GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

ECB od banaka traži pojačani nadzor ruskih i bjeloruskih klijenata

ECB od banaka traži pojačani nadzor ruskih i bjeloruskih klijenata
NESLUŽBENO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.03.2022 / 18:36
Autor: SEEbiz / H
FRANKFURT/MADRID - Regulatori EU-a zatražili su od nekoliko banaka temeljitu provjeru transakcija svih ruskih i bjeloruskih klijenata, uključujući i one s dozvolom boravka u EU, kako bi osigurale poštivanje sankcija Rusiji, rekla su tri izvora.

To znači da će banke, prema uputama supervizora Europske središnje banke (ECB), intenzivno nadzirati desetke tisuća Rusa i Bjelorusa koji žive u EU, objasnili su upućeni izvori za Reuters.

Fokus je na velikim plaćanjima, depozitima i novim zahtjevma za kredite, dodali su.

Europske sankcije Rusiji ne obuhvaćaju Ruse s trajnom ili privremenom dozvolom boravka u EU, ali ograničavaju pristup Rusa bankovnim uslugama.

Banke tako ne smiju prihvaćati depozite ni ruskih državljana ni ruskih kompanija veće od 100.000 eura.

Zajednički nadzor

Ta mjera ECB-a znači pojačani nadzor čak i Rusa koji žive u EU i otežat će im poslovanje s bankovnim računima. Jedan od izvora kaže da su neki u Španjolskoj već suočeni s ograničenjima, navodi Reuters.

Središnja monetarna institucija eurozone odlučila se na taj potez nakon ruske invazije na Ukrajinu, koju Kremlj opisuje kao „specijalnu operaciju demilitarizacije i denacifikacije”.

ECB provjerava jesu li banke koje nadzire „uspostavile potrebne mehanizme za poštivanje sankcija”, uključujući one u vezi s transakcijama i odnosima s klijentima, no nije izdala nikakve smjernice, osim pravila EU-a, rekao je bančin glasnogovornik.

Nekoliko ECB-ovih timova za zajednički nadzor, koji uključuju službenike središnje banke i vlasti zemalja EU-a, reklo je bankama da postrože kontrolu i državljana EU-a, ako su stigli iz Rusije ili Bjelorusije, rekla su tri izvora u bankama i regulatorima.

Strah od kazni

Iako ECB nije zadužen za kontrolu provedbe sankcija, njegovi supervizori strahuju da bi bankama u EU mogle biti izrečene velike kazne ako njihovi klijenti plasiraju novac u ime sankcioniranih pojedinaca, rekla su dva izvora.

Supervizori izvijestili banke o nužnim provjerama krajem veljače i početkom ožujka i dali im rok od tjedan dana da ih provedu u djelo, rekla su dva izvora, dodavši da je u planu i analiza njihovih odgovora.

„Mjere su u početku bile fokusirane na ljude ruske nacionalnosti, sa stalnom dozvolom boravke ili bez nje, a kasnije su proširene i na one bjeloruske nacionalnosti", rekao je jedan od izvora.

Većina Rusa u EU-u živi u Njemačkoj, njih više od 230.000, prema Eurostatu. Slijedi Španjolska s više od 81.000 Rusa, a mnogi žive i u Francuskoj, Italiji, Latviji, Češkoj, Austriji i Finskoj.

Bjelorusi u EU uglavnom žive u Njemačkoj, Litvi i Italiji, pokazuju podaci Eurostata.

Obustavljeni krediti

U jednom je slučaju španjolska banka stavila pod nadzor oko 8.000 ruskih klijenata koji nisu na popisu sankcija EU-a, a borave u Španjolskoj, rekao je jedan od izvora.

Rusima koji nemaju boravište u Španjolskoj obustavljeno je odobravanje novih kredita, a barem jedna banka neće im dopustiti otvaranje novih računa, dodaju izvori.

I talijanske banke nadziru sve račune ruskih klijenata s depozitima većim iznad 100.000 eura, čak i ako žive u EU-u i nisu na popisu sankcija, rekao je četvrti izvor upoznat sa situacijom.

Na pitanje Reutersa jesu li zajmodavci pojačali provjeru ruskih klijenata, španjolska središnja banka odgovorila je da i supervizori i banke "provode potrebne kontrole kako bi procijenili situaciju i moguće rizike".

Središnja banka Italije odbila je komentirati.

Banke koje su kontaktirali europski regulatori ne moraju zaustavljati novčane transfere, ali moraju, prema tvrdnjama tri izvora, obaviti dodatne provjere kako bi utvrdili izvor novca, njegovu destinaciju i svrhu.

Supervizori su banke uputili i da moraju posebno pažljivo obrađivati zahtjeve Rusa i Bjelorusa za kreditima, dodali su.

Banke ipak ništa ne sprječava da odobre kredit poznatom ruskom klijentu koji ne podliježe sankcijama, naglašava jedan od njih.

Tagovi: Europska središnja banka, Rusija, Bjelorusija
PROČITAJ I OVO
Građani se kreditno zadužili za 7,2 milijarde kuna više nego lani
KREDITIRANJE
Građani se kreditno zadužili za 7,2 milijarde kuna više nego lani
ZAGREB - Krajem rujna stambeni krediti iznosili su 73,3 milijarde kuna. U odnosu na kraj 2021., stambeni krediti ostvarili su rast od 8,1% ili 5,5 milijardi kuna, a u promatranom mjesecu činili su 49,4% ukupnih plasmana stanovništvu.
OTP dovršio međunarodno izdanje obveznica vrijedno 650 milijuna eura
OBVEZNICE
OTP dovršio međunarodno izdanje obveznica vrijedno 650 milijuna eura
BUDIMPEŠTA - OTP banka, najveći mađarski komercijalni zajmodavac, u petak je najavila izdavanje 650 milijuna eura na međunarodnom tržištu obveznica, navodi se u izvješću državnog medija MTI.
Kunski krediti stanovništvu pali treći mjesec zaredom na godišnjoj razini
PAD
Kunski krediti stanovništvu pali treći mjesec zaredom na godišnjoj razini
ANALIZA - Prema podacima Hrvatske narodne banke, ukupni krediti stanovništvu krajem rujna porasli su na osnovi stanja za 7,2 mlrd. kuna ili 5,1% u odnosu na isto razdoblje prošle godine i 0,3 mlrd. kuna ili 0,2% u odnosu na prethodni mjesec, dosegnuvši 148,3 mlrd. kuna.
EBRD pozvao vlasti BiH da zbog inflacije pomognu poduzetnicima i građanima
POZIV
EBRD pozvao vlasti BiH da zbog inflacije pomognu poduzetnicima i građanima
SARAJEVO - Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) pozvala je vlasti Bosne i Hercegovine da u 2023. godini snažnije pomognu privatnim poduzetnicima i ugroženim kategorijama stanovništva kako bi umanjili utjecaj daljnjeg rasta cijena i negativnih ekonomskih kretanja, kao posljedica rata u Ukrajini.
Rizici rastu: Bundesbank poziva banke da stvore veće rezerve
APEL
Rizici rastu: Bundesbank poziva banke da stvore veće rezerve
FRANKFURT - Rizici s kojima se suočava realna ekonomija porasli su, priopćila je u četvrtak njemačka središnja banka pozivajući bankarski sektor da ima odgovarajuće rezerve kako bi se nosio s gubicima po svojim kreditima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE