GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

ECB prijeti bankama batinom, traži planove smanjenja nenaplativih kredita

ECB prijeti bankama batinom, traži planove smanjenja nenaplativih kredita
PRIJETNJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.12.2020 / 14:33
Autor: SEEbiz / H
FRANKFURT - Europska središnja banka (ECB) spremna je upotrijebiti 'batinu' kako bi se banke ozbiljno pripremile za posao smanjenja nenaplativog duga koji će proizići iz pandemije koronavirusa, poručio je Andrea Enria.

ECB je u negativnom scenariju procijenio da bi iznos nenaplativih kredita u eurozoni do kraja 2022. godine mogao dosegnuti 1.400 milijardi eura.

"Naše su supervizorske aktivnosti trenutno fokusirane ponajprije na primjereno mjerenje kreditnog rizika. Banke tu moraju još odraditi dosta posla", naglasio je u razgovoru za Boersen-Zeitung, objavljenom u srijedu, predsjedatelj odbora za superviziju banaka.

Samo 21 od 113 banaka koje ECB izravno nadzire mogla je prije mjesec dana procijeniti koliki će iznos nenaplativog duga imati u bilanci na kraju godine, objasnio je.

Nakon financijske krize 2008. godine čišćenje bilanci banaka trajalo je predugo i nenaplativi krediti vratili su se na pretkrizne razine tek 2019. godine, napomnje Enria.

Brza reakcija zahtijeva primjerene alate a osnivanje 'loših banaka' spada među najefikasnije, smatra on. Da bi ga promovirao među bankama, ECB je spreman posegnuti i za oštrijim metodama od supervizorskih poticaja.

"U tom slučaju ne bismo koristili mrkvu već batinu", poručio je Enria.

"Usmjeravamo pritisak na banke da snize razinu nenaplativih kredita, da u točno određenom roku rezervacijama u cijelosti pokriju njihov iznos i dostave nam realne i ambiciozne ciljeve tog smanjenja", dodao je.

Najveća talijanska bankarska i industrijska udruženja pozvala su ovog tjedna EU da privremeno ublaži bankovne propise o neispunjavanju obveza po kreditima i o rezervacijama za gubitke po kreditima, kako bi tvrtke lakše prebrodile koronakrizu.

U pismu predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen i drugim visokim dužnosnicima, udruženja su pozvala da se privremeno ublaži definicija neispunjavanja obveza po kreditima kako bi se zaustavili privremeni problemi s likvidnošću koji tvrtke prisiljavaju na stečaj.

Definicija povezuje kriterij prema kojem se 90-dnevno kašnjenje smatra nepodmirenjem kreditne obaveze s novim propisima o izloženosti nepodmirenim kreditnim obavezama i o restrukturiranju kreditnog duga.

"To bi ozbiljno utjecalo na pristup (klijenata) kreditima, čime bi se otežali njihovi izgledi za oporavkom", upozorili su talijanska udruga banaka ABI, glavno industrijsko udruženje Confindustria i 14 manjih poslovnih udruženja.

Upozorili su i da propisi o višegodišnjem knjiženju rezervacija za nenaplative kredite i njihovom kompletnom otpisu potiču banke da uvedu restriktivniju praksu kreditiranja i da prodaju kredite na prvi znak financijskih teškoća.

Banke bi trebale omogućiti odgodu otplate kredita kako bi podupre oporavak, poručili su.

Tagovi: Europska središnja banka, dividenda, Andrea Enria
PROČITAJ I OVO
Stambeni krediti u godinu dana veći za 3,6 milijardi kuna
KREDITIRANJE
Stambeni krediti u godinu dana veći za 3,6 milijardi kuna
ANALIZA - Uz blagi rast na mjesečnoj razini (+0,3%) ukupni krediti stanovništvu krajem svibnja dosegnuli su 137,9 mlrd. kuna. Navedeni iznos je 3,6 mlrd. kuna viši nego krajem svibnja 2020. Godišnja nominalna stopa tako se zadržala na travanjskih 2,7%.
Rekordna dobit Hrvatske poštanske banke
REKORDI
Rekordna dobit Hrvatske poštanske banke
ZAGREB - Hrvatska poštanska banka u prvom polugodištu ostvarila je 147 milijuna kuna neto dobiti, što je 28 posto više nego u istom razdoblju godinu ranije i najviša polugodišnja dobit u posljednjih trideset godina.
HNB kreće s inicijativom za zakonske izmjene oko prekoračenja po tekućem računu
INICIJATIVE
HNB kreće s inicijativom za zakonske izmjene oko prekoračenja po tekućem računu
ZAGREB - Hrvatska narodna banka (HNB) uputila je okružnicu bankama, kojom ih obavještava da pokreće inicijativu za izmjenu i dopunu Zakona o potrošačkom kreditiranju (ZPK) u vezi s odobravanjem prekoračenja po tekućem računu, izvijestili su u petak iz HNB-a.
Erste banka u prvoj polovini godine s 511 milijuna kuna neto dobiti
RAST
Erste banka u prvoj polovini godine s 511 milijuna kuna neto dobiti

ZAGREB - Erste banka je u prvoj polovini godine poslovala s 511,2 milijuna kuna neto dobiti, što je gotovo tri puta više nego u istom lanjskom razdoblju, kada je neto dobit iznosila 171,3 milijuna kuna, objavila je u petak ta banka.

HBOR kreditira projekte javnog sektora uz kamatne stope od 1,1 posto
KREDITIRANJE
HBOR kreditira projekte javnog sektora uz kamatne stope od 1,1 posto
ZAGREB - HBOR je snizio kamatne stope po programima Investicije javnog sektora i EU projekti te je kamatna stopa za ulaganja jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, ustanova i agencija u njihovom većinskom vlasništvu s potpomognutih područja snižena na 1,1 posto, a za one s ostalih područja na 1,2 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE