTEZI
UBS smanjuje bonuse
BERN - UBS Group AG smanjio je svoj bonus fond za prošlu godinu za 14% nakon teže godine za sklapače poslova i trgovce, budući da švicarska banka povećava svoje ciljeve uštede troškova usred integracije Credit Suisse.
Italija prodaje 12,5% udjela u banci Monte dei Paschi di Siena
PRODAJA
Italija prodaje 12,5% udjela u banci Monte dei Paschi di Siena
RIM - Italija prodaje oko 12,5% Banca Monte dei Paschi di Siena SpA za najmanje 653 milijuna eura (708 milijuna dolara) u sklopu plana vlade Giorgie Meloni da izađe iz vlasništva ovog zajmodavca.
BRICS-ova banka najavila zajmove od pet milijardi dolara u 2024.
ZAJMOVI
BRICS-ova banka najavila zajmove od pet milijardi dolara u 2024.
PEKING - Razvojna banka skupine gospodarstava u nastajanju BRICS namjerava u ovoj godini dodijeliti zajmove u ukupnom iznosu od približno pet milijardi dolara, rekao je u utorak njezin potpredsjednik Zhou Qiangwu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE