GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

ECB prijeti bankama batinom, traži planove smanjenja nenaplativih kredita

ECB prijeti bankama batinom, traži planove smanjenja nenaplativih kredita
PRIJETNJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.12.2020 / 14:33
Autor: SEEbiz / H
FRANKFURT - Europska središnja banka (ECB) spremna je upotrijebiti 'batinu' kako bi se banke ozbiljno pripremile za posao smanjenja nenaplativog duga koji će proizići iz pandemije koronavirusa, poručio je Andrea Enria.

ECB je u negativnom scenariju procijenio da bi iznos nenaplativih kredita u eurozoni do kraja 2022. godine mogao dosegnuti 1.400 milijardi eura.

"Naše su supervizorske aktivnosti trenutno fokusirane ponajprije na primjereno mjerenje kreditnog rizika. Banke tu moraju još odraditi dosta posla", naglasio je u razgovoru za Boersen-Zeitung, objavljenom u srijedu, predsjedatelj odbora za superviziju banaka.

Samo 21 od 113 banaka koje ECB izravno nadzire mogla je prije mjesec dana procijeniti koliki će iznos nenaplativog duga imati u bilanci na kraju godine, objasnio je.

Nakon financijske krize 2008. godine čišćenje bilanci banaka trajalo je predugo i nenaplativi krediti vratili su se na pretkrizne razine tek 2019. godine, napomnje Enria.

Brza reakcija zahtijeva primjerene alate a osnivanje 'loših banaka' spada među najefikasnije, smatra on. Da bi ga promovirao među bankama, ECB je spreman posegnuti i za oštrijim metodama od supervizorskih poticaja.

"U tom slučaju ne bismo koristili mrkvu već batinu", poručio je Enria.

"Usmjeravamo pritisak na banke da snize razinu nenaplativih kredita, da u točno određenom roku rezervacijama u cijelosti pokriju njihov iznos i dostave nam realne i ambiciozne ciljeve tog smanjenja", dodao je.

Najveća talijanska bankarska i industrijska udruženja pozvala su ovog tjedna EU da privremeno ublaži bankovne propise o neispunjavanju obveza po kreditima i o rezervacijama za gubitke po kreditima, kako bi tvrtke lakše prebrodile koronakrizu.

U pismu predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen i drugim visokim dužnosnicima, udruženja su pozvala da se privremeno ublaži definicija neispunjavanja obveza po kreditima kako bi se zaustavili privremeni problemi s likvidnošću koji tvrtke prisiljavaju na stečaj.

Definicija povezuje kriterij prema kojem se 90-dnevno kašnjenje smatra nepodmirenjem kreditne obaveze s novim propisima o izloženosti nepodmirenim kreditnim obavezama i o restrukturiranju kreditnog duga.

"To bi ozbiljno utjecalo na pristup (klijenata) kreditima, čime bi se otežali njihovi izgledi za oporavkom", upozorili su talijanska udruga banaka ABI, glavno industrijsko udruženje Confindustria i 14 manjih poslovnih udruženja.

Upozorili su i da propisi o višegodišnjem knjiženju rezervacija za nenaplative kredite i njihovom kompletnom otpisu potiču banke da uvedu restriktivniju praksu kreditiranja i da prodaju kredite na prvi znak financijskih teškoća.

Banke bi trebale omogućiti odgodu otplate kredita kako bi podupre oporavak, poručili su.

Tagovi: Europska središnja banka, dividenda, Andrea Enria
PROČITAJ I OVO
Guverner Vujčić dobitnik ovogodišnje nagrade Lamfalussy
PRIZNANJA
Guverner Vujčić dobitnik ovogodišnje nagrade Lamfalussy
ZAGREB - Izvršni odbor Mađarske narodne banke (MNB) izabrao je guvernera Hrvatske narodne banke (HNB) Borisa Vujčića za dobitnika Nagrade Lamfalussy za 2021., međunarodnoga priznanja nazvanog po barunu Alexandreu Lamfalussyju - "ocu eura", priopćeno je u ponedjeljak iz HNB-a.
U 2020. porastao broj dugoročnih kredita preduzetnicima
KREDITI
U 2020. porastao broj dugoročnih kredita preduzetnicima
BEOGRAD – U Srbije ima 131.345 korisnika stambenih kredita a prosečan iznos takvih kredita iznosi 3,5 miliona dinara, objavljeno je u izveštaju Kreditnog biroa Udruženja banaka Srbije.
Usporavanje godišnjih stopa rasta ukupnih plasmana banaka u studenom
PLASMANI
Usporavanje godišnjih stopa rasta ukupnih plasmana banaka u studenom
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a stanje plasmana koji predstavljaju potraživanja monetarnih institucija od ostalih domaćih sektora (osim središnje države) na kraju studenog je iznosilo 234,9 mlrd. kuna.
Slovenski bankari očekuju snažan rast potrošnje nakon završetka epidemije
OČEKIVANJA
Slovenski bankari očekuju snažan rast potrošnje nakon završetka epidemije
LJUBLJANA - Slovenski bankari očekuju snažan rast potrošnje nakon završetka epidemije, u drugoj polovini godine. Stanovništvo u bankama ima uštedu veću od 24 milijarde eura.
Vlada Crne Gore s kineskom Exim bankom dogovorila odlaganje otplate kredita
DOGOVOR
Vlada Crne Gore s kineskom Exim bankom dogovorila odlaganje otplate kredita
PODGORICA - Crnogorska vlada je postigla dogovor s kineskom Exim bankom o privremenom odlaganju otplate 60 miliona dolara za kredite Barske i Crnogorske plovidbe.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE