GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EIB i HBOR: Novi zajam od 142,5 milijuna eura namijenjen malim i srednjim poduzećima

EIB i HBOR: Novi zajam od 142,5 milijuna eura namijenjen malim i srednjim poduzećima
ZAJAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.11.2020 / 11:14
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Europska investicijska banka (EIB) i Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) potpisali su novi zajam u iznosu od 142,5 milijuna eura, namijenjen povoljnom kreditiranju malih i srednjih poduzeća, a riječ je o drugoj tranši paketa ukupne vrijednosti 400 milijuna eura, izvijestile su u petak te financijske institucije.

Ugovor je također dio EIB-ove inicijative za zapošljavanje mladih u okviru koje se poduzećima koja otvaraju radna mjesta za mlade odobravaju sredstva pod povoljnijim uvjetima. Inicijativa je namijenjena rješavanju pitanja nezaposlenosti mladih kao jednog od najvećih socijalnih i ekonomskih izazova s kojim se susreću i Hrvatska i Europa, istaknuto je u priopćenju.

Predsjednica Uprave HBOR-a Tamara Perko izjavila je da je zajam namijenjen povoljnom kreditiranju malih i srednjih poduzeća kojima su potrebna sredstva za održavanje likvidnosti, očuvanje radnih mjesta i daljnja ulaganja u cilju bržeg oporavka od posljedica krize uzrokovane pandemijom covid-19.

"Ovaj ugovor još je jedna potvrda naše dobre suradnje s EIB-om i omogućit će nam dodatan izvor za povoljno kreditiranje, ali i nastavak sniženja kamatne stope za kreditiranje poduzetnika koji zapošljavaju osobe starosti do 30 godina“, rekla je Perko.

Potpredsjednik EIB-a zadužen za aktivnosti banke u Hrvatskoj Dario Scannapieco izjavio je da EIB i nadalje podržava brži rast i razvoj hrvatskog gospodarstva, ovoga puta kroz potporu malim i srednjim poduzećima.

"S ponosom ističem da je podrška EIB-a i HBOR-a u Hrvatskoj bila brza jer je riječ o već drugoj potpisanoj transakciji od početka pandemije u ožujku ove godine, kojima je ukupno stavljeno na raspolaganje više od 240 milijuna eura povoljnih sredstava za kreditiranje hrvatskih malih i srednjih te srednje kapitaliziranih poduzeća", istaknuo je Scannapieco.

Kako se podsjeća u priopćenju, EIB i HBOR su u listopadu potpisali kreditnu liniju u iznosu od 100 milijuna eura za financiranje hrvatskih malih i srednjih te srednje kapitaliziranih poduzeća pogođenih krizom covid-19.

Po podacima iz priopćenja, EIB je do danas pružio potporu gospodarskom i socijalnom razvoju Hrvatske ulaganjem 6,71 milijarde eura u najznačajnije sektore hrvatskog gospodarstva. Druga ključna komponenta EIB-ovih aktivnosti u Hrvatskoj je promicanje malih i srednjih poduzeća (MSP) te srednje kapitaliziranih poduzeća (MidCap) povećavanjem dostupnosti izvora dugoročnih sredstava u suradnji s lokalnim financijskim ustanovama. Do sada je EIB podržao hrvatska mala i srednja poduzeća otvaranjem mogućnosti pristupa novim izvorima financiranja u vrijednosti od gotovo 3,75 milijardi eura, navodi se u priopćenju.

Tagovi: mala i srednja poduzeća, Dario Scannapieco, Tamara Perko, Europska investicijska banka, Hrvatska banka za obnovu i razvitak
PROČITAJ I OVO
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
SOLIDNO
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
LONDON - Barclays je u četvrtak izvijestio o neto dobiti u prvom tromjesečju koja se može pripisati dioničarima od 1,55 milijardi funti (1,93 milijarde dolara), nadmašivši očekivanja i vrativši britanskom zajmodavcu na dobit usred velike strateške promjene.
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
UZLET
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
LJUBLJANA - SID banka lani je ostvarila 15,6 milijuna eura čiste dobiti, što je nešto manje od 90 posto više nego godinu prije. Krediti nebankarskom sektoru porasli su za približno tri posto, na 1,43 milijarde eura, objavila je Državna banka za izvoz i razvoj.
Deutsche Bank u prvom kvartalu objavio rezultate iznad očekivanja
DOBRE BROJKE
Deutsche Bank u prvom kvartalu objavio rezultate iznad očekivanja
FRANKFURT - Deutsche Bank je u četvrtak izvijestila o 1,275 milijardi eura (1,365 milijardi dolara) neto dobiti koja se može pripisati dioničarima u prvom tromjesečju, što predstavlja porast od 10 posto na godišnjoj razini.
Rusija plijeni imovinu JPMorgana
POTEZI
Rusija plijeni imovinu JPMorgana
MOSKVA - Ruski sud naredio je zapljenu 439,5 milijuna dolara imovine JPMorgan Chase nakon što je ruska državna VTB banka podnijela tužbu za "naknadu gubitka" protiv najveće američke banke.
Lloyds: Visoki troškovi smanjili kvartalnu dobit
PRITISCI
Lloyds: Visoki troškovi smanjili kvartalnu dobit
LONDON - Britanski bankarski div Lloyds u prvom je ovogodišnjem tromjesečju zabilježio neto dobit od 1,1 milijardu funti (1,28 milijardi eura), što je 29 posto manje nego u istom razdoblju lani.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE